Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Akreditovaná nutriční poradkyně a koučka: Nevěřte všemu, co se píše o výživě na internetu!

Věda o výživě se podle mě až nápadně podobá Einsteinově teorii relativity…

A také mýty ve výživě jsou rozpínavé v prostoru i čase. Jako vesmír. Proto ve svých článcích často hovořím o teorií relativity ve výživě. Pojďme se na ni společně podívat.

Donedávna měla moje teorie směr jen relativní – že vždy záleží na úhlu pohledu, jakým se na informaci, kterou čteme, díváme. To, co pro někoho může být zlo, nemusí v někom jiném vzbuzovat stejné emoce. Stejně tak naopak. A víte co? Je to naprosto v pořádku.

Akreditovaná nutriční poradkyně a koučka: Nevěřte všemu, co se píše o výživě na internetu!

Někdo řekne, že celozrnné pečivo je super zdroj vlákniny a vitamínů. A že je vhodné do redukčních diet, protože zasytí, reguluje cukr v krvi a pomáhá nám podpořit správnou činnost mikrobiomu. Ale některým lidem se specifickými obtížemi právě vláknina může způsobit nemalé problémy… Jiný člověk na to řekne, že ale pečivo z obchodu by nikdy nekoupil, už jen z principu, že domácí je vždy kvalitnější a ví, co v něm má… A třetí úhel pohledu je třeba názor kolegy agronoma. Ten trvá na tom, že by si právě opěvované celozrnné pečivo v životě nekoupil – ani kdyby bylo bio (nevěří, že by tam nebyly pesticidy, kterých bývá více právě v obalových vrstvách a klíčcích).

  • Bude u mě deset kolegů a každý projeví jiný názor.

Jen vidíte, kolik je nezaujatých pohledů na obyčejnou základní potravinu. A aby to nebylo málo, tak do toho nám vstupují různé mýty z minulosti, které ovšem ovlivňují současnost i budoucnost, například že vejce způsobují infarkty, ačkoliv už se dlouho ví, že to tak vůbec není! A podobných „doporučení“ bylo, je a bude mnohem víc.

Určitě už jste někdy slyšeli

  • Vejce způsobují infarkt
  • Cukr způsobuje cukrovku
  • Pokud nejde hubnutí, uber jídla a zvyš výdej energie
  • Pokud otékáš, dej si léky na odvodnění
  • Mléko zahleňuje
  • Vitamín D nám způsobí osteoporózu
  • Nemůžu zhubnout, když “mám špatnou štítnou žlázu“
  • Nesmím jíst sladké, když chci zhubnout
  • Při hubnutí nesmím …. (doplňte dle svého, co jste slyšel/a)
  • Brambory nejsou vhodné při hubnutí
  • Po pečivu se přibírá
  • Proteinové pečivo nám pomáhá s hubnutím
  • Karnitin spaluje
  • BCAA potřebujeme při cvičení pro hubnutí
  • Nesmíte kombinovat zdroje bílkovin v jednom chodu

Něco vám ale prozradím: Zbytečně se trápíme a omezujeme radami, které nejsou pravdivé nebo prospěšné! A bohužel neřešíme to zásadní. Kolikrát nesmyslně si zakazujete sladké, brambory nebo jídlo večer. Zbytečně se bojíte. To je jako bát se dýchat.

  • Když budu chtít, tak asi na každou potravinu dokážu napsat článek, že zrovna toto jíst je největší zlo.

A často se právě takové negativní (až bulvární) zprávy v poslední době objevují. Dělá to totiž onu nutnou sledovanost, vyvolává to zájem. Nečtěte takové články. Šíří se zejména po internetu jako mor. Raději se svěřte do rukou skutečným odborníkům a hlavně poslouchejte své tělo.

Já například se svými klienty probírám na začátku vždy toto:

  • Co je zásadní pro zdraví?
  • Jak poznat a vybírat kvalitní potraviny?
  • Co opravdu funguje při hubnutí?
  • Čeho se nemusíme bát?
  • Co dělat, když mi to nejde?
  • Proč mi to nejde?

A jsem ráda, že díky tomu už vědí, že pro jejich úspěšné hubnutí neexistuje žádná překážka. Že vše je relativní. A nikdy neříkám nikdy, poučila jsem se totiž z minulosti! I díky mému projektu „Zhubnu tím, že pochopím“, kde učím klienty pracovat i s Kalorickými Tabulkami a po jehož absolvování můžete získat mnoho cenného do života. Nadhled a přehled, jako mám já.

foto: cz.depositphotos.com

Mgr. Ing. Markéta Rozinková https://www.marketarozinkova.cz

  • odborné poradenství – od řešení nadváhy, přes autoimunitní choroby, RS, diabetes, vleklé infekce, PCO´s, až po histaminovou intoleranci,
  • akreditace v oboru, odborná kvalifikace, VŠ v oboru Technologie, bezpečnosti a kvality potravin, Ekotrofologie
  • moderní a přesný diagnostický přístroj InBody 370 a Maxpulse
  • tvorba komplexních stravovacích plánů na míru
  • koučink, online konzultace a speciální balíčky
  • online podpora
  • Skvěle fungující projekt „Nákup se mnou v oblíbeném obchodě“ – poradenství s výběrem vhodných potravin, pomoc s orientací v nabídce, etikety, obaly, skladování, posloupnost nákupu, jak rozeznat to kvalitní
  • e-shop s kvalitními výrobky různých značek
  • vývojář bylinných směsí s Moringou
  • zakladatelka společnosti Nutri-lymfo LOGIC – prevence, osvěta, péče o klienty s lymfologickými obtížemi
  • lektorka pro Fitness institut – webináře o výživě těhotných a kojících, matek, výživa dětí, výživa a imunita, autoimunitní choroby, správný výběr zdravých potravin, atd.
4.6.2022 Mgr. Ing. Markéta Rozinková Články, Recepty a výživa

Z archivu

Marta: Nemoc vám ukáže, že jste dělali něco špatně

Pravidelně zde přinášíme proměny uživatelů Kalorických Tabulek, kteří s jejich pomocí zhubli. Dnešní příběh má tzv. přidanou hodnotu.

Máte se rádi? A vážíte si svého zdraví, nebo je považujete za samozřejmost?

Celý článek 1.6.2022

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner