Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Akreditovaná výživová poradkyně Kristýna Volfová: Doplňky stravy všeobecně

Dnešní doba je plná nabídek doplňků stravy, různých komplexů, stimulantů či „zázraků“ na hubnutí.

Pojďme se podívat na to, co bychom v našich končinách měli doplňovat a popřípadě zda pořád nebo „pouze“ v určitou roční dobu.

Nejdříve bych ráda upozornila na to, že toto doporučení je všeobecné, individuálně má každý z nás jiné specifické potřeby. Následuje spektrum doplňků, které by měl brát dle možností každý.

Akreditovaná výživová poradkyně Kristýna Volfová: Doplňky stravy všeobecně

Omega-3 mastné kyseliny

Doplněk, který si zaslouží první místo, je omega-3 mastné kyseliny. Patří mezi tuky do skupiny polynenasycených mastných kyselin, tato složka je esenciální – naše tělo si ji nedokáže vyrobit samo. V základu se omega-3 skládá z EPA a DHA (popřípadě ALA, což je prekurzor EPA a DHA, tělo si však z ALA dokáže přetvořit jen kolem 5 %). EPA i DHA se vzájemně doplňují, EPA slouží hlavně pro cévní systém a DHA pro mozkovou činnost.

Jaké mají omega-3 (pozitivní) účinky na náš organismus?

  • Ovlivňují přirozený poměr omega-3 a omega-6 ve stravě,
  • snižují LDL cholesterol a pozitivně působí na HDL cholesterol,
  • posilují imunitní a hormonální systém,
  • jsou důležité při infekcích a alergiích.

Všeobecně má naše populace omega-3 málo, proto je vhodné doplňovat (užívají se během jídla) po dobu celého roku. Doporučená dávka například u dětí, těhotných žen apod. je individuální a již by měla být konzultována s odborníkem.

Vitamin D

Vitamin D je vitamin, který je rozpustný v tucích. Tento vitamin přijímáme také ve formě provitaminu D (ze sluníčka pomocí UV záření), avšak poučka „hodně se opaluj, abys měl hodně vitaminu D“ není úplně tak relevantní, protože si provitamin tělo musí přetvořit a neplatí zde, že přetvoří 100 %.

Akreditovaná výživová poradkyně Kristýna Volfová: Doplňky stravy všeobecně

Vitamin D můžeme rozdělit na vitaminy D2 a D3, D2 má rostlinný původ a D3 živočišný. Více jak 60 % celkové populace trpí deficitem vitaminu D, proto je vhodné tento vitamin doplňovat (opět ideálně s jídlem, jelikož je vitamin D rozpustný v tucích).

Účinky vitaminu D:

  • Důležitý pro vstřebávání vápníku a fosforu,
  • důležitý pro udržení vápníku v krevní plasmě,
  • stimuluje imunitní systém, důležitý pro štítnou žlázu a pro hormonální tvorbu,
  • také je důležitý pro tvorbu kostí a svalů.

Nedostatek vitaminu D se může projevovat měknutím kostí.

Zdroje vitaminu D najdeme například ve žloutku, játrech, kvasnicích, másle apod., avšak jak jsem již zmiňovala, je vhodné ho doplňovat po celý rok, protože z přírodních zdrojů nezískáme jeho potřebné množství.

Vápník a hořčík

Vápník s hořčíkem bych chtěla rozebrat společně, jelikož se správným poměrem hořčíku a vápníku tyto dva minerály působí synergicky. Pokud se však nedodržuje ideální poměr vápníku ku hořčíku (2,5:1), může dojít k antisynergickému účinku, tedy vápník potlačí účinek hořčíku.

Pokud vybíráte vhodný doplněk stravy s hořčíkem a vápníkem, koukejte vždy v tabulce hodnot na poměry. Také je fajn, když se v doplňku vyskytuje vitamin D, který pomáhá vstřebávat vápník.

se správným poměrem hořčíku a vápníku tyto dva minerály působí synergicky

Hořčík jako takový má několik forem, do detailu tyto formy dnes rozebírat nebudeme. Zaměříme se na účinky hořčíku, pokud ho správně doplňujeme:

  • Podílí se na metabolismu energie,
  • je důležitý pro fungování svalů, regeneraci a proti svalovým křečím,
  • také značně ovlivňuje kardiovaskulární systém a nervový systém.

Vápník je základní jednotkou kostí a zubů, toto však není zdaleka jeho (hlavní) úkol:

  • Hraje roli při tvorbě enzymů a hormonů,
  • je důležitý pro hojení ran, krevní srážlivost a činnost svalů,
  • také zajišťuje přenos mezi nervovými buňkami.

Jak jsem již zmiňovala, doplněk stravy můžete koupit i v kombinaci (vápník, hořčík, vitamin D), ale dávejte si pozor na poměry, vstřebatelnost a na doporučené denní užívání.

Připravujeme pokračování.

Tip redakce:

Autorka článku ráda tvoří nové recepty a kombinace jídel. Najdete je na jejím IG a také v naší databázi – díky tomu je můžete zapsat snadno a rychle do aplikace Kalorické Tabulky.

foto: cz.depositphotos.com

Kristýna Volfová https://www.apointofme.cz

  • Akreditovaná výživová poradkyně pod MZČR.
  • Studuje psychologii na VŠ, protože ví, jak strava občas dokáže jedince potrápit a chtěla by pomáhat nejen ze strany výživové, ale i psychologické.
  • Je autorkou knihy Strašák jménem jídlo (Pointa, 2021), jež je zaměřena na strach z jídla a na přístup k vlastnímu já.
  • Na Instagramu @a.point.of.me sdílí svou cestu.
6.3.2023 Kristýna Volfová Články, Jak si udržet zdraví, Recepty a výživa

Z archivu

Lucia: Jak jsem fotila recepty pro knihu Kalorické Tabulky

Zajímá vás, jak vznikaly fotografie do kuchařky Kalorické tabulky, kde každý recept má svůj QR kód pro snadný zápis do aplikace?

Pak můžete s jejich autorkou nahlédnout pod pokličku jejich přípravy.

Celý článek 22.3.2021

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner