Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Věčné téma – je cukr skutečně takový strašák?

Mnoho z uživatelů Kalorických Tabulek je při využití PREMIUM verze zaskočeno, ba i zděšeno, že denní množství přijatého cukru překročí i dvojnásobně oproti tomu, co jim aplikace nastavila jako výchozí hodnotu.

Opravdu se musí dodržet oněch cca 20 – 30 g za den?

Není „cukr jako cukr“ a jeho optimální přijaté množství je také dost individuální. Doporučených 20 – 30 g představuje převážně cukr přidaný, např. slazení kávy (1 kostka má 4 g) nebo i různé výrobky, do kterých je přidané určité množství cukru (např. slazená ovesná kaše, slazené mléčné výrobky či třeba slazené vody). Z těchto zdrojů by to mělo být opravdu jen těch 20 – 30 g, všeobecně dejme tomu do 30 g.

Věčné téma – je cukr skutečně takový strašák?

Druhá věc je pak cukr přirozeně se vyskytující v základních potravinách, převážně fruktóza v ovoci nebo laktóza v mléčných výrobcích. Ano, pořád jde sice o cukr, ale tyto cukry s sebou přináší i jinou přidanou hodnotu – např. v ovoci důležité vitamíny, minerály, vlákninu či enzymy.

Mléčné výrobky pak obsahují nejen mléčný cukr laktózu, ale současně je zase jejich přidanou hodnotou vyšší obsah bílkovin, vápník, u fermentovaných mléčných výrobků obsah důležitých probiotických bakterií zásadních pro správnou funkci střevního mikrobiomu a celkem dobře stravitelný mléčný tuk, který je důležitý pro rozpustnost vitamínů A, D, E, K…

Takže když se započtou jak přidané cukry, tak cukry obsažené v ovoci a mléčných výrobcích, můžete se pohybovat okolo celkové hodnoty 40 – 60 g denně (v závislosti na celkové denní potřebě energie a celkové fyzické aktivitě).

Množství cukru si tak můžete ručně navýšit na tyto hodnoty. Ovoce je dle Společnosti pro výživu doporučováno 200 g denně, což jsou zhruba dva kousky ovoce (tedy ne dvě kuličky hroznů, ale např. banán a jablko), zeleniny je pak doporučováno 400 g denně.

Není pevně stanoveno, kolik gramů jednoduchých cukrů by přesně mělo být, jen doporučeno pro průměrného jedince. Nastavení je tedy individuální a například zásadně jiné v případě sportovců, kteří často potřebují vyšší množství jednodušších cukrů (např. z ovoce jakožto rychle dostupné palivo pro výkon).

když se započtou jak přidané cukry, tak cukry obsažené v ovoci a mléčných výrobcích, můžete se pohybovat okolo celkové hodnoty 40 – 60 g denně

Společnost pro výživu doporučuje snížení spotřeby přidaných jednoduchých cukrů na maximálně 10 % z celkové energetické dávky (tzn. u dospělých lehce pracujících cca 60 g na den).

Ideální je, aby v tomto množství byly zahrnuty jak cukry přidané, tak i ty přirozeně se vyskytující v ovoci, zelenině či mléčných výrobcích.

U přidaného cukru by mělo platit, že čím méně, tím lépe, ale samozřejmě to neznamená, že byste si už neměli nikdy osladit kávu a vychutnat si ji. Není nutné se cukrů bát, jen je potřeba to s nimi nepřehánět. A stejně jako u ohně tak můžeme u cukru říci, že je to dobrý sluha, ale zlý pán.

foto: cz.depositphotos.com

Z archivu aneb přečtěte si také:

Pavel Furch, DiS.
www.vyzivovyporadce-hustopece.cz

  • akreditovaný výživový poradce MŠMT a instruktor fitness
  • individuální jídelníčky na míru se zohledněním potřeb a chutí jedince (osobně či online)
  • analýza záznamů stravování s následnými doporučeními, jakými potravinami zpestřit jídelníček s cílem podpory péče o své zdraví
  • měření na segmentální bioimpedanční váze Tanita BC 545 s podrobnou analýzou hodnot v přehledných grafech a následnými doporučeními
  • poradenství v oblasti životního stylu a pohybových aktivit
  • je aktivní také na facebooku, kam dává své osobní tipy

8.6.2022 Články, Jak si udržet zdraví, Recepty a výživa

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024