Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Nutriční terapeut radí: Kdo a za jakých okolností může pomoci s hubnutím

Kalorické Tabulky mě požádaly o článek, v kterém by byl přehledně vysvětlen rozdíl mezi „nutričním“ a výživovým poradcem.

Z jejich uzavřených skupin na Facebooku, kam si uživatelé jmenované aplikace chodí pro rady, totiž prý vyplývá, že lidem tyto pojmy přes veškerou osvětu stále nejsou jasné. A často jsou pak zbytečně rozčarováni z výsledku zakoupených služeb.

Nutriční terapeut radí: Kdo a za jakých okolností může pomoci s hubnutím

Na začátek je potřeba znát trochu novodobé historie z profese: V roce 2004 došlo ke změně názvu profese dietní sestra na nutriční asistent/ka, nutriční terapeut/ka a k historicky prvnímu rozdělení kvalifikačního studia ve zdravotnických školách na dvě úrovně. Požadavkem doby je komplexní zdravotní péče o stravu a nutriční zajištění pacienta od doby plánované hospitalizace až po ambulantní péči.

Kdo je kdo?

Nutriční asistent/ka

Absolvent čtyřletého studijního oboru s maturitou na střední zdravotnické škole. Nejvíce se uplatňuje ve stravovacích nemocničních provozech, lázních a dalších stravovacích provozech.

Nutriční terapeut/ka

Samostatně pracující specializovaný odborník, který vystudoval vyšší odbornou zdravotnickou školu s titulem DiS. – diplomovaný specialista. Tento obor byl akreditovaný v roce 1997. Nejvíce se uplatňuje ve vedoucích pozicích, na klinice nebo v ambulancích.

Nutriční specialista/tka

Od roku 2015 vznikla nová profese nutriční specialista/tka, absolvent vysoké školy na lékařské fakultě, který může získat titul Bc. nebo Mgr. Na magisterský obor se nemůže hlásit bakalářský zájemce bez předchozího zdravotnického oboru. Během studia je odborník seznámen s fyziologií, biochemií, patofyziologií, anatomií člověka, léčebnou výživou a dietologií. K samostatné ambulantní činnosti je potřeba praxe v nemocnici a specializace NCO NZO (Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů) v Brně. Je časté, že někteří nutriční terapeuti pracují i ve výživových poradnách, které si klient plně zaplatí.

Důležité vědět

Nutriční terapeut či specialista se celoživotně vzdělává a je oprávněn pracovat s klienty, kteří jsou „nemocní“. Mezi nemoc řadíme v tomto případě například i obezitu, jež je často provázena zdravotními komplikacemi, jako je diabetes mellitus, zvýšený krevní tlak aj.

Pracuje se sestaveným léčebným výživovým plánem a vhodnými pohybovými doporučeními. Velmi důležitá je především spolupráce s lékaři. Nutričního terapeuta nezajímá jen biochemické vyšetření, užívané léky, alergie, ale také nutriční anamnéza (historie) klienta, dle které nutriční terapeut vytvoří individuální léčebnou výživu.

Výživový poradce

Většina lidí tímto výrazem označuje každého, kdo pomáhá s problémem hubnutí. Vzhledem k výše uvedenému je to velmi nesprávné. Výživový poradce má za sebou jen výživový kurz/y (v různém časovém rozpětí, často velmi krátkém). Tito „odborníci“ neabsolvují většinou žádné zkoušky, ani nejsou zaškoleni povinnou praxí pod vedením zkušenějších kolegů.

Výživový poradce by měl být odborníkem na zdravý životní styl a svými doporučeními pomáhat v úpravě hmotnosti pomocí jídelníčku v kombinaci s pohybovou aktivitou.

Výživa či výživové poradenství se dá vystudovat ovšem i na vysokých školách. Jednoduše řečeno, výživovým poradcem se může stát skutečně kdokoliv. Zajímavostí je, že legislativa České republiky umožňuje, aby bylo výživových specialistů, koučů, fitness poradců libovolné množství. Stačí požádat o živnostenský list a nikdo nekontroluje jejich kvalitu.

  • Je dobré vědět, že nenesou právní zodpovědnost, i kdyby to vedlo k těžké zdravotní újmě.

Nicméně i mezi výživovými poradci mohou být kvalitní odborníci (když se sami vzdělávají). Jak poznat a vybrat toho správného? Vyplatí se dát na reference a zjistit si solidnost dané osoby, zeptat se, jakou má dotyčný licenci a jak ji získal. Další nápovědou může být způsob, jak bude dotyčný zjišťovat vaši diagnózu, jak terapeuticky povede edukace. Varovat by vás mělo to, že vám bez vyšetření určí dietní program a na první schůzce bude účtovat peníze a nabízet prodej různých doplňků. Pozor zejména na různé nabídky přes internet.

Mějte na paměti, že výživový poradce nesmí pracovat s lidmi, kteří trpí nějakými nemocemi a zdravotními omezeními! V kompetenci výživového poradce je poskytovat poradenství v oblasti výživy pouze u zdravých osob (!).

Závěrem:

Na rozdíl od výživového poradce je nutriční terapeut/specialista vzdělaným odborníkem, který dokáže ve spolupráci s lékaři určit i hlubší příčiny zdravotních problémů spojených např. s nadváhou. Na základě těchto zjištění určí léčebnou dietu na míru. Když vás bude nutriční terapeut/specialista správně a dlouhodobě vést po výživové, psychologické, empatické i pohybové stránce, tak je to ta správná edukační motivace nejen pro pacienta, ale i pro samotného terapeuta.

foto: cz.depositphotos.com

Z archivu aneb přečtěte si také:

Bc. Miroslava Pavlíková Peterková, DiS.
https://www.remedis.cz/blog/diabetologie

Nutriční terapeut Remedis, s.r.o., Vladimírova 10, Praha 4 – Nusle.

12.4.2023 Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024