Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Když v sobě něco dusíte, trpí vaše játra

Je tady duben. Kdy jindy psát článek o játrech?

Podle TČM se totiž játra vážou k měsíci dubnu, ale ono jim vlastně patří celé jaro, neboť jejich partnerským orgánem je žlučník, o kterém jsme si povídali minule.

Játra. Orgán, bez kterého nemůžeme žít. Orgán, který tak moc trpí tím, co jíme a pijeme, a ovlivňuje ho nejen chemie z jídla, ale i z kosmetiky, kterou používáme. Na játra má vliv i to, čím jsme doma obklopeni. Třeba i takový špatný prací prášek oslabuje prý játra. Úplně vážně. Zkrátka játrům dáváme v dnešním civilizovaném světě opravdu zabrat. Něco ovlivnit nemůžeme, něco ale ano.

Když v sobě něco dusíte, trpí vaše játra

Játra mají několik nezastupitelných funkcí

Abyste si vůbec uvědomili, jak důležitá jsou vaše játra, tak si představte, že zastupují v těle až 500 funkcí. Fungují jako metabolická továrna, přeměňují živiny, vitamíny a hormony, rozkládají aminokyseliny, štěpí tuky. Všechny tyto látky pak dále distribuují tělem. Jsou také zásobárnou energie. Mají jedinečnou schopnost se sama regenerovat, novou tkáň dokážou vytvořit i ze zbylých deseti procent. V našem těle fungují jako nenahraditelná čistička.

Játra a ženství patří nerozlučně k sobě

Tradiční čínská medicína přisuzuje játrům element dřeva a energii větru. Svůj vrchol mají právě teď na jaře. Nejaktivnější jsou játra mezi jednou až třetí hodinou v noci, kdy se nejvíce zbavují zplodin. Obnovuje se energie těla a vylučují se i nashromážděné prožitky a pocity. Stav jater ve velké míře určuje celkový zdravotní stav u žen. Nerovnováha jater proto může způsobovat i poruchy menstruace, potíže s oplodněním nebo jiné gynekologické obtíže. Za premenstruační syndrom může především stagnující energie jater.

Pozor na hněv, neklid a ukřivděnost

Vše, co v sobě dusíme, se ukládá v játrech. A má za vinu jejich oslabení. Hlavní emocí jater je hněv, patří sem ale i závist, ukřivdění, neklid, podrážděnost, vznětlivost, vzdorovitost, rozhořčenost, nevraživost, zatrpklost, frustrace nebo vztek. Játra mají ráda uvolněnost. Když se poruší rovnováha jater, nastává životní stagnace. Vše zůstává při starém, nedochází k obnově ani k žádným změnám.

Když v sobě něco dusíte, trpí vaše játra

Jak posílit svá játra?

Odlehčete. Doslova. Odlehčete tělu i své hlavě. Poslouchejte přírodu. Aniž bychom si to nějak cíleně uvědomovali, příroda nás po zimním spánku „nutí“ do očisty, do zbavení se všeho, co na nás i v nás během zimy ulpělo. Jsme více připraveni na změny, máme větší chuť trávit čas venku, uklízíme. Jsme nastartováni na nové období. Jarní energie je opravdu mocná, a proto se ji snažte využít co nejvíce.

  • Usmívejte se a berte věci s nadhledem. Pokud si udržíte nadhled a zdravý rozum, nebudete cítit křivdy, nebudete se tolik zlobit na druhé.

Buďte hodně venku, protože čerstvý vzduch vám navodí pocity uvolněnosti. Budete se cítit svobodni a volni. A to mají játra moc ráda. Takový stav vám pomůže překonávat různé frustrace. Zkrátka a dobře – když vás něco nahněvá, zkuste to rozchodit, abyste v sobě zbytečně nepotlačovali něco, co má jít ven. Vyvětrejte sebe i své pocity.

 

Když v sobě něco dusíte, trpí vaše játra

Játra a jídlo

​Vaše játra nejvíce ocení přirozenou stravu. Tak jednoduché to opravdu je. Prostě jezte takovou stravu, u které nemusíte studovat etikety a dělat složitou volbu. Jsou to základní suroviny – žádné krabičky s barvivy, stabilizátory a podobnými „vylepšováky“. Vsaďte na luštěniny, obiloviny, zeleninu, ovoce, maso, neochucené výrobky z mléka, kváskový chléb a podobně. Nejlépe v bio nebo farmářské kvalitě. Játrům vyhovuje kyselá a pikantní chuť. A stejně jako žlučník i játra milují vše zelené. Potraviny bohaté na chlorofyl podporují tvorbu krve. Čchi jater vyživuje vše, co roste směrem nahoru, a má tedy stoupající energii. Výborná je brukvovitá zelenina nebo tmavá listová zelenina. Játra harmonizuje i zelený ječmen, pšenice nebo mořská „zelenina“. Červená řepa celkově detoxikuje, má vysoký podíl antioxidantů a posiluje krvetvorbu. Vyzkoušejte po ránu čerstvou šťávu z řepy a mrkve, pomůže jaterní očistě. Známými jaterními čističi jsou i artyčoky, chřest nebo celer.

Cvik na posílení energetické dráhy jater

Seďte opět rozkročmo jako u cviku pro žlučník – jen s tím rozdílem, že tentokrát se vytáhněte z pasu a přejděte do čistého úklonu k pravé noze. Palcem a ukazovákem ruky se pevně uchopte za palec na stejné noze. Ostatní prsty na ruce obejmou ostatní prsty na noze. S každým výdechem můžete prohloubit úklon. Druhá ruka je vzpažená a ohnutá přes hlavu ve stejném směru jako tělo. Následně opakujete úklon na levou stranu.

Když v sobě něco dusíte, trpí vaše játra

Z archivu aneb přečtěte si také:

Šárka Simonidesová
https://svethormonalnijogy.cz

Vyhledávaná lektorka hormonální jógové terapie dle Dinah Rodrigues, jejímiž kurzy prošlo už přes 7 000 žen. Šárka učí nejen tuto harmonizující sestavu, ale otevírá různá ženská témata, například role pánevního dna v životě ženy. Je autorkou Orgánové sestavy dle Šárky Simonidesové. Své dlouholeté poznatky jak z kurzů, tak vlastního života shrnula do knihy Jóga pro holky ze Západu, která vyšla v roce 2021 (Albatros). Miluje život, barvy, zvířata, ráda plave a cestuje.

30.3.2022 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024