Jak začít s Kalorickými Tabulkami, vydržet a nezbláznit se z toho
Možná se také ptáte, jak to udělat, aby vyplňování aplikace Kalorické Tabulky nestálo moc úsilí, nezabralo příliš času, ale naopak to bylo dlouhodobě udržitelné, efektivní, praktické a komfortní.
Věřím, že v tomto mohou pomoci tipy, jak to dělám já.
Autorka článku Markéta Nevěčná – fitness instruktorka
Aplikaci Kalorické Tabulky používám už nějaký ten čas a pracuji s ní i se svými klienty. Zkuste si se mnou projít následující body.
1. Určit si, kolik porcí jídla chci denně mít
Stačí snídaně/oběd/večeře, nebo přidat svačinky? To vlastně není důležité. Důležité je mít po naplánování daného dne ideálně vše v zeleném (všechna kolečka zelená, říkají jiní).
2. V každé porci jídla zastoupené všechny makronutrienty
3. Skládat jídlo z jednoduchým nezpracovaných potravin
Nekombinuj více než šest potravin v jednom jídle – složitosti si dovolíme, až když základ budeme mít v malíčku.
4. Vařit si na víc dní dopředu
Ne všechno je dobré ohřívané, ale u některých jídel se to dá nebo je to dokonce žádoucí.
Například…
Snídaně: Do tří mističek si odvážíme ovesné vločky a kešu oříšky – suché. Takové ingredience si můžeme chystat třeba i na měsíc dopředu, i když to už by se asi vážně přejedlo. Ke každé porci přidáme pak řecký jogurt a čekankový sirup. Ráno už jen doplníme ovocem, na které máme zrovna chuť nebo jednoduše to, co máme doma. Také smoothie ke svačině si mohu udělat až na tři dny dopředu (skladovat v lednici).
Oběd: Každou porci dám zvlášť do malé zapékací misky nebo do balíčku z alobalu a dám je péct společně. Pokud udělám tři až čtyři porce, mám stejný počet dní klidu.
Můj tip na tousty: Předem si rozložíme 10 ks toustového chleba na linku, na každý mázneme žervé a poklademe šunkou, přiklopíme druhým toustem, uzavřeme v potravinovém sáčku, uložíme do lednice. Každý den si vytáhneme jeden toustík nebo dva (podle toho, co máme zapsáno v aplikaci Kalorické Tabulky) a jediné, co musíme udělat, je zapéct si je a přidat zeleninu.
Večeře: Není nic jednoduššího než si opět nachystat vše (kromě zeleniny) na tři dny dopředu. A máme další večery pohodu. Jen jednou si k salátu dáme rajčata, podruhé papriku, ledový salát, okurku, mrkev, zkrátka dle sezony a na co je chuť.
5. Mít v záloze plán B
Nikdo nejsme vědma a nikdy nevíme, co nám den přinese. Je fajn mít dopředu promyšlené, co si dáme, když se zasekneme v koloně, když musíme zůstat déle v práci a máme k dispozici jenom obchod, ale ne svoji kuchyň.
Proto je fajn mít:
jednorázové balení proteinu nebo jednu dávku přichystanou v shakeru – pak už postačí jen voda
proteinová tyčinka v kabelce, batohu, přihrádce auta
v hlavně nápad, čím můžu nahradit véču – např. koupím si kaiserku, balení šunky a pár cherry rajčat. Ano, je to studená večeře, ale lepší než hladovět.
balení korbáčků a jablíčko místo svačiny, kterou si nestíhám nachystat
Trenérka a výživová poradkyně, která nepíše jídelníček na papír, protože takový končí nejčastěji na dně šuplíku nebo v koši, ale snaží se pomocí Kalorických Tabulek své klienty vést k pochopení jídla, vytvoření povědomí o nutričních hodnotách potravin a zjednodušení cesty za jejich vysněnou postavou.
Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.
Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.
Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.
A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.
Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.
Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.
Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…
Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.