Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Sport a líčení. Jdou k sobě?

Svět se dělí na dva tábory: Jedni tvrdí, že není nutné se při pohybu líčit. Jenže ruku na srdce, která z žen se úplně bez make-upu cítí svá?

Tady je pár tipů, jak zajistit, aby líčení vydrželo celý den – v pohybu, při velké zátěži i pocení.

jak zajistit, aby líčení vydrželo celý den – v pohybu, při velké zátěži i pocení.

Pravidlo č. 1: Ruce pryč!

Přece nechcete, aby váš obličej při sportování připomínal malířskou paletu! Přes den proto platí – nikdy nesahat na obličej. Jen si představte, co všechno na rukou je – prach, špína, bakterie. Navíc se dotýkáním zničí líčení. Pokud už přece jen nutně potřebujete odsát pot z obličeje, použijte papírový kapesníček, který jemně přitiskněte k obličeji, nechejte pot dvě-tři sekundy do něho vsát a kapesníček pak vyhoďte. Nikdy nedřete obličej krouživými pohyby ručníkem!

Pravidlo č. 2: Něco na hlavu

Co líčení dovede zkazit, je stékající pot po tvářích a hlavně ten, který se dostane do očí. Štípe, oči slzí a pak je i tendence si je promnout (pak je ale vzhled á la panda jistý). Proto je dobré nosit něco na hlavě. Ideální je funkční kšiltovka, která nejenom že venku chrání oči před sluncem a také hlavu před úžehem, ale také zajistí, že se pot do ní vpije a nestéká. Je ale nutné mít kšiltovku z tenkého, funkčního materiálu, který odvádí pot od hlavy a rychle usychá. Fajn je i čelenka, která, když je na rozhraní vlasů a čela, zajistí, že pot do ní krásně vsákne a ten opět nejde na obličej a do očí.

Pravidlo č. 3: Místo make-upu UV ochrana

Na sport je ideální make-up, který na pleti ani není vidět. Základem je ale dobrá příprava pleti – tedy hydratace (sérum, krém).  S takto opečovanou pletí líčidlo lépe “splyne” a nedělá fleky a mapy. Důležitá je ale ochrana pleti před UV zářením po celý rok, takže pokud často sportujete venku, jsou ideální tónované emulze s UV filtrem alespoň 30, na léto doporučujeme 50. Díky tomu nebudete mít venku spálený nos a pak taky vrásky. Když zmoknete, tak se nic neděje – krémy i make-up mají mastnou texturu, kterým voda nevadí.

Pravidlo č. 4: Používejte líčení, které je odolné

Co na oči? Krémové stíny, které mají buď krémovou (tedy mastnou) texturu, nebo jsou označené jako waterproof – odolné vodě. K nanesení stačí prst a jeden tah na každé víčko. Pak je fajn použít linku v tužce. Tím, že má mastný základ, opět jí nevadí voda ani pot. Řasenku použijte buď voděodolnou (tu pak snadno odlíčíte navlhčeným tamponkem s pár kapkami jojobového nebo mandlového oleje). Ale šetrnější jsou maskary se speciálním složením, které odpuzuje vodu. Fígl je v tom, že k odlíčení stačí také voda, jenže musí být hodně teplá – pak se z řas jednoduše oddrolí. Vynikající je také báze na řasenku, kterou stačí přetřít na běžnou řasenku a udělá tak voděodolnou – to se hodí, pokud jdete běhat nebo sportovat třeba po práci.

Pravidlo č. 5: Rty, na které celý den nemusíte myslet

Na rty opět sáhněte po dlouhotrvajících rtěnkách. Nejlépe vydrží tekuté, které se na rty nanášejí tyčinkovým aplikátorem. Po zaschnutí vydrží od rána do večera, můžete s nimi sportovat, jíst, líbat se. Jak tedy na to, aby rtěnka byla dokonalá celý den?  Musí se vždy nanést na suché rty a ty nesmí být natřené žádným balzámem – na mastném povrchu tyto rtěnky nedrží! Tekutou barvu naneste aplikátorem (vrstva nesmí být ani tenká, ani moc silná), promněte rty, nechejte barvu zaschnout a voilà. Krásné rty jsou na celý den zaručené. Během dne ale na ně nepoužívejte žádné balzámy nebo mastné věci, to by nátěr mohlo poškodit.

Tip: Jak dlouhotrvající rtěnku odličovat?

Často také slýcháme, že tyto rtěnky a další odolná líčidla opravdu drží skvěle, ale že večer je problém dát je dolů. Víme, co s tím. Při odličování jsou vhodné znovupoužitelné odličovací tampónky, které jsou ekologické, po každém použití se jen vyperou s mýdlem a vodou a pak se dají uschnout. Na tento tamponek naneste micelární vodu nebo odličovací mléko, přiložte ho ke rtům, nechejte pár sekund rtěnku rozpustit a pak jen krouživými pohyby odlíčíte – vše jde krásně dolů. Velmi dobře fungují také dvousložkové odličovače – mají dvě vrstvy: první je olejová a druhá na bázi vody. Před použitím se obě složky protřepáním spojí a krásně zvládnou vše dát dolů.

Tak pohybu zdar a ať nám to sluší.

Manželé v běhu

Autorka článku Soňa Hrabec Kotulková se svým manželem

Tip redakce Kalorické Tabulky

Autorka článku Soňa sepsala se svým manželem půvabnou knížku Manželé v běhu (Ikar, 2022). Ona byla dámička, redaktorka, která píše o kosmetice a nesnáší běhání i soutěžení, on kluk, co běhal každý den do školy a závodil. Ale se sportem praštil a postupně se projedl k váze menšího slona, takže bez zadýchání nevyšel ani schody. A pak přišel čas na změnu: Soňa jako mávnutím kouzelného proutku vyměnila podpatky, sukně a parfémy za tenisky a zpocená trička. A zanedlouho se účastnila i závodů. Michal potřeboval zhubnout, a tak se k běhu zase vrátil. Šlo to pomalu, ale každý krůček a shozený gram ho posouval dále k cíli – k maratonům, ultraběhům, a nakonec až k minus čtyřiceti kilům.  Začtěte se do jedinečného příběhu a mrkněte i na jejich blog Running2! Kniha je k dostání v každém dobrém knihkupectví i v internetových obchodech.

foto: cz.depositphotos.com a Šárka Martinů (archiv autorky)

Z archivu aneb přečtěte si také:

Soňa Hrabec Kotulková
https://running2.cz

  • Redaktorka na volné noze. Jejím oborem jsou kosmetické, sportovní a lifestyle články. Dlouhá léta pracovala jako beauty redaktorka v časopisu Marianne.
  • Nyní píše například pro lifestyle noviny What News, pro časopisy RUN, Dieta, Moje zdraví aj.
  • Je vášnivou běžkyní a se svým manželem Michalem o něm píšou úspěšný běžecký blog Running2.cz. V roce 2022 jim vyšla kniha Manželé v běhu (Ikar, 2022).

1.12.2022 Články, Fitness a wellness, O kaloriích nevážně

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023