Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Březen pohledem Šárky Simonidesové: Posilujeme žlučník a vítáme jaro

Už zanedlouho ustane nadvláda zimy a sluníčko nás bude těšit svými hřejivými paprsky.

Mnozí na to čekáme jak na smilování.

A pokud jste si vzali k srdci rady z minulých článků o ledvinách a močovém měchýři, měli byste v následujících týdnech celkem dobře vyzrát i na jarní únavu. Vytvořte nyní svému tělu příležitost pro očistu. Odlehčete stravu, pijte dostatek čisté vody, choďte na procházky a užijte si pobyt venku. Zhluboka dýchejte, dopřejte svému tělu hodně kyslíku.

Březen pohledem Šárky Simonidesové: Posilujeme žlučník a vítáme jaro

Příroda je mocná, vaše tělo i jeho potřeby ovlivňuje víc, než si umíte představit, a proto vřele doporučuji udělat si každý den chvilku čas na sebe a vnímat své tělo i sebe – jak se cítíte, co vám dělá dobře. Uvědomit si, co jste dnes snědli, jak jste se u toho cítili. Jezte všemi smysly, na jaře si dopřejte hodně zelených potravin. Je dost možné, že v předjaří a s příchodem jara budete mít silnou touhu, až nutkavou potřebu, vyklidit si skříň nebo udělat salát, na který jste poslední měsíce vůbec neměli myšlenky.

  • Jarem začíná proces obnovy, máme tendenci se zbavovat všech starých nánosů, ať už ze svého okolí nebo těla.

My a žlučník z pohledu TČM

K měsíci březnu náleží žlučník, kterému dáváme stravou i stresem po celý rok pořádně zabrat. Zejména, když toho splácáme hodně najednou, může se začít ozývat dráha žlučníku. Žlučník je dutým orgánem ve tvaru hrušky, jenž je uložen na spodní straně jater. Je zásobníkem žluči, kterou produkují játra. Hlavní funkcí žlučníku je rozštěpit tuky tak, aby se usnadnilo jejich trávení.

Žlučník je úzce svázán s játry, stejně jako játra náleží k prvku dřeva. Oproti ostatním orgánům je žlučník zvláštní v tom, že se úplně nevyprazdňuje, naopak si v sobě tekutinu uchovává. Tradiční čínská medicína nazývá žlučník „skladištěm, v němž je esence“. Je-li funkce žlučníku oslabena, pokulhává i funkce sleziny a žaludku, což způsobuje zažívací problémy typu nadýmání nebo průjmu.

Stav žlučníku odráží psychiku a vypovídá něco o povaze

Kdo by to byl do žlučníku řekl, že? Ale je to tak. Dobrý stav žlučníku ukazuje na dobré a uvážlivé rozhodování a dostatek odvahy. V opačném případě je člověk nerozhodný, ustrašený, hůř zvládá stres. Když energie dráhy žlučníku neproudí v harmonii, můžeme mít těžké sny a neklidný spánek. Na energetickém vrcholu je žlučník mezi třiadvacátou hodinou až jednou hodinou v noci. Pravidelně se budíte? Mohou to být právě problémy se žlučníkem.

Cvik na podporu žlučníku

Žlučník má rád klid. Nesnáší tlak a časovou tíseň. Dopřejte mu tedy prostor na uklidnění a uvolnění. K tomu vám může pomoci tento jednoduchý cvik z orgánové sestavy:

Březen pohledem Šárky Simonidesové: Posilujeme žlučník a vítáme jaro

Cvik pro jangovou dráhu žlučníku se provádí vsedě rozkročmo. Výchozí pozice je tedy sed s široce rozkročenýma nohama a narovnanou páteří. Předpažte, propleťte prsty a vytáhněte se z pasu. Paže jdou do vzpažení, natočte se k levé noze a k ní se předkloňte. Následně si dlaně opřete o kolena, lokty do stran a jemně přitlačte koleno k zemi. Kdo má větší rozsah pohybu, může se předklonit a položit dlaně až na kotník.

S výdechem se v pozici uvolněte a dýchejte do oblasti žlučníku. Nezapomeňte se přitom usmát na svůj žlučník. Poté celý cvik proveďte i směrem k druhé noze.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Václav Krejčík: Dejte si pozor na urputnost!

Václav Krejčík: Dejte si pozor na urputnost!

S oblíbených lektorem Václavem Krejčíkem jsme si povídali u příležitosti opožděného křtu jeho zatím poslední knihy.

ŽIJTE JÓGU 2 s podtitulem „hledání harmonie“ vyšla na jaře letošního roku, ale kvůli covidové situaci byla pokřtěna až nyní v říjnu.

Celý článek 12.10.2021 0

Šárka Simonidesová
https://svethormonalnijogy.cz

Vyhledávaná lektorka hormonální jógové terapie dle Dinah Rodrigues, jejímiž kurzy prošlo už přes 7 000 žen. Šárka učí nejen tuto harmonizující sestavu, ale otevírá různá ženská témata, například role pánevního dna v životě ženy. Je autorkou Orgánové sestavy dle Šárky Simonidesové. Své dlouholeté poznatky jak z kurzů, tak vlastního života shrnula do knihy Jóga pro holky ze Západu, která vyšla v roce 2021 (Albatros). Miluje život, barvy, zvířata, ráda plave a cestuje.

23.2.2022 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024