Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jak cvičit v šestinedělí a čeho je dobré se v tomto období vyvarovat

Doba šestinedělí je pro každou novopečenou maminku jiná. Moc dobře se na tyto týdny připravit nedá, ale je dobré se dozvědět co nejvíce.

Je to čas, kdy vládnou hormony. A dokonce toto období může stejná žena po dalším porodu prožívat úplně jinak než minule.

Je to velmi individuální a nic není špatně, pokud nejedeme na 110 % – myšleno hlavně po psychické stránce a ohledně nároků, které si na sebe vytváříme. Po té fyzické stránce tu je několik věcí, které pro své tělo můžeme udělat, a tím svůj stav zlepšit. A to s vlivem i do vzdálenější budoucnosti. A přesně na ty se společně podíváme.

Jak cvičit v šestinedělí a čeho je dobré se v tomto období vyvarovat

Ve většině porodnic v Česku bývají na pokojích vytisknuté informace, co můžeme po porodu začít cvičit už v porodnici. Jde hlavně o pohyby dolních končetin a cévní gymnastiku (kroužky, špička/pata).

Mezi velmi důležité „cviky“, se kterými začínáme už v porodnici a provádějí nás celé šestinedělí, patří LEH NA BŘIŠE. Hlavním důvodem je pomoc snazšímu zavinutí dělohy, což má v konečném důsledku vliv na stav našeho břicha. Nejlepší chvíle pro leh na břiše je doba po kojení. Při kojení se aktivují stahy dělohy, proto se vyplatí toho využít a pokračovat v péči o tělo tím, že si potom lehneme na posteli na břicho (můžeme pod břicho dokonce položit polštář). Stačí 5 – 10 minut 3x denně.

V případě císařského řezu může pomoci fyzioterapeut a rovnou doporučuji se ho ptát: Jak na tom jizva je, kdy, jak a čím můžu začít jizvu masírovat, co pro své břicho můžu udělat už v porodnici a co doma. Masáž jizvy je totiž po porodu císařským řezem to nejdůležitější, co pro své tělo můžeme udělat ještě před tím, než se začne cvičit. Má to velký vliv na stav a vzhled břicha i do budoucna.

Jizva, na kterou se snažíme zapomenout a dělat, že tam není, se totiž stává nenavnímatelnou, tudíž břicho v této oblasti nereaguje na cvičení tak, jak potřebujeme. Nakonec klidně i po deseti letech je možné začít s masáží jizvy. Na to není nikdy pozdě. Ale samozřejmě je lepší neodkládat.

Masáž jizvy po porodu císařským řezem to nejdůležitější, co pro své tělo můžeme udělat ještě před tím, než se začne cvičit.

Po návratu z porodnice domů, kdy se za pochodu sžíváme s novým životem, nám k tomu v těle hraje orchestr hormonů. Každá z nás se s tím vyrovnává jinak. Někdo brečí, někdo je úplně v pohodě…

Těch pocitů se během minuty může vystřídat celá řada. Ale mám pro vás jednu dobrou zprávu – doba šestinedělí netrvá věčně. Skončí to a zase budeme zpět. Není to přesně na minutu, ale sedá si to postupně. Hormony se uklidňují a pokud samy na sebe neušijeme miliardu nároků, které musíme s miminkem, v domácnosti, při nákupech a na svém těle zvládnout za tak krátkou dobu, pak to bude v pohodě.

Můj hlavní tip, který pro své tělo můžeme během šestinedělí udělat, je odpočívat. Vážně. Odpočívat kdykoliv to bude možné. Každé špinavé prádlo, každý bordel na zemi, každá myčka POČKÁ! Tělo potřebuje regenerovat po samotném porodu. A tělo nejvíce regeneruje, když spíme. Jenže s tím spánkem to v této době není zrovna žádná sláva, a proto zde opravdu platí „babská rada“: Odpočívej/spi vždy, když spí miminko. Vše ostatní dokáže počkat.

Spi vždy, když spí miminko.

Konkrétní cvičení v době šestinedělí

Zde platí to výše zmíněné. Vyplatí se zaměřit na držení těla – jak sedět, jak stát. Postupně probouzet pánevní dno – jemně (nikdy se nesmí jít do bolesti).

Pro nejefektivnější návrat do svého těla je návštěva u fyzioterapeuta nebo specialisty na tělo po porodu, kdy se seznámíme s cviky přímo pro naše tělo a provádíme je pod dohledem. Nevyplatí se očekávat rady na cvičení na kontrole u gynekologa, ale stav pánevního dna je potřeba znát.

Nejlepší a nejefektivnější „cvičení“ v tomto období je chůze (s kočárem nebo bez), střední tempo, ne běh.

Nejlepší a nejefektivnější „cvičení“ v šestinedělí je chůze (s kočárem nebo bez)

Čemu se v tomto období opravdu vyhnout

Nejvíce se vyplatí nekoukat na ostatní čerstvé maminky, jak vypadají po porodu třeba v plavkách. Nesrovnávat se. Nechtít po svém těle zázrak, který se má odehrát za šest týdnů, když ten největší zázrak jsme tvořily devět měsíců. Minimálně takovou dobu budeme své tělo vracet zpět. A věřte, že může vypadat i lépe než před otěhotněním. Chce to čas a trpělivost. Vyhnout se všem extrémně náročným cvikům, jako jsou sed-lehy, prkno (plank/vzpor), které můžou zastavit automatické stahování rozestupu břišních svalů (diastáza), jež vzniká během těhotenství. Také je dobré se vyhnout velkým jógovým rozsahům. Doporučuje se nejít do maximálních rozsahů, protože vlivem hormonů jsou vazy a další měkké tkáně rozvolněné až moc, takže nám dovolí jít do extrémů, jenže se potom už tolik nestáhnou zpět.

Nedoporučuji si kupovat neověřené online cvičení, které není na návrat těla po porodu určené, nebo hledat cviky na internetu, které jsou zdarma.

nevhodné cviky v šestinedělí

Ta hlavní chvíle, kdy lze začít normálně cvičit, přichází po kontrole v šestinedělí. Neplést si šestinedělí s časem, po kterém máme vypadat zase jak před otěhotněním. Těch šest týdnů má být hlavně regenerací těla hlavně po porodu. Teprve po šestinedělí ten hlavní návrat – co se týká těla/ břicha – skutečně začíná.

foto: cz.depositphotos.com a archiv autorky

Z archivu aneb přečtěte si také:

Iva Fiškandlová
https://www.ivafis.cz

16.3.2023 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024