Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Nutriční terapeutka radí, jak zvýšit šanci na úspěch v rámci novoročních předsevzetí

Všichni víme, že velkou část novoročních předsevzetí se nepodaří nikdy naplnit. Přesto si je rok co rok dáváme s novou nadějí.

Jak je to s hubnutím, které bývá každoročně na seznamu mnohých z nás?

Počátkem roku nás budou tradičně všude bombardovat reklamy na hubnutí. Také fitka se naplní tzv. ledňáčky, což jsou lidé, kteří podlehnou nadšení z novoročních předsevzetí, ale jen málo jich vydrží alespoň do února.

Nutriční terapeutka radí, jak zvýšit šanci na úspěch v rámci novoročních předsevzetí

Řada lidí se začne trápit nesmyslnými dietami či dokonce kupovat různé „zázraky na hubnutí“.  Někdo nezhubne vůbec, někomu se to podaří, ale po čase se shozená kila vrátí kolikrát i s nechtěným bonusem navíc, protože tohle není ta správná cesta.

Proč je to každý rok stejné? Problém je v nereálnosti našich předsevzetí – máme od sebe velká očekávání a chceme výsledky hned. Jsme netrpěliví a hledáme zkratky. Chybou také je, že zhubnout se lidé často snaží kvůli vzhledu – chtějí se líbit, kupovat si menší oblečení, myslí si, že jim to pomůže při hledání partnera… A jsou bohužel ochotní volit i nezdravé metody stylem „účel světí prostředky“.

Takové metody jsou ale často prostě dlouhodobě neudržitelné, protože je za nimi drasticky nízký kalorický příjem, nereálné poměry makroživin v některých „dietách“ nebo i nadměrná fyzická zátěž bez ohledu na zdravotní stav.

Nutriční terapeutka radí, jak zvýšit šanci na úspěch v rámci novoročních předsevzetí

Schválně, kolik z vás si před začátkem hubnutí nechá udělat rozbor krve nebo analýzu tělesného složení? Kdo upřednostní konzultaci s odborníkem před zakoupením rádoby kouzelných výživových doplňků?

Zkuste na to jít letos jinak

Mějte se rádi

Pokud si nevážíte sami sebe, nečekejte to od ostatních. Jestli chcete zhubnout, dělejte to kvůli sobě, ne kvůli svému okolí. Sebemotivace je jedním z podstatných klíčů k úspěchu.

Myslete dlouhodobě – nedržte dietu, změňte životní styl

Každý jsme jiný, žádný styl nebude sedět všem. Řada z nás má ale nereálný pohled na to, kolik energie bychom měli ve stravě přijímat a kolik jí reálně přijímáme.

Tady může pomoci aplikace Kalorické Tabulky, díky které si uvědomíte, které nedostatky váš jídelníček má, a třeba s pomocí odborníka jej pak dostanete do podoby, která vám bude sedět po všech stránkách. Aplikace je samozřejmě jen nástroj, takže záleží na individuálních potřebách a následném nastavení podle zdravotního stavu a cílů. Já doporučuji začátečníkům přizvat si pro správné nastavení a podporu kvalifikovaného odborníka, který vám mimo jiné pomůže nastavit i správný poměr živin.

Rozporcujte změnu na menší kroky

Málokdo zvládne velké změny. Postupujte krok za krokem po částech, na které si postupně zvyknete. Každá změna se fixuje v průměru obvykle 21 dní (je to samozřejmě individuální), takže začněte něčím, o čem víte, že jste schopní alespoň měsíc skutečně dodržet, např. po ránu vypít sklenici vody, vstávat každý den v konkrétní čas, přidat ke každému jídlu zeleninu nebo ovoce…

Hýbejte se pro radost, ne pro hubnutí

Najděte pohybovou aktivitu, která vás bude bavit. Raději dělejte milované břišní tance než běh, pokud ho nesnášíte. Je větší šance, že budete dělat oblíbený pohyb častěji a vydržíte u něj, nebudete-li se muset tolik přemlouvat.

Nutriční terapeutka radí, jak zvýšit šanci na úspěch v rámci novoročních předsevzetí

Jezte zdravě ne kvůli hubnutí, ale protože si vážíte svého těla a chcete, aby vám dlouho vydrželo ve zdraví

Jídlo vám musí chutnat. Jíst blafy nikdo dlouho nevydrží. Jezte základní potraviny, ne věci v prášku a ne polotovary, po kterých je vám stejně obvykle těžko.

Nedělejte ze svého těla popelnici

Ne, opravdu nemusíte napřed dojíst všechny ty „nevhodné“ potraviny, které doma máte, protože je vám líto je vyhodit. Nedojídejte ty sladkosti, které dostaly děti a které nechcete, aby jedly, tak se „obětujete“. Nedojídejte také po ostatních, když už jste svoji porci snědli.

Najděte si jiný způsob, jak řešit svoje emoce, než jídlem

To je jedna z nejtěžších částí, zvlášť pokud si celý život táhnete zažité návyky. Nebojte se obrátit na psychologa/psychoterapeuta, pokud si s tím sami neporadíte. Nutriční terapeut vám může pomoci s výživou, ale psychologickou pomoc od něj nečekejte.

Pokud kontaktujete odborníka, nečekejte, že vaši práci udělá za vás

Ani nutriční terapeut, výživový poradce, trenér, psychoterapeut ani všichni svatí nezařídí, že se jídlo samo uvaří a naskáče do krabičky, nevytlačí vás každý den z gauče, neplácne vás v obchodě po ruce, když budete už zase sahat po něčem, co vám nesvědčí.

Pokud kontaktujete odborníka, nečekejte, že vaši práci udělá za vás

Tohle je VAŠE PRÁCE, vy musíte být svůj nejlepší motivátor, ostatní jsou JEN vaše podpora. Podpora důležitá a přínosná, hlavně v počátku, ale ne samospásná.

Vytvořte si podpůrnou síť, která vám to usnadní

Najděte si někoho, s kým se navzájem vytáhnete ven, někoho, s kým si budete třeba navzájem vařit, kdo vám ukáže, že na to nejste sami, kdo vás podrží, když přijdou pochybnosti, a s kým budete sdílet svoje úspěchy. Pokud se rozhodnete hledat podporu na sociálních sítích, ujistěte se, že danou skupinu vedou odborníci, ne prodejci doplňků stravy.

Odstřihněte se od lidí, kteří vám škodí

Nebo je alespoň neposlouchejte. Za tím, že vás někdo zrazuje od vlastní cesty, bývá často závist a nespokojenost se svým životem. Sama mám na stole upravený citát „Když to budeš chtít vzdát, vzpomeň si, proč jsi začal/a, co už se ti podařilo a na všechny ty, kteří ti nepřejí – a kterým dokážeš, že se mýlili.“

Očekávejte překážky a drobné neúspěchy, ale nevzdávejte své snažení. Vy to zvládnete.

foto: cz.depositphotos.com

Z archivu aneb přečtěte si také:

Těhotenská cukrovka hrozí i mladým, štíhlým a sportujícím ženám

Těhotenská cukrovka hrozí i mladým, štíhlým a sportujícím ženám

Těhotenská cukrovka se v České republice týká 18 – 20 % těhotných žen (tj. má ji každá pátá těhotná).

Zatímco diabetes 2. typu se často spojuje s obezitou a nezdravým životním stylem, těhotenská cukrovka (gestační diabetes = GD) vzniká především pod vlivem těhotenských hormonů a týká se tak všech těhotných žen – i mladých, štíhlých, sportovkyň, vegetariánek, veganek, nízkosacharidově se stravujících…

Celý článek 10.12.2022 0

Mgr. Bc. Guilleminot Lucie
https://www.nutrilka.cz

Vystudovala obor nutriční terapeut na Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Specializuje se na výživu dětí, kojících matek a těhotných žen, dále také na vegetariánství a veganství. Pracuje jako nutriční terapeutka ve vlastní ambulanci Nutrilka s.r.o. a jako lektorka nutričních kurzů a webinářů pro odborníky i laickou veřejnost. Aktivně se účastní konferencí o výživě.

1.1.2023 Články, Jak zhubnout

Související články

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Věděla jsem, že je něco špatně, že takhle se žít dlouhodobě nedá a vlastně ani nechci.

Kvůli tomu, jak jsem ve svých pětadvaceti letech vypadala, jsem se bála jít i k doktorce na preventivní prohlídku. Měla jsem jednoduše strach z toho, že mě postaví na váhu a já se hanbou propadnu za to, kam až jsem se dostala.

Celý článek 22.4.2024