Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Kojení a strava ženy

Když žena začne kojit, často dostává rady ohledně toho, co může a nesmí jíst, aby měla dostatek mateřského mléka pro své miminko a aby mléko neobsahovalo látky, které dítěti vadí.

Do jaké míry ovlivňuje strava ženy kojení a je potřeba, aby kojící žena jedla jinak, než byla zvyklá?

Preventivní plošné omezování jídelníčku kojících žen nemá opodstatnění v žádných vědeckých studiích. Kojící žena tudíž může pokračovat ve stravě, na kterou byla zvyklá. Ideální stav je, pokud žena při kojení jí zdravě, pestře a vyváženě – stejně jako ostatní lidé bez ohledu na pohlaví či to, zda kojí. To samé platí pro pitný režim – kojící žena by měla pít dostatečně, ale není potřeba nijak uměle navyšovat objem tekutin, který žena za den vypije.

Mgr. Martina Loutocká - Kojení a strava ženy

Autorka článku Mgr. Martina Loutocká – profesionální laktační poradkyně MAMILY

Asi každá žena po porodu slyšela, že se musí vyhýbat zejména luštěninám, některým druhům zeleniny a čerstvému pečivu kvůli nadýmání. Nadýmavost – tedy plyny – nemá schopnost prostupovat do mateřského mléka, které se tvoří z krve. Proč se tedy po generace předává ženám informace o kojeneckých kolikách, které vznikají nevhodnou stravou matky?

Příčina „kolik“ je většinou jinde než ve stravě ženy, miminka jsou často nespokojená z jiných důvodů a jejich projevy (kroucení, pláč, hlen ve stolici) jsou často důsledkem jiných faktorů. Nejčastěji to bývá potřeba být v náručí matky, potřeba kontaktu kůže na kůži s matkou, potřeba pozornosti a péče, potřeba být uspáváno, potřeba spánku miminka, potřeba vypít více mateřského mléka anebo sát více na prsu, potřeba být nošeno nebo potřeba zlepšit kojení.

  • Rozklíčovat problém ohledně kojení pomůže kvalitní laktační poradkyně, která ženě navrhne kroky, které jí pomůžou s pláčem či nespokojeností miminka.

A jak je to s alergeny – ořechy, exotickými plody či bílkovinou kravského mléka? Je důležité, aby dítě přicházelo do kontaktu s co nejširší škálou potravin (a tedy i alergenů), protože právě tak má příležitost předcházet alergickým reakcím. Není žádný relevantní podklad k tomu, že by preventivní vysazení různých alergenů snižovalo riziko alergií u dítěte.

Dalším otazníkem mnoha žen je konzumace alkoholu. V mateřském mléce se bude nacházet buď stopové nebo žádné množství alkoholu. Problém se tedy netýká mateřského mléka, ale jde o to, že všichni, kteří pečují o miminka či malé děti, potřebují být dostatečně střízliví na to, aby u nich byly děti v bezpečí. To stejné platí pro pití kávy – kofein se v mateřském mléce objeví pouze ve stopovém množství.

Častým tématem je také to, zda má žena při kojení užívat nějaké speciální vitamíny. Není to třeba, opět platí to, co obecně – vitamíny a jiné látky není potřeba užívat jenom proto, že žena kojí, k jejich užívání by měl být konkrétní důvod. Není důvod bezdůvodně strašit ženy tím, že mají nekvalitní nebo „slabé“ mléko.

Můžeme sledovat, že seznam potravin, které ženy smí nebo nesmí v čase kojení jíst, se liší u každé kultury a nevychází z žádných vědeckých závěrů. Preventivní a často rozsáhlé omezení jídelníčku kojících žen vede dle studií ke snížení jejich kvality života a negativně ovlivňuje délku kojení.

Zajímavé zdroje k problematice kojení a stravy ženy:

  • Jeong, G. et al. (2017): Maternal food restrictions during breastfeeding. Korean J Pediatr. 60(3): 70–76.
  • Kidd, M. et al. (2019): “Something is wrong with your milk”, Qualitative study of maternal dietary restriction and beliefs about infant colic. Can Fam Physician. 65(3): 204–211.
  • Gabriel, A. et al. (1986): Cultural values and biomedical knowledge: choices in infant feeding. Analysis of a survey. Soc Sci Med. 23(5):501-9.
  • Borch-Johnsen K, Johner G, Mandrup-Poulsen T, Christy M, Zachau-Christiansen B, Kastrup K, et al. Relation between breast-feeding and incidence rates of insulin-dependent diabetes mellitus. A hypothesis. Lancet. 1984;2:1083 –1086.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Mgr. Martina Loutocká
https://www.martinaloutocka.cz

  • profesionální laktační poradkyně MAMILY, věnuje se předporodní přípravě žen na kojení, osobním návštěvám po porodu a pomoci řešení problémů s kojením a nošením dětí
  • lektorka cvičení pro rodiče s dětmi od šesti měsíců
  • věnuje se přímé práci s ženami a dětmi, píše články na svoje webové a facebookové stránky

18.5.2022 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024