Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Osm důvodů, proč je důležité při hubnutí cvičit

Redukční dieta rozhodně není jenom o úpravě stravy.

Tedy abychom byli úplně přesní, teoreticky může být, ale zpravidla nevede k takovým výsledkům, jaké si v hlavě před začátkem hubnutí představujeme. A pokud už vede, je celý proces mnohem složitější a delší.

Cvičení je při hubnutí největším pomocníkem. Díky němu se nemusíte v jídle tolik omezovat. A navíc je to právě cvičení, díky kterému můžete dosáhnout skvělé a zpevněné postavy, která se vám bude líbit nejen na váze, ale také v zrcadle. V tomto článku vám vysvětlíme osm důvodů, proč by se silové cvičení zahrnující posilování rozhodně mělo objevit na vašem týdenním plánu.

Osm důvodů, proč je důležité při hubnutí cvičit

1. Nemusíte se v jídle tolik omezovat

Tuky ztrácíte tehdy, pokud toho za den sníte méně, než kolik vydáte. Když vlivem nízké fyzické aktivity vydáváte za den jen málo energie, budete muset svůj denní příjem energie držet na velmi nízké úrovni.

A to přináší spoustu negativ. Budete mít častěji hlad a budete muset vybírat ta nejvíce nutričně hodnotná jídla, abyste do těla dostali dostatek mikroživin (vitamíny, minerální látky).

Při pravidelném cvičení nic takového nehrozí, protože budete moci mít kalorický příjem o něco vyšší. Vy si tak budete moci dopřát o něco více jídla, a i přesto budete hubnout. Díky tomu bude celý proces efektivnější a dlouhodobě udržitelnější.

2. Spoustu kalorií spalujete i mimo trénink

Slyšeli jste někdy o „afterburn efektu“? Právě tato dvě slova pro vás budou tou nejvíce zaslouženou odměnou po náročném silovém tréninku.

Afterburn efekt znamená, že budete po dokončení tréninku spalovat v klidovém režimu více energie až po dobu 24 až 48 hodin. Některé studie dokonce dochází k tomu, že po tuto dobu bude váš klidový energetický výdej zvýšený přibližně o 10 %.

Tato energie se spotřebuje na opravné procesy, které tělo navrací zpět do rovnovážného stavu. Pro vás to však při hubnutí znamená doslova kalorie spálené zadarmo.

Osm důvodů, proč je důležité při hubnutí cvičit

3. Vyzrajete na nebezpečné jedení z nudy

Jednou z největších překážek při hubnutí bývá jedení z nudy. To v praxi znamená, že sáhnete po kalorických potravinách i přesto, že ve skutečnosti nemáte hlad.

Obrana před jedením z nudy pro vás stále bude výzvou, ovšem díky pravidelným tréninkům o něco snazší k překonání. Během dvou hodin strávených posilovacím tréninkem, rozcvičením a cestou domů je totiž jen málo pravděpodobné, že k něčemu takovému dojde.

4. Posilování vám zajistí zpevněnou postavu

Když se řekne hubnutí, většina lidí si automaticky vysní skvěle vypadající postavu jako vystřiženou z časopisu. Méně z nich si ovšem uvědomuje, že za takovou figurou ne vždycky stojí jen nízká hmotnost, ale především zpevněné tělesné proporce.

A za zpevněnou postavou nestojí nic než pravidelná fyzická aktivita posilovacího charakteru. Jestli se vám jí nedostává v běžném pracovním životě, budete se muset spolehnout na silové cvičení.

Snažte se silový trénink zařadit alespoň 3x do týdne. Preferujte komplexní cviky na celé tělo, při kterých zvládnete procvičit více svalových partií najednou.

5. Svaly za vás spálí spoustu kalorií i během spánku

Svalová hmota patří mezi metabolicky nejnáročnější tkáně lidského těla, pokud nepočítáme důležité orgány. V praxi to znamená, že svaly spalují v klidovém režimu několikanásobně vyšší množství energie v porovnání se zásobní tukovou tkání.

Pravidelné cvičení vám zajistí vyšší podíl svalové hmoty. Následně tato rovnice musí skončit jen jediným výsledkem – zvýšením klidového energetického výdeje.

Vy tak budete spalovat vyšší množství energie během spánku i kdykoliv jindy během dne jenom díky tomu, že máte na těle více svalů než předtím.

Osm důvodů, proč je důležité při hubnutí cvičit

6. Díky cvičení budete hubnout rychleji

Posilovací trénink patří mezi energeticky náročné fyzické aktivity. Zatímco žena o hmotnosti 65 kg může hodinovým tréninkem v posilovně spálit necelých 400 kcal, muž o hmotnosti 85 kg spálí v průměru přes 500 kcal.

Už jen energie spálená během tréninku je v mnoha případech dostatečná k vytvoření negativní kalorické bilance, která je nezbytnou podmínkou úspěšného hubnutí. Jejím dodržováním tak můžete zhubnout rychleji a efektivněji.

7. Získáte novou vášeň a motivaci

Pro spoustu lidí se posilovací trénink rychle promění z nutné povinnosti na jeden z nejsvětlejších bodů dne, na který se doslova těšíte. Síla je totiž dovednost a její zvyšování působí jistou formu závislosti.

Pokud se z cvičení a překonávání vlastních limitů stane koníček, stane se z hubnutí jen vedlejší benefit a vám tak půjde mnohem snadněji.

8. Budete zdravější

Pravidelný posilovací trénink není jenom o spálených kaloriích. Jde také o jeden z nejúčinnějších způsobů, jak podpořit celkové zdraví.

Díky posilování budete mít pevnější a zdravější kosti, což je skvělou prevencí osteoporózy, která trápí mnoho osob pokročilého věku. Speciální rizikovou skupinu tvoří ženy po menopauze. Podpoříte také kardiovaskulární nebo imunitní systém a těžit z pravidelné pohybové aktivity bude také vaše kondice.

Tip redakce Kalorické Tabulky

Obsáhlou kapitolu o prospěšnosti cvičení od autora tohoto článku najdete v knize Kalorické Tabulky – nejlepší recepty.

kniha Kalorické Tabulky (Jota, 2020)

Co si z článku odnést?

Pravidelné silové cvičení vám udělá hubnutí o 100 % jednodušší. Navíc přispívá k mnohem efektivnějším výsledkům, jelikož zajistí vyšší podíl aktivní tělesné hmotnosti a zpevněnou postavu. Zařaďte silový trénink alespoň 3x do týdne po dobu přibližně 30 až 60 minut. Při tréninku se zaměřte na komplexní cviky (dřepy, výpady, benchpress nebo kliky), které procvičí více svalových partií najednou. Ať už doma nebo v posilovně, po několika týdnech zaručeně uvidíte pozitivní změny.

foto: cz.depositphotos.com

Z archivu aneb přečtěte si také:

Martin Schmiedl
www.martin-schmiedl.cz

Osobní trenér – zaměřuje se na odstraňování bolestí zad a krku, podpory zamezení vzniku skolióz, výhřezu plotýnek (poslední dva zmiňované problémy vždy za spolupráce s lékařem), odstraňování migrén a redukci hmotnosti
Motto: I tisíc mil začíná prvním krokem.
ig: @martinschmiedltrener

Poznatky ze své praxe publikuje formou čtivých článků také na svém webu Martin Schmiedl, kde najdete také kalkulačku na stanovení živin.

25.4.2022 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024