Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Být kráskou z Instagramu není kvalifikací k sestavování jídelníčků

I když používáte aplikaci Kalorické Tabulky, která vám sama nastaví potřebné parametry, může se občas stát, že potřebujete (zejména v začátcích) pomoci s jídelníčkem.

… A obrátíte se na odborníka. STOP! Než zaplatíte za stravovací plán, ZAMYSLETE SE.

V dnešním článku chci upozornit na riziko, které podstupujete, když požádáte o tyto služby. Vycházím z příběhů, které se ke mně – jako kvalifikované výživové poradkyni, jež působí ve skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami, dostaly.

Jak to obvykle bývá a jak to někdy může skončit

Obrátíte se na „odborníka“, zaplatíte nemalou částku a obdržíte pár stránek s radami, které připomínají článek z ženského časopisu (tři sloupečky potravin, které máte kombinovat). Chce se vám brečet, protože dva až tři tisíce na ulici nenajdete, a s takovým jídelníčkem a radami se nikam nepohnete.

Být kráskou z Instagramu není kvalifikací k sestavování jídelníčků

Proto opakuji, než se rozhodnete od někoho si nechat sestavit stravovací plán (nebo jen jídelníček), zamyslete se. Uvědomte si, že být hvězdou Instagramu neznamená automaticky to, že dotyčná (někdy i dotyčný) má kvalifikaci k sestavování jídelníčků. A to i přesto, že daná dáma (daný pán) vypadá na fotkách sakra dobře a má mnoho podporovatelů, kteří jejich práci vychvalují.

Ani zhubnutí dvaceti kilogramů, kterými se na sociálních sítí chlubí, není kvalifikací k sestavování jídelníčků pro další lidi. Navíc co fungovalo na onu dámu/pána, vám sedět nemusí. A ještě jedna „drobnost“ – ani být dobrým trenérem není totéž jako být výživovým poradcem, protože na trenérském kurzu se výživa bere jen okrajově.

Jak se ale v nabídce vyznat?

Pro vysvětlení budeme používat srovnání výživový poradce vs. „instagramová kráska“:

  • Výživový poradce má potřebnou kvalifikaci uvedenou na svých stránkách (ideálně je Kvalifikovaný výživový poradce úrovně 5). Na je ho webu se dočtete, kde a co studoval, jaké má kurzy a specializace a jak dlouho se poradenství věnuje. „Instagramová poradkyně“ se nazývá „nutriční specialistka“, ale vzdělání obvykle nikde nedohledáte.
  • Výživový poradce má přehledně udělaný web, kde se dočtete základní údaje jako je jeho jméno, místo podnikání a kontaktní údaje. „Instagramová kráska“ má jen instagramový účet a říká si třeba Viky Fit.
  • Výživový poradce má na webu IČO a zveřejněné všeobecné obchodní podmínky (VOP), ve kterých se dočtete, jak vzniká a zaniká smlouva, jaké máte možnosti v případě pochybení poradce, jak je nebo není možné odstoupit od smlouvy. „Viky Fit“ a jí podobní nic z toho nemají – z toho plyne, že pokud je nějaký problém, nemáte nikde zastání.

Toto jsou úplně nejzákladnější parametry, o které se VŽDY MUSÍTE ZAJÍMAT. Když daný poradce něco z toho nemá, vůbec se o jeho služby dál nezajímejte. Pokud by byl nějaký zádrhel, ničeho se nedomůžete, protože ani nevíte jméno, takže se nemůžete bránit právní cestou.

Kolik to stojí?

Dále se ještě koukněte, zda JEHO cena není podezřele nízká. Ano! Čtete dobře! Jídelníček na tři měsíce za 500 Kč? No pardon, ale tohle kvalitní poradce neudělá. Kolik času by asi nad vaším plánem strávil (aby byl kvalitní) a kolik by stála hodina jeho práce? Ehm, za 500 Kč prostě ne!

Reference

Další věc: Má poradce nějaké reference? Stačí zadat jeho jméno do vyhledávače na internetu.

Jídelníček

Pak je dobré se zajímat, jak vůbec JEHO jídelníček vypadá. Má na webu ukázku? Víte, co za své peníze dostanete? PTEJTE SE! Trendem posledních let je „variační jídelníček“, kde ke každému chodu dostanete tři sloupečky potravin a máte si je kombinovat dle chuti. Zvládnete to? Jste v kuchyni tak zdatní, že vás napadne při pohledu na sloupečky konkrétní jídlo? Rozhodně tento způsob nechceme hanit, ale opravdu není pro každého. Pokud potřebujete mít přesný jídelníček, najděte si někoho, kdo vám to tak naplánuje.

jak vybrat výživového poradce

Skutečná pomoc

Když už se rozhodnete pro konkrétního poradce, všímejte si ještě přístupu:

  • Poradce se PTÁ: chce o vás vědět co nejvíc, tj. bude chtít vědět, co děláte, jak se hýbete, zda se stresujete, co jíte, kolik diet už jste vyzkoušeli, aj.
  • Poradce vás učí! Sestavením plánu spolupráce nekončí. Poradce by měl být vašim rádcem a i přes sestavený plán by vás pak měl navést na cestu samostatného sestavování jídelníčku, abyste nebyli otroky něčích jídelníčku.

Opravdu se nad těmito kroky zamyslete, ušetříte peníze a zklamání.

foto: cz.depositphotos.com

Z archivu aneb přečtěte si také:

Miluška Burdová
https://www.fitschuti.eu

  • Kvalifikovaný výživový poradce – profesní kvalifikace zakončená státní zkouškou
  • Člen Aliance výživových poradců ČR
  • Výživová poradkyně od roku 2016. Sestavování individuálních výživových plánů, online poradenství.
  • Originální články i recepty najdete na FB stránce Fit s chutí
  • Jídlo nás provádí po celý život, a nelze jej vyřadit ze života jako jakoukoliv jinou závislost. Proto je mottem stránky Fit s chutí „Žádný jídelníček vás nenaučí správně jíst. Jídlo je třeba pochopit a milovat“.

13.3.2022 Články, Jak zhubnout

Související články

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

Dnes v rozhodování kolik, co, proč a jak jíst hrají roli kromě bohaté nabídky lákavých dobrot především emoce. Jak přesvědčit lidi, že je důležité, nejen co jedí, ale i proč jedí a jak jedí?

Důležité je naučit se nebrat jídlo jako pomůcku k řešení problémů, které s ním vůbec nesouvisejí.

Celý článek 10.3.2024

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024