Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Kolečka v aplikaci Kalorické Tabulky: Kam zmizela vláknina? Jen žádnou paniku!

Žádné regulační předpisy kupodivu nenařizují uvádět na obalech potravin hodnoty vlákniny.

Dozvíme se množství nutričních údajů, kJ a kcal na 100 g, složení, konzervanty, vitamíny, tuky, sacharidy, bílkoviny, sůl… Ale údaje o vláknině ne. A pak jsou často uživatelé aplikace Kalorické Tabulky zmateni.

Nebojte se, je to skutečně jen kvůli tomu, že není povinností výrobců ji uvádět. Jinak v potravinách skutečně stále je. Ostatně, seznam jídel zde na Kalorických tabulkách si můžete filtrovat právě podle obsahu vlákniny.

Nejprve základy

Nošení dříví do lesa pro mnohé, pro někoho potřebné shrnutí. Existují dva druhy vlákniny, rozpustná a nerozpustná. Oba jsou pro naše tělo důležité. Rozpustná snižuje hladinu cholesterolu a reguluje obsah cukru v krvi, nerozpustná čistí střeva, podporuje trávení a vylučování, zabraňuje zácpě.

Kolečka v aplikaci Kalorické Tabulky: Kam zmizela vláknina? Jen žádnou paniku!
Jídelníček vpravo může být stejně dobrý jako ten vlevo (jen třeba použité potraviny neměly uvedenou vlákninu, totéž platí o vápníku)

Celkově snižuje vláknina z obilovin nebo zeleniny riziko smrti, způsobené srdečními chorobami, mrtvicí nebo cukrovkou druhého typu, a snižuje i riziko rakoviny tlustého střeva.

Vlákninu obsahuje zelenina, obilniny, luštěniny, rýže a ořechy. Podle různých zdravotnických doporučení bychom měli přijmout 25 – 30 gramů vlákniny denně. Samozřejmě záleží na tom, jestli jste muž, nebo žena (u žen je DDD nižší, asi 21 gramů), a také, kolik je vám let (muži nad padesát by měli sníst kolem 35 gramů vlákniny denně). A zase dětem a dospívajícím stačí 15 gramů.

  • Vyšší procento vlákniny v potravě vás také zasytí na delší dobu, takže během dne nebudete mít tak často hlad.

Praxe

Tohle vše je moc hezká teorie, ale v praxi se hodně těžko naplňuje. Než se podíváme, jak by teoreticky mohl vypadat jídelníček s vyváženou hodnotou vlákniny, je nutné si přiznat, že ještě těžší je vymyslet jídelníček s vyváženou hodnotou všech potřebných ukazatelů – tedy kalorií, tuků, soli, cukrů, vitamínů, bílkovin.

Kolečka v aplikaci Kalorické Tabulky: Kam zmizela vláknina?

Stále platí, že zlatá střední cesta je nejlepší, neměli byste nic přehánět ani na jednu, ani na druhou stranu, a svůj jídelníček mít dostatečně pestrý a mít v něm zastoupeno maso, ryby, zeleninu, luštěniny, obilniny, houby, ovoce, vejce, mléčné výrobky atd. v rozumné a vyvážené míře.

Takže níže uvedenou tabulku berte skutečně jen jako nezávaznou možnost nebo radu. Těžko se vám totiž asi podaří každý den se živit jen ovesnými vločkami nebo fazolemi. Pokud se rozhodnete navýšit konzumaci vlákniny, začněte pomalu, postupně, a ne naráz, aby si organismus a hlavně střeva stihly zvyknout. A také je dobré při konzumaci vlákniny pít dostatek vody (a vynechat džusy, které působení vlákniny blokují).

A rozhodně nesahejte po potravinových doplňcích, protože nemají takovou účinnost. Když se podíváte do tabulky, ono nakonec je z čeho vybírat i tak.

Nu a nyní už konec několikrát zde probíraných fakt a údajů a pojďme se podívat na srovnávací tabulku. Zde je.

Srovnávací tabulka potravin s vlákninou:

  • Plechovka cizrny (240 g) = 29 g
  • Plechovka červených fazolí (240 g) = asi 20 g
  • Porce (150 g) vařené čočky červené = 12 g
  • Porce (150 g) vařených celozrnných těstovin = 12 g
  • Žitná celozrnná placka = 12 g
  • 100 g sušených švestek = 12 g
  • 100 g slunečnicových semínek = 10 g
  • Miska ovesné kaše (150 g) = 9 g
  • Černé fazole vařené (200 g) = 7 g
  • Porce (150 g) hnědé celozrnné vařené rýže = 7 g
  • Porce (150 g) růžičkové kapusty vařené = 6 g
  • 1 hruška = 5 g
  • Porce (150 g) čočky nakyselo = 5 g
  • Porce (150 g) hrachové kaše = 5 g
  • Celozrnný rohlík = 5 g
  • 1 pomeranč = 5 g
  • 2 lžičky semínek chia = 4 g
  • Porce (150 g) vařených sladkých brambor = 4 g
  • 1 jablko = 3 – 4 g
  • Porce (150 g) vařených krup = 3 g
  • 1 krajíc chleba Šumava = 2 g
  • Škvarková placka = 2 g
  • Porce (150 g) vařených brambor = 2 g
  • 2 ks hořké, 90% čokolády = 2 g
  • Porce (150 g) vařených jáhel = 2 g
  • 1 ks avokáda (bez pecky) = 2 g
  • 1 banán = 2 g
  • Hrst malin = 2 g
  • Porce (150 g) vařených těstovin = 2 g
  • 1 lžička kakaa = 2 g
  • 1 lžička kari koření = 2 g
  • 10 g mandlí = 1 g
  • Hrst vlašských ořechů = 1 g
  • Rohlík bílý = 1 g
  • 1 espresso (z kávy arabika) = 1 g
  • Kuřecí játra na cibulce (150 g) = 0,5 g
  • Porce (150 g) vařené bílé rýže = 0,5 g
  • 1 rajče = 0,5 g

Chcete zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

17.1.2022 Jan Lipšanský Články, O kaloriích nevážně

Z archivu

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner