Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Akreditovaná výživová poradkyně Kristýna Volfová: Doplňky stravy všeobecně

Dnešní doba je plná nabídek doplňků stravy, různých komplexů, stimulantů či „zázraků“ na hubnutí.

Pojďme se podívat na to, co bychom v našich končinách měli doplňovat a popřípadě zda pořád nebo „pouze“ v určitou roční dobu.

Nejdříve bych ráda upozornila na to, že toto doporučení je všeobecné, individuálně má každý z nás jiné specifické potřeby. Následuje spektrum doplňků, které by měl brát dle možností každý.

Akreditovaná výživová poradkyně Kristýna Volfová: Doplňky stravy všeobecně

Omega-3 mastné kyseliny

Doplněk, který si zaslouží první místo, je omega-3 mastné kyseliny. Patří mezi tuky do skupiny polynenasycených mastných kyselin, tato složka je esenciální – naše tělo si ji nedokáže vyrobit samo. V základu se omega-3 skládá z EPA a DHA (popřípadě ALA, což je prekurzor EPA a DHA, tělo si však z ALA dokáže přetvořit jen kolem 5 %). EPA i DHA se vzájemně doplňují, EPA slouží hlavně pro cévní systém a DHA pro mozkovou činnost.

Jaké mají omega-3 (pozitivní) účinky na náš organismus?

  • Ovlivňují přirozený poměr omega-3 a omega-6 ve stravě,
  • snižují LDL cholesterol a pozitivně působí na HDL cholesterol,
  • posilují imunitní a hormonální systém,
  • jsou důležité při infekcích a alergiích.

Všeobecně má naše populace omega-3 málo, proto je vhodné doplňovat (užívají se během jídla) po dobu celého roku. Doporučená dávka například u dětí, těhotných žen apod. je individuální a již by měla být konzultována s odborníkem.

Vitamin D

Vitamin D je vitamin, který je rozpustný v tucích. Tento vitamin přijímáme také ve formě provitaminu D (ze sluníčka pomocí UV záření), avšak poučka „hodně se opaluj, abys měl hodně vitaminu D“ není úplně tak relevantní, protože si provitamin tělo musí přetvořit a neplatí zde, že přetvoří 100 %.

Akreditovaná výživová poradkyně Kristýna Volfová: Doplňky stravy všeobecně

Vitamin D můžeme rozdělit na vitaminy D2 a D3, D2 má rostlinný původ a D3 živočišný. Více jak 60 % celkové populace trpí deficitem vitaminu D, proto je vhodné tento vitamin doplňovat (opět ideálně s jídlem, jelikož je vitamin D rozpustný v tucích).

Účinky vitaminu D:

  • Důležitý pro vstřebávání vápníku a fosforu,
  • důležitý pro udržení vápníku v krevní plasmě,
  • stimuluje imunitní systém, důležitý pro štítnou žlázu a pro hormonální tvorbu,
  • také je důležitý pro tvorbu kostí a svalů.

Nedostatek vitaminu D se může projevovat měknutím kostí.

Zdroje vitaminu D najdeme například ve žloutku, játrech, kvasnicích, másle apod., avšak jak jsem již zmiňovala, je vhodné ho doplňovat po celý rok, protože z přírodních zdrojů nezískáme jeho potřebné množství.

Vápník a hořčík

Vápník s hořčíkem bych chtěla rozebrat společně, jelikož se správným poměrem hořčíku a vápníku tyto dva minerály působí synergicky. Pokud se však nedodržuje ideální poměr vápníku ku hořčíku (2,5:1), může dojít k antisynergickému účinku, tedy vápník potlačí účinek hořčíku.

Pokud vybíráte vhodný doplněk stravy s hořčíkem a vápníkem, koukejte vždy v tabulce hodnot na poměry. Také je fajn, když se v doplňku vyskytuje vitamin D, který pomáhá vstřebávat vápník.

se správným poměrem hořčíku a vápníku tyto dva minerály působí synergicky

Hořčík jako takový má několik forem, do detailu tyto formy dnes rozebírat nebudeme. Zaměříme se na účinky hořčíku, pokud ho správně doplňujeme:

  • Podílí se na metabolismu energie,
  • je důležitý pro fungování svalů, regeneraci a proti svalovým křečím,
  • také značně ovlivňuje kardiovaskulární systém a nervový systém.

Vápník je základní jednotkou kostí a zubů, toto však není zdaleka jeho (hlavní) úkol:

  • Hraje roli při tvorbě enzymů a hormonů,
  • je důležitý pro hojení ran, krevní srážlivost a činnost svalů,
  • také zajišťuje přenos mezi nervovými buňkami.

Jak jsem již zmiňovala, doplněk stravy můžete koupit i v kombinaci (vápník, hořčík, vitamin D), ale dávejte si pozor na poměry, vstřebatelnost a na doporučené denní užívání.

Připravujeme pokračování.

Tip redakce:

Autorka článku ráda tvoří nové recepty a kombinace jídel. Najdete je na jejím IG a také v naší databázi – díky tomu je můžete zapsat snadno a rychle do aplikace Kalorické Tabulky.

foto: cz.depositphotos.com

Z archivu aneb přečtěte si také:

Kristýna Volfová
https://www.apointofme.cz

  • Akreditovaná výživová poradkyně pod MZČR.
  • Studuje psychologii na VŠ, protože ví, jak strava občas dokáže jedince potrápit a chtěla by pomáhat nejen ze strany výživové, ale i psychologické.
  • Je autorkou knihy Strašák jménem jídlo (Pointa, 2021), jež je zaměřena na strach z jídla a na přístup k vlastnímu já.
  • Na Instagramu @a.point.of.me sdílí svou cestu.

6.3.2023 Články, Jak si udržet zdraví, Recepty a výživa

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024