Psyllium a inulin očima certifikovaného výživového poradce
Všichni víme, že vláknina je velice důležitou součástí našeho jídelníčku. Nese řadu příznivých účinků, o kterých se na blogu Kalorických Tabulek opakovaně píše.
Ale co dělat, pokud nedokážeme přijmout dostatečné množství vlákniny z přirozených zdrojů? Můžeme ji doplnit i jinou cestou?
Podívejme se dnes na dvě možnosti – tolik diskutované psyllium či inulin.
Psyllium
Psyllium je rozpustná vláknina, která se získává z vyčištěných obalů semen jitrocele indického. Je běžně dostupné v lékárnách nebo ve zdravých výživách.
Na lidské trávení má psyllium pozitivní efekt:
– prodlužuje dobu vyprazdňování,
– zvyšuje objem jídla v žaludku,
– prodlužuje dobu vstřebávání sacharidů ze střev,
– zlepšuje peristaltiku střev,
– zlepšuje zažívací potíže,
– pozitivní vliv na celkový trávicí proces.
Psyllium můžete přidat například do:
– obilných kaší (ovesné, pohankové, jáhlové…),
– mléčných výrobků,
– pomazánek,
– polévek a omáček jako zahušťovadlo,
– chleba a pečiva,
– sladkého pečiva (buchty, koláče).
Ne každému psyllium chutná jen tak v jogurtu nebo v kaši, protože výrazně ovlivňuje chuť daného jídla.
Jde o přírodní doplněk stravy, je nutné dodržovat výrobcem doporučené dávkování. Obvykle se doporučuje užívat až 5 kávových lžiček denně (cca 12 gramů). Ideální je množství rozdělit do třech dávek užívaných před jídlem nebo spolu s jídlem. V rámci hubnutí a redukčního režimu užívejte psyllium 30 až 60 minut před jídlem.
Je vhodné začít s užíváním menších dávek a dávky navyšovat postupně, aby si organismus na příjem vlákniny zvykl. Vyhnete se tak nepříjemným zažívacím potížím. U lidí citlivějších na příjem vlákniny se mohou vyskytnout křeče v břiše, bolesti břicha, nadýmání nebo plynatost.
Inulin
Inulin je rozpustná vláknina získávaná z luštěnin nebo kořene čekanky. Má přirozeně nasládlou chuť, proto se hodí zejména do sladkých jídel. Asi nejznámějším výrobkem z čekankového kořene je obilná čekanková káva, oblíbená zejména u osob citlivých na kofein.
Na trhu je dostupný (stále populárnější a rozšířenější) také čekankový sirup, který má sladkou chuť podobnou různým dalším sirupům, na rozdíl od nich však obsahuje 95 % vlákniny, a to i přes svou sladkou chuť. Jde tedy o výborný způsob, jak si osladit například obilnou kaši, jogurt, palačinky, lívance nebo jakýkoliv pečený koláč, buchtu, aniž byste navýšili množství cukru ve stravě.
Inulin je v mnoha směrech výhodný pro naše zdraví:
– podporuje správné zažívání,
– ulevuje při zácpě,
– pomáhá při hubnutí a v léčbě cukrovky,
– vhodný při hubnutí,
– vhodný i pro diabetiky,
– má nízký glykemický index, obsahuje minimální množství kalorií,
– zlepšuje imunitu (posiluje obranyschopnost organismu),
– neničí zubní sklovinu.
Ačkoliv je vhodný pro většinu lidí, pozor by si na něj měli dávat lidé trpící některými druhy alergií nebo intolerancí fruktózy. I u tohoto produktu je ale nutné dodržovat doporučené dávkování, které je 10 – 20 g na den.
Možné vedlejší účinky spojené s nadměrným užíváním inulinu:
Psyllium i inulin jsou výborní pomocníci, díky kterým se nám lépe plní doporučené množství vlákniny (snadněji docílíme zelené kolečko v aplikaci Kalorické Tabulky). Není to ovšem samospasitelné, potřebujeme totiž vlákninu rozpustnou i nerozpustnou, přičemž poměr nerozpustné a rozpustné vlákniny by měl být přibližně 3:1. Dodržujme proto nejen zlaté pravidlo „všeho moc škodí“, ale hlavně se snažme, abychom převážnou část vlákniny do našeho jídelníčku dostali z přirozených zdrojů (celozrnné výrobky, luštěniny, ovoce, zelenina). A psylliem či inulinem si jen pomůžeme k dosažení optimálního množství.
foto: cz.depositphotos.com a archiv autorky článku
S příchodem sychravého počasí se u většiny z nás začínají probouzet chutě na teplá a vydatná jídla. Mezi takové pokrmy můžeme rozhodně zařadit kaše, ať už sladké, či slané.
Co by snídaňová kaše měla obsahovat, aby nás dobila energií a dostatečně zasytila na celé dopoledne? Mohou být správnou volbou i instantní kaše?
Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.
Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.
Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.
A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.
Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.
Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.
Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…
Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.