Březen pohledem Šárky Simonidesové: Posilujeme žlučník a vítáme jaro
Už zanedlouho ustane nadvláda zimy a sluníčko nás bude těšit svými hřejivými paprsky.
Mnozí na to čekáme jak na smilování.
Je tady duben. Kdy jindy psát článek o játrech?
Podle TČM se totiž játra vážou k měsíci dubnu, ale ono jim vlastně patří celé jaro, neboť jejich partnerským orgánem je žlučník, o kterém jsme si povídali minule.
Játra. Orgán, bez kterého nemůžeme žít. Orgán, který tak moc trpí tím, co jíme a pijeme, a ovlivňuje ho nejen chemie z jídla, ale i z kosmetiky, kterou používáme. Na játra má vliv i to, čím jsme doma obklopeni. Třeba i takový špatný prací prášek oslabuje prý játra. Úplně vážně. Zkrátka játrům dáváme v dnešním civilizovaném světě opravdu zabrat. Něco ovlivnit nemůžeme, něco ale ano.

Abyste si vůbec uvědomili, jak důležitá jsou vaše játra, tak si představte, že zastupují v těle až 500 funkcí. Fungují jako metabolická továrna, přeměňují živiny, vitamíny a hormony, rozkládají aminokyseliny, štěpí tuky. Všechny tyto látky pak dále distribuují tělem. Jsou také zásobárnou energie. Mají jedinečnou schopnost se sama regenerovat, novou tkáň dokážou vytvořit i ze zbylých deseti procent. V našem těle fungují jako nenahraditelná čistička.
Tradiční čínská medicína přisuzuje játrům element dřeva a energii větru. Svůj vrchol mají právě teď na jaře. Nejaktivnější jsou játra mezi jednou až třetí hodinou v noci, kdy se nejvíce zbavují zplodin. Obnovuje se energie těla a vylučují se i nashromážděné prožitky a pocity. Stav jater ve velké míře určuje celkový zdravotní stav u žen. Nerovnováha jater proto může způsobovat i poruchy menstruace, potíže s oplodněním nebo jiné gynekologické obtíže. Za premenstruační syndrom může především stagnující energie jater.
Vše, co v sobě dusíme, se ukládá v játrech. A má za vinu jejich oslabení. Hlavní emocí jater je hněv, patří sem ale i závist, ukřivdění, neklid, podrážděnost, vznětlivost, vzdorovitost, rozhořčenost, nevraživost, zatrpklost, frustrace nebo vztek. Játra mají ráda uvolněnost. Když se poruší rovnováha jater, nastává životní stagnace. Vše zůstává při starém, nedochází k obnově ani k žádným změnám.

Odlehčete. Doslova. Odlehčete tělu i své hlavě. Poslouchejte přírodu. Aniž bychom si to nějak cíleně uvědomovali, příroda nás po zimním spánku „nutí“ do očisty, do zbavení se všeho, co na nás i v nás během zimy ulpělo. Jsme více připraveni na změny, máme větší chuť trávit čas venku, uklízíme. Jsme nastartováni na nové období. Jarní energie je opravdu mocná, a proto se ji snažte využít co nejvíce.
Buďte hodně venku, protože čerstvý vzduch vám navodí pocity uvolněnosti. Budete se cítit svobodni a volni. A to mají játra moc ráda. Takový stav vám pomůže překonávat různé frustrace. Zkrátka a dobře – když vás něco nahněvá, zkuste to rozchodit, abyste v sobě zbytečně nepotlačovali něco, co má jít ven. Vyvětrejte sebe i své pocity.

Vaše játra nejvíce ocení přirozenou stravu. Tak jednoduché to opravdu je. Prostě jezte takovou stravu, u které nemusíte studovat etikety a dělat složitou volbu. Jsou to základní suroviny – žádné krabičky s barvivy, stabilizátory a podobnými „vylepšováky“. Vsaďte na luštěniny, obiloviny, zeleninu, ovoce, maso, neochucené výrobky z mléka, kváskový chléb a podobně. Nejlépe v bio nebo farmářské kvalitě. Játrům vyhovuje kyselá a pikantní chuť. A stejně jako žlučník i játra milují vše zelené. Potraviny bohaté na chlorofyl podporují tvorbu krve. Čchi jater vyživuje vše, co roste směrem nahoru, a má tedy stoupající energii. Výborná je brukvovitá zelenina nebo tmavá listová zelenina. Játra harmonizuje i zelený ječmen, pšenice nebo mořská „zelenina“. Červená řepa celkově detoxikuje, má vysoký podíl antioxidantů a posiluje krvetvorbu. Vyzkoušejte po ránu čerstvou šťávu z řepy a mrkve, pomůže jaterní očistě. Známými jaterními čističi jsou i artyčoky, chřest nebo celer.
Seďte opět rozkročmo jako u cviku pro žlučník – jen s tím rozdílem, že tentokrát se vytáhněte z pasu a přejděte do čistého úklonu k pravé noze. Palcem a ukazovákem ruky se pevně uchopte za palec na stejné noze. Ostatní prsty na ruce obejmou ostatní prsty na noze. S každým výdechem můžete prohloubit úklon. Druhá ruka je vzpažená a ohnutá přes hlavu ve stejném směru jako tělo. Následně opakujete úklon na levou stranu.

Už zanedlouho ustane nadvláda zimy a sluníčko nás bude těšit svými hřejivými paprsky.
Mnozí na to čekáme jak na smilování.
Celý článek 23.2.2022
Když člověk začne hubnout, obvykle to doprovází silná motivace, snaha o změnu a odhodlání „něco konečně dělat“.
Jenže výsledky nejsou vždycky hned rychlé a reálný život s sebou přináší spoustu práce, aktivit, povinností, překážek i návraty ke starým návykům. Proto pokud jste se snahou o zhubnutí stále na začátku, můžou vám pomoct následující tipy, které vás podrží na cestě vpřed.
Celý článek 9.11.2025
Kdysi dávno lidstvo přišlo na to, že smícháním mouky a vody vznikne těsto, a začalo z něj péct chleba. A potom někoho napadlo dát do těsta náplň, zabalit a těsto uvařit či osmažit.
Časem dokonce vznikly i nové varianty těsta jako listové nebo odpalované.
Celý článek 6.11.2025
Četl/a jste článek „Nechtěné myšlenky – tichý sabotér naší snahy zhubnout“?
Pokud ne, nezapomeňte se na něj později juknout. Teď se podíváme opět na myšlenky – tentokrát na první pohled pozitivní, jež mají ovšem také své ale…
Celý článek 3.11.2025
Gochujang, možná znáte pod slovním spojením „pasta z červené chilli papričky“. Je to sladko-slané fermentované koření velmi oblíbené v korejské kuchyni.
V poslední době začíná být velmi populární nejen kvůli svému exotickému názvu, ale také pro zajímavé spektrum chutí, které dodá běžným pokrmům.
Celý článek 31.10.2025
Dnešní potravinářský průmysl dokáže hotové zázraky. Umí vyrobit potraviny, které vypadají skvěle, chutnají božsky a ještě se tváří jako něco, co prospěje našemu zdraví.
Krásný obal, lákavé slogany, sliby o zdraví, a to s hlavním cílem – přesvědčit nás, že kupujeme něco dobrého pro naše tělo.
Celý článek 28.10.2025