Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Markéta Nevěčná: Boom proteinových produktů a recept na domácí monte

Ať projdu v obchodě s potravinami jakoukoli uličkou, narazím na nápis “high protein” “fit protein” “s vysokým obsahem bílkovin”.

Dnes už seženu proteinový toust, proteinový chléb, proteinové těstoviny, proteinový jogurt, proteinový shot, proteinový pudink, proteinovou kaši, proteinové mléko, proteinové oříškové máslo, proteinovou čokoládu, proteinovou tyčinku, proteinovou sušenku…

My, kteří využíváme Kalorické Tabulky, víme, že dostat do zelené kolečko bílkovin je občas docela makačka. Takže chápu, že je velmi lákavé, pořídit ty tyhle “high protein” produkty. Když ale tenhle produkt otočím a podívám se na složení, zas až taková revoluce se nekoná. Jde jen o to, že do běžného produktu výrobce přidal rostlinnou nebo živočišnou bílkovinu. Ta rostlinná je většinou z luštěnin, ta živočišná je zpravidla syrovátkový protein – označovaný jako mléčná bílkovina. Čistě z ekonomického pohledu je mnohem lepší vybrat si svůj vlastní syrovátkový protein, ideálně 70 – 85% koncentrát filtrovaný metodou CFM. Procenta znamenají, že obsahuje 70 – 85 % bílkovin, zbytek tvoří tzv. balastní látky (např. laktóza).

Markéta Nevěčná: Boom proteinových produktů a recept na domácí monte

CFM metoda – anglicky cross flow microfiltration, česky křížová mikrofiltrace. Jde o metodu, jež používá systém sít, které šetrně filtrují protein až do finální podoby. Je to čistě fyzikální metoda, protein nepřichází do styku s žádnou chemií. Je pro mě tedy mnohem výhodnější – ať už z toho ekonomického, tak i výživového hlediska, koupit si bílý jogurt a do něj si přidat lžíci proteinového prášku.

Na začátek je fajn vybrat protein buď bez příchutě, nebo takový neutral – klasika – vanilka, čokoláda. Tyhle příchutě se dobře kombinují s různými druhy mléčných výrobků, ovoce, oříšků a určitě najdou své využití.

Já je nejvíc využívám k pečení a nepečeným sladkým dezertům. Nejlepší strategie je nahradit část mouky a část cukru právě proteinem. V dnešní době jsou ale už k nalezení i recepty, kde je přímo gramáž proteinu. Můj favorit je hruškový pudink, cheesecake do skleničky, krupicová kaše, ale i takové lívance nebo Míša řezy nejsou vůbec k zahození.

Syrovátkového proteinu není třeba se bát. Vůbec nevadí, když projde varem, nevadí mu pečení. Nezhořkne, zásadně nezmění strukturu těsta a pořád si zachovává svou výživovou hodnotu. Za mě je to skvělý pomocník.

Pokud s proteinem začínáte, zkuste ho postupně přidávat k tomu, co jste zvyklí běžně jíst. Dát si trošku do jogurtu, posypat si s ním ovesnou kaši, udělat si chia pudink, nebo si ho přidat do smoothie.

V druhé fázi “vařím s proteinem” bych zkusila mug cake. No a pak už se nabízí právě ty lívance, buchty na plech, dortíčky a další dobroty. Rozhodně bych nezůstávala u proteinu s vodou nebo mlékem. Protein má mnohem větší potenciál.

Na co bych ale ráda upozornila, a na co je třeba dát si pozor, je to, abyste protein nebrali jako hlavní a jediný zdroj bílkovin. Při sladkém pečení jde využít spoustu dalších zdrojů bílkovin, jako je tvaroh ať už v kelímku, alobalu nebo ten na strouhání. Z dalších bych vypíchla třeba cottage, ricottu, vejce nebo jen vaječný bílek.

Takže si místo nákupu proteinových produktů kupte protein jako takový a tvořte podle svých chutí, bez zbytečných éček a dalších aditiv. Kalorické Tabulky, peněženka a hlavně vaše tělo vám budou vděčné.

Markéta Nevěčná: Boom proteinových produktů a recept na domácí monte

Recept na domácí monte

Monte patří k nejoblíbenějším (nejen) dětským dezertům. A také k těm dražším a hlavně ne úplně nutričně příznivým. Ale jde to i jinak:

Ingredience

Tmavá vrstva:

  • 70 g lískových ořechů
  • 40 g čokoládového pudinkového prášku
  • 40 g proteinu (lískový oříšek)
  • 20 g kakaa
  • flavdrops

Světlá vrstva:

  • 260 g skyru
  • 250 g tvarohu v alobalu
  • flavdrops

Postup přípravy

  • Na tmavou část rozmixujte nadrobno lískové ořechy ve výkonném mixéru.
  • Pudinkový prášek, protein kakao, lískové ořechy a flavdrops rozmíchejte s 400 ml vody a vařte do zhoustnutí. Ideální nechat vychladnout pod pokličkou.
  • Na bílou část smíchejte skyr s tvarohem, podle chuti chuti přidejte flavdrops.
  • Na dno skleničky dejte světlý tvarohový krém, na něj tmavý oříškový krém a na něj opět světlý tvarohový krém. Lze navršovat, dokud sklenička není plná. Pak už stačí jen vychladit.

foto: autorka článku

Markéta Nevěčná: Boom proteinových produktů a recept na domácí monte

Z archivu aneb přečtěte si také:

Markéta Nevěčná
https://www.facebook.com/profile.php?id=100063938746465

Trenérka a výživová poradkyně, která nepíše jídelníček na papír, protože takový končí nejčastěji na dně šuplíku nebo v koši, ale snaží se pomocí Kalorických Tabulek své klienty vést k pochopení jídla, vytvoření povědomí o nutričních hodnotách potravin a zjednodušení cesty za jejich vysněnou postavou.

19.4.2023 Články, Recepty a výživa

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024