Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Výživový poradce: Má smysl detoxikace organismu?

Jako každé jaro i to letošní je internet plný nabídek na detoxikaci organismu. Možná vám chodí i e-mailem nebo přes soukromé zprávy na Facebooku.

Než si podobné produkty zakoupíte, zamyslete se nad tím, jaká pozitiva vám to může přinést. Povětšinou je slibována očista od toxinů či zhubnutí. Je tomu ale skutečně tak? Dostaví se očekávaný efekt?

Na rovinu: Lidské tělo je dokonalý systém, jenž má propracované samočistící procesy, které nás toxinů a nežádoucích látek zbavují průběžně. Detoxikace probíhá za pomoci jater, ledvin, trávicího traktu, lymfatického systému, plic a kůže. A to neustále po celý den, týden, měsíc, rok, celý život…

Jako každé jaro i to letošní je internet plný nabídek na detoxikaci organismu

Asi největší detoxikační službu nám poskytují játra, jež jsou jakousi chemickou laboratoří těla. Detoxikace probíhá hned po vstupu toxinů do těla. Pokud by se v těle přemnožily toxiny a nefungovaly detoxikační procesy, pro organismus by to znamenalo přetížení a pravděpodobně kolaps. Ovšem pozor: Jejich detoxikační funkci snižuje pravidelný přísun alkoholu, kouření, stres a v neposlední řadě špatná strava.

Pokud se vyhnete výše uvedeným faktorům, včetně nadbytku soli, průmyslově zpracovaným potravinám, nadbytku fruktózy, glukózo-fruktózovému sirupu, nadbytku jednoduchých cukrů, plísním, transmastným kyselinám, přejídání, léků, které nejsou na doporučení lékaře, uděláte pro své tělo „v rámci detoxikace“ to nejlepší.

Vyváženým jídelníčkem uděláte pro své tělo „v rámci detoxikace“ to nejlepší

ilustrační foto: Leňulka Richtrová

Naopak detoxikační funkci můžete podpořit zdravým životním stylem, střídmostí v jídle, dostatkem pohybu (zvýšený přísun kyslíku – okysličení jater), pitným režimem, konzumací co nejméně zpracovaných potravin, dostatkem vitaminů a minerálů, příjmem antioxidantů (vitaminy A, C, E, minerál selen a zinek), příjmem zelených potravin, případně užíváním ostropestřce mariánského (i když v tomto případě není doposud dostatek vědeckých studií o účincích byliny), příjmem fermentovaných potravin a vlákniny…

Není bez zajímavosti, že některé „přípravky na detoxikaci“ fungují na principu projímavých účinků či jako diuretika. Toto s sebou nese i jistá rizika – u vysokého příjmu diuretik může hrozit dehydratace. Projímavé přípravky sice pročistí a vyprázdní střeva, ale vyplaví bohužel i jiné potřebné látky, jako jsou např. vitaminy a minerály. A co je důležité – rozhodí střevní mikrobiom. A taky budete mít asi více hlad.

Mezi oblíbené jarní detoxikační kúry patří také pití zeleninových a ovocných šťáv

Mezi oblíbené jarní detoxikační kúry patří také pití zeleninových a ovocných šťáv. Jejich výhodou je, že pomohou dodat dostatek vitaminů a minerálů. Avšak u ovocných šťáv přijmete i vysoké množství jednoduchých cukrů, které může spíše uškodit.

Pravděpodobně budete mít často hlad. Při jednostranné „detox stravě“ mohou totiž chybět i veledůležité bílkoviny, jež v organismu plní mnoho nezbytných funkcí. Neopominutelný je i jejich vyšší termický efekt.

Osobně nezatracuji zeleninové a ovocné šťávy, které si sami doma vyrobíte a přijmete je v přiměřeném množství, avšak nedoporučuji pít celý den, ba i několik dní v kuse jen šťávy (jako prostředek detoxu).

Jak je to s hubnutím?

Teoreticky můžete zhubnout krátkodobě pár kilo (do šatů), avšak po návratu na běžnou stravu toto většinou naberete zpět i s pár kily – jojo efekt.

Při déletrvajícím detoxu se pak může snadno stát, že vzhledem k ještě menšímu přísunu kalorií a energie než obvykle se budete cítit unaveni, bude vám chybět energie a můžete se cítit ještě hůře než před detoxem. Představte si, že sednete za volant po několikadenní hladovce zcela bez energie, do toho ještě třeba nevyspaní a při této kombinaci se budete blížit stavu podobnému po požití alkoholu.

Při déletrvajícím detoxu pak můžete mít i nedostatek vlákniny ve stravě (ideálně má být v aplikaci Kalorické Tabulky nastaveno 30 – 40 g denně), která je prebiotikem a také potravou pro mikroorganismy v našem mikrobiomu. Pokud nebudou mít mikroorganismy potravu, nemají z čeho prosperovat. Jenže správně fungující střevní mikrobiom je velmi důležitý, protože ovlivňuje v těle propojení střeva-hormony-mozek.

Závěrem

Populární detox organismu nepřinese žádné větší benefity, naopak může tělu i uškodit. Tělo má samo dostatek obranných detoxikačních mechanismů, které neustále pracují. Tím, že nasadíte krátkodobý detox, tělo toto takřka nepozná a po chvíli se stejně vrátíte k původnímu stylu života.

Nejlepším detoxem je zdravý životní styl s dostatkem pohybu, vyváženou stravou

ilustrační foto: Helena Mikešová

Extrém nic neřeší a není většinou dlouhodobě udržitelný. Nejlepším detoxem je zdravý životní styl s dostatkem pohybu, vyváženou stravou a celkovou změnou životního stylu, kterou udržíte napořád. Tělo je jako auto: Dáváte-li mu kvalitní palivo, funguje správně. Pokud se o něj nestaráte, začnou se objevovat poruchy.

foto: cz.depositphotos.com, Vaříme zdravě s Léňou a Hellčou (Leňulka Richtrová) a Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami (Helena Mikešová).

Z archivu aneb přečtěte si také:

Pavel Furch, DiS.
www.vyzivovyporadce-hustopece.cz

  • akreditovaný výživový poradce MŠMT a instruktor fitness
  • individuální jídelníčky na míru se zohledněním potřeb a chutí jedince (osobně či online)
  • analýza záznamů stravování s následnými doporučeními, jakými potravinami zpestřit jídelníček s cílem podpory péče o své zdraví
  • měření na segmentální bioimpedanční váze Tanita BC 545 s podrobnou analýzou hodnot v přehledných grafech a následnými doporučeními
  • poradenství v oblasti životního stylu a pohybových aktivit
  • je aktivní také na facebooku, kam dává své osobní tipy

19.3.2023 Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024