Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Domácí vs. kupované instantní kaše

S příchodem sychravého počasí se u většiny z nás začínají probouzet chutě na teplá a vydatná jídla. Mezi takové pokrmy můžeme rozhodně zařadit kaše, ať už sladké, či slané.

Co by snídaňová kaše měla obsahovat, aby nás dobila energií a dostatečně zasytila na celé dopoledne? Mohou být správnou volbou i instantní kaše?

V dnešním článku se dozvíte tipy, jak si snadno připravit „instantní“ kaši doma a na co si dát pozor při výběru kaší, pokud potřebujete sáhnout po těch z obchodu.

Domácí vs. kupované instantní kaše

Domácí instantní kaše

Každý z nás se nejednou ocitl v situaci, kdy ráno nestíhal posnídat nebo nečekaně musel zůstat déle v práci. V takových případech se hodí mít v šuplíku železnou zásobu, třeba právě kaši, kterou stačí zalít jen horkou vodou a vydatné jídlo je na stole. Vyrobit si doma vlastní instantní kaši není vůbec složité a pokud ji budete skladovat v uzavřené nádobě, vydrží vám několik týdnů. Navíc vlastní instantní kaše má hned několik výhod – díky nutričně vyváženému složení vás déle zasytí, namícháte si chutě podle vašich představ, ušetříte přidaný cukr v jídelníčku a také finance.

Hlavní složkou kaší jsou obiloviny – jako základní zdroj KOMPLEXNÍCH SACHARIDŮ. Můžete zvolit různé druhy vloček (jemné, klidně můžete ještě rozmixovat na menší kousky) – ovesné, pohankové, špaldové, jahelné atd. Nebo neochucené varianty instantních kaší (např. pohanková, jáhlová, vícezrnná – bez přidaného cukru)

Další důležitou složkou jsou BÍLKOVINY, které můžete do kaše dostat pomocí sušeného mléka, sušené syrovátky či proteinového prášku.

TUKY jsou také nedílnou součástí nutričně vyváženého jídla. Skvělým zdrojem jsou oříšky a lněná nebo chia semínka.

Základní recept na domácí instantní kaši – 4 porce:

  • 300 g drcených jemných ovesných vloček
  • 80 g sušeného polotučného mléka
  • 30 g lyofilizovaných jahod
  • 40 g sušených brusinek
  • 40 g neloupaných nasekaných mandlí příp. plátky
  • 20 g chia nebo lněných semínek
  • ½ lžičky sušené vanilky (nebo skořice, badyán, mletý hřebíček atd. dle chuti)
  • (případně sladidlo)

Základní recept na domácí instantní kaši

Všechny suroviny smíchejte v míse dohromady. Směs pak uchovávejte v nádobě s víčkem, na suchém a temném místě. Před podáváním zalijte horkou vodou (cca 200 ml). Pokud nemůžete mléko, lze jej případně nahradit proteinem v prášku. Sušené a lyofilizované ovoce v receptu můžete nahradit jinými druhy. Doporučuji však nějaké sladší ovoce např. banán, mango. Kaši můžete případně dochutit kakaovým práškem či kousky kvalitní čokolády.

Nutriční hodnota 1 porce (130 g suché směsi):

  • energie: 2054 kJ/491kcal
  • tuky: 15 g
  • sacharidy: 70 g
  • bílkoviny: 20 g
  • vláknina: 12 g

Na co si dát pozor při výběru kaší z obchodu

Ačkoli příprava domácí kaše má své nesporné výhody, ne vždy nám to situace dovolí. V takovém případě musíme vzít zavděk kaší z obchodu. V dnešní době už máme na výběr z nepřeberného množství instantních kaší. Což nám naopak nemusí výběr vůbec usnadnit.

U kupovaných kaší bychom si měli hlídat nízké množství přidaného cukru a nasycených mastných kyselin (zdrojem jsou levné tuky a nekvalitní čokoláda). Naopak u kaší chceme dostatečný obsah bílkovin, komplexních sacharidů a vlákniny. Pro představu si uvedeme konkrétní příklady, kdy budeme vycházet z toho, že kaše pro nás bude jedno z denních hlavních jídel.

Kaše v jednotlivých sáčcích obsahují malé porce (55 až 65 g) = nedostatečný energetický příjem

Pro naše ukázky budeme vycházet z referenční hodnoty příjmu tj. 8000 kJ/2000 kcal/den. 1 sáček této kaše obsahuje pouze 899 kJ/213 kcal, což je pro většinu z nás nedostatečně velká porce. Je tedy třeba počítat s tím, že kaše nás na dlouho nezasytí.

Ukázka ČOKOLÁDOVÉ kaše – nutriční hodnoty

Složení: Celozrnné ovesné vločky 62 %, sušená syrovátka 9,7 %, fruktóza 9,5 %, glukózový sirup, kukuřičný škrob, čokoláda 3 % (kakaová hmota, cukr, dextrosa, emulgátor: slunečnicový lecitin), slunečnicový olej, kakaový prášek se sníženým obsahem tuku 1,5 %, mléčná bílkovina, jedlá sůl, aroma.

Ukázka ČOKOLÁDOVÉ kaše - nutriční hodnoty

Vybírejte přednostně kaše slazené ovocem nebo čekankou. Dle výživových doporučení (WHO) by neměl příjem přidaného cukru přesáhnout 10 % z celkového energetického příjmu (nově se však přiklání k hranici 5 %), v našem případě je to tedy 25 g až 50 g/den (5 až 10 kostek cukru).

Ukázka ČOKOLÁDOVÉ kaše – cukr

Složení: Celozrnné ovesné vločky 62 %, sušená syrovátka 9,7 %, FRUKTÓZA 9,5 %, GLUKÓZOVÝ SIRUP, kukuřičný škrob, čokoláda 3 % (kakaová hmota, cukr, dextrosa, emulgátor: slunečnicový lecitin), slunečnicový olej, kakaový prášek se sníženým obsahem tuku 1,5 %, mléčná bílkovina, jedlá sůl, aroma.

Ukázka ČOKOLÁDOVÉ kaše - cukr

Jiné druhy kaší „bez přidaného cukru“, které jsou slazené jen ovocem obsahují také jednoduché cukry. Tyto cukry však pochází z ovoce a kromě cukru přijímáme i vitamíny a minerální látky. Slazení ovocem obecně je tedy pro nás nutričně výhodnější. Celkový příjem jednoduchých cukrů ve stravě (přidaných i přirozeně se vyskytujících) by neměl být vyšší než 90 g za den.

Nezapomeňte na bílkoviny…

Na další ukázce máme sice kaši slazenou jen ovocem. Nicméně stejně jako u kaše v prvním případě, i tato obsahuje poměrně málo bílkovin. Což můžete vyřešit tím, že si ke kaši koupíte nějaký mléčný výrobek (jogurt, tvaroh, Skyr), nebo si do šuplíku přidáte ke kaši ještě skleničku se sušeným mlékem či proteinem.

Ukázka KAŠE BEZ PŘIDANÉHO cukru

Složení: Ovesné vločky 61 %, vláknina z kořene čekanky, mletá sušená jablka 7,4 %, kousky sušených meruněk 7 % (meruňky 95 %, rýžová mouka), rozinky 5,4 % (rozinky 99,5 %, slunečnicový olej), sušená syrovátka 3,8 %, bramborový škrob, přírodní aromata, jedlá sůl, mletá skořice, mletá pomerančová kůra.

Domácí vs. kupované instantní kaše

 

A co vláknina?

Česká populace má obecně nedostatečný příjem vlákniny ve stravě. Denně bychom měli přijmout minimálně 25 až 30 g vlákniny. Vláknina, mimo jiné, zpomaluje vyprazdňování žaludku (jídlo nás delší dobu zasytí) a brání rychlému vzestupu hladiny cukru v krvi (nemáme chutě na sladké). U kaší se tedy vyplatí sledovat i tuhle složku. Navýšit příjem vlákniny v kaších můžeme pomocí celozrnných vloček, chia semínek, čekankového sirupu, ovoce…

Závěrem

Ačkoliv kupované instantní kaše nemají úplně ideální složení, rozhodně jsou lepší volbou než hladovět. Z porovnání nám tedy jednoznačně vyplývá, že příprava domácí instantní kaše (která nám zabere asi 2 minuty času navíc) se nám mnohonásobně vyplatí, nejen z hlediska výživy, ale také financí. Základní recept na kaši má vyvážený poměr makronutrientů a také nás na delší dobu zasytí.

foto: archiv autorky článku

Z archivu aneb přečtěte si také:

Podle jakých kritérií vybírat kvalitní šunku?

Podle jakých kritérií vybírat kvalitní šunku?

Dle výživových doporučení bychom měli v našem jídelníčku dát přednost masu libovému před zpracovanými masnými výrobky.

Masné výrobky totiž často obsahují více tuku a soli než libové maso. Obecně totiž máme tuku a soli ve stravě nadbytek.

Celý článek 5.10.2022 0

Ing. Smolková Michaela
https://umimejist.cz

  • specialistka na kvalitu potravin a výživu
  • na svém blogu a Instagramu se věnuje vzdělávání veřejnosti v oblasti preventivní výživy a výběru kvalitních potravin, tvorbě nutričně vyvážených receptů

14.11.2022 Články, Recepty a výživa

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024