Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Těhotenská cukrovka hrozí i mladým, štíhlým a sportujícím ženám

Těhotenská cukrovka se v České republice týká 18 – 20 % těhotných žen (tj. má ji každá pátá těhotná).

Zatímco diabetes 2. typu se často spojuje s obezitou a nezdravým životním stylem, těhotenská cukrovka (gestační diabetes = GD) vzniká především pod vlivem těhotenských hormonů a týká se tak všech těhotných žen – i mladých, štíhlých, sportovkyň, vegetariánek, veganek, nízkosacharidově se stravujících…

Těhotenská cukrovka hrozí i mladým, štíhlým a sportujícím ženám

Diagnostika těhotenské cukrovky

V Česku máme štěstí, že je k dispozici plošný screening těhotných, protože následky neléčené těhotenské cukrovky mohou být nebezpečné pro matku i dítě.

Všechny těhotné podstupují rutinní odběr krve včetně lačné glykemie (hladiny krevního cukru) v období 11. – 13. týdne těhotenství. V případě, že jsou výsledky nadlimitní (5,1 mmol/litr a více), je nutné odběr opakovat – pokud vyjde odběr opět nadlimitní, těhotná má těhotenskou cukrovku potvrzenou. U negativního druhého odběru má následovat oGTT (odběr nalačno, vypití roztoku 75 gramů glukózy rozpuštěné ve vodě s kontrolními odběry po 60 a 120 minutách), který diagnózu potvrdí nebo vyvrátí.

Většina těhotných projde prvními odběry bez potíží a čeká je tedy oGTT až v období 24. – 28. týdne těhotenství. Toto rozmezí je určeno z důvodu navýšení vlivu těhotenských hormonů a právě v tomto období se tedy těhotenská cukrovka nejpravděpodobněji projeví. Nejméně 3 dny před testem jezte jako obvykle, tj. nedržte žádnou dietu, jak se někdy nesmyslně radí „aby test vyšel dobře“ – vám přece nejde o falešně negativní výsledek testu, ale o to dozvědět se, jaká je realita, a zajistit tak dítěti správné podmínky pro růst a vývoj. Na sociálních sítích se můžeme setkat s odmítáním oGTT a strašením o jeho (ne)bezpečnosti. Příjem glukózy při oGTT je podobný jako u sladké kávy a dvou dezertů, tudíž není třeba se obávat.

Vždy si pohlídejte, že je test proveden správně – odběr musí být proveden ze žilní krve (ne z prstu) a odběry po 1 a 2 hodinách musí proběhnout načas. Během testu nikam neodcházejte (můžete maximálně na toaletu, ne si odejít nakoupit), ale naopak můžete vypít do 250 ml čisté vody, což některá odběrná místa zbytečně zakazují. Vezměte si s sebou něco na čtení nebo nabitý mobil.

Vždy se zajímejte o konkrétní hodnoty, které vám na testu vyšly. Někteří gynekologové a překvapivě i diabetologové mají tendenci podceňovat mírně překročené limity (ty jsou: 5,1 nalačno, 10,0 po 1 hodině a 8,5 po 2 hodinách, vše mmol/l). Neexistuje ale něco jako „slabá“ cukrovka. Řešení je stejné pro všechny – úprava jídelníčku a pohyb v rámci zdravotního stavu. V případě, že režimová opatření nestačí, je nutné aplikovat medikaci (inzulin nebo metformin, případně kombinaci) podle toho, jak určí lékař. Nutnost léčby léky neberte jako selhání diety, vaše tělo prostě potřebuje pomoct zvládnout nároky těhotenství.

Dieta

Obecně v těhotenství žádné diety nedržíme, dieta při těhotenské cukrovce je ale výjimkou. Doporučuje se přijímat maximálně 200 gramů sacharidů na den (rozdělených do 5 – 6 denních porcí) a mít dostatečný kalorický příjem s ohledem na aktuální zdravotní stav. Nesmíte hladovět! Při hladovění by mohlo docházet k nutriční ketóze, která není pro dítě bezpečná.

Není zapotřebí sacharidy zcela vynechat. Snížený příjem sacharidů je možné kompenzovat navýšením příjmu bílkovin a vhodných tuků. Pro výpočet správného propočtu potřebných živin se obraťte na nutričního terapeuta. Ten musí vzít v potaz nejen vaši váhu, výšku a věk, ale také především váš zdravotní stav – to, že máte těhotenskou cukrovku a jste těhotná – to běžné webové kalkulačky neumí.

  • Doporučené hodnoty živin si pak můžete zadat do Kalorických Tabulek, které vám pomohou kontrolovat jejich denní příjem.

Také zde můžete plánovat svůj jídelníček a upravovat složení jídel a velikost porcí. Ze začátku je nutné jídlo vážit, ale brzy budete mít velikosti porcí tzv. v oku a s vážením budete moci přestat.

Je v pořádku, pokud těhotná žena v prvních dnech diety zaznamená úbytek na váze, zvláště pokud je změna v jejím jídelníčku výrazná. Pokud jsou placenta a pupečník v pořádku, dítě si vždy vezme z krve matky všechny živiny, které potřebuje, a správně složená dieta při GD jej tak nijak neohrožuje. Tato dieta nemůže za případné rozdíly v odhadech velikosti plodu!

Vhodné potraviny

V rámci diety jsou vhodné potraviny bez přidaného cukru a bez sladidel. Pozor – cukr se může ve složení potravin ukrývat pod dalšími názvy jako například dextróza, maltodextrin, sacharóza, sirup různého původu a další. Sladidla se v těhotenství nedoporučují žádná, protože neznáme rizika dopadu konzumace sladidel na nenarozené dítě, prostě neznáme bezpečnou hranici.

Mezi vhodné potraviny patří zelenina, luštěniny, maso a ryby, vejce, mléko a neochucené mléčné výrobky, sýry, ořechy a semínka, obiloviny a výrobky z nich, ideálně celozrnné. Ženy s těhotenskou cukrovkou se nemusí bát plnotučných mléčných výrobků, naopak se ale doporučuje omezit konzumaci uzenin na minimum.

Diagnostika těhotenské cukrovky

Pro výběr potravin je vhodné seznámit se s glykemickým indexem potravin, nevhodné jsou například extrudované výrobky. Omezení se týká ovoce kvůli vysokému obsahu cukru – denní příjem ovoce je stanovený na cca 150 gramů.

Větší část pitného režimu žen s těhotenskou cukrovkou tvoří čistá voda a neochucené ovocné a vybrané bylinkové čaje. Dnes jsou již naštěstí na trhu také nápoje bez cukru a sladidel.

Měření glukometrem

Nedílnou součástí léčby těhotenské cukrovky jsou domácí kontrolní měření glukometrem. Ta sice nejsou tak přesná jako odběry ze žíly, umožňují ale operativně ověřovat, které potraviny a velikosti porcí „procházejí“, tj. jsou po nich hodnoty do limitu. U těhotných se nejčastěji měří hodnoty nalačno jako u oGTT a poté po 1 hodině, případně po 2 hodinách (záleží, se kterými hodnotami má těhotná častěji problém). Měření lačné hodnoty ráno má probíhat co nejdříve po probuzení, vždy po nejméně 8 hodinách lačnění. Není nezajímavé, že některým těhotným vyhovuje lačnění i delší, někdy až 11 – 12 hodin. Pokud vás tedy trápí zrovna zvýšené hladiny glykemie nalačno, zkuste lačnit různě dlouhou dobu, tj. zařadit nebo naopak nezařadit druhou večeři před spaním.

Ze začátku nestačí měřit se 1 – 2x týdně, jak se můžete doslechnout. Nejprve potřebujete zjistit, které potraviny vám nadměrně zvedají hladinu krevního cukru – někomu vadí rýže, někomu třeba chleba – a také v jakém množství vám ta která potravina prochází. Až poté je možné frekvenci měření snížit a kontrolu provádět namátkově nebo také po nových jídlech. Měření se neprovádí proto, aby měl lékař radost nebo nám nenadával, ale abychom věděli, jak dieta zabírá a zda je či není třeba doplnit ji o léky. Zároveň není nutné se měřeními stresovat, glukometr je velmi užitečný pomocník.

Období po porodu

Pro řadu těhotných sice porodem těhotenská cukrovka končí, nevyplácí se ale hned „sjet cukrem“. Tělo matky v šestinedělí potřebuje prostor pro regeneraci a náhlý nadměrný příjem cukru by jej mohl potrápit například rozmnožením nepříjemných kvasinek.

Ve 30 – 60 % případů hrozí, že cukrovka matce zůstane, nejčastěji v hodnotách prediabetu (nižší než u cukrovky, ale vyšší než u zdravých osob). Proto se doporučuje po porodu pravidelně kontrolovat hladinu cukru – nejprve na kontrolním oGTT cca 6 měsíců po porodu a poté každý rok minimálně odběrem lačné hodnoty a glykovaného hemoglobinu, takzvaného dlouhého cukru.

Prevencí, aby cukrovka matce nezůstala, je dodržování racionálního jídelníčku a udržování se fit pohybem. Je tedy žádoucí omezit přidaný cukr, nepřejídat se a mít dostatečný vyvážený příjem bílkovin, sacharidů a tuků. V případě obezity se doporučuje snížení hmotnosti, při kojení však hubneme opatrně.

foto: cz.depositphotos.com

Z archivu aneb přečtěte si také:

Domácí vs. kupované instantní kaše

Domácí vs. kupované instantní kaše

S příchodem sychravého počasí se u většiny z nás začínají probouzet chutě na teplá a vydatná jídla. Mezi takové pokrmy můžeme rozhodně zařadit kaše, ať už sladké, či slané.

Co by snídaňová kaše měla obsahovat, aby nás dobila energií a dostatečně zasytila na celé dopoledne? Mohou být správnou volbou i instantní kaše?

Celý článek 14.11.2022 0

Mgr. Bc. Guilleminot Lucie
https://www.nutrilka.cz

Vystudovala obor nutriční terapeut na Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Specializuje se na výživu dětí, kojících matek a těhotných žen, dále také na vegetariánství a veganství. Pracuje jako nutriční terapeutka ve vlastní ambulanci Nutrilka s.r.o. a jako lektorka nutričních kurzů a webinářů pro odborníky i laickou veřejnost. Aktivně se účastní konferencí o výživě.

10.12.2022 Články, Jak si udržet zdraví, Recepty a výživa

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024