Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Vejce na talíři nejen o Velikonocích

Často nám píšete, že si nevíte rady s jídelníčkem. Neumíte jej poskládat tak, aby se kolečka aplikace Kalorické Tabulky zelenala.

Rádi bychom vám tedy opět připomněli, že inspiraci a návody na výše uvedené najdete v našich uzavřených skupinách na Facebooku.

Jsme velmi vděčni, že v obou našich skupinách je řada dam (a pánů!), kteří den co den vkládájí své jídelníčky – fotky, popisky, často i recepty a hlavně pak screeny z aplikace Kalorické Tabulky, takže je na první pohled vidět, jak si takové jídlo ohledně živin stojí. A to nikde jinde na internetu zřejmě nenajdete.

A protože tu máme svátky velikonoční a nedávno v české skupině běžela výzva #vejce, dovolujeme si zde prostřednictvím fotografií přinést pár tipů. Recepty a kalorické hodnoty si můžete dohledat v naší skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami - vejce

Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami - vejce

Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami - vejce

Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami - vejce

Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami - vejce

Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami - vejce

Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami - vejce

Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami - vejce

Ilustrační fotografie jsme si dovolili převzít ze skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami – tam je vložily úžasné dámy a jeden skvělý muž (Vierka Fliglová, Pavla Maxima – Drtinová, Naděžda Klewar Slavíková, Zuzana Laštovková, Monika Hronová, Jan Freudl, Kateřina Kramlová a Laďka Doležalová). Mimochodem, tento týden běží výzva #cervenarepa.

Co znamená výzva ve skupině?

Akce, která má letitou tradici ve skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami. Každý týden se „vaří“ jedna surovina, kterou volí jednotliví členové skupiny – volba se přádává jako štafeta. Všechny recepty jsou označeny příslušným hashtagem (#), takže jsou recepty snadno dohledatelné.

Na závěr dobré připomenout

  • Čerstvá vejce se musejí uchovávat v teplotách od 5 °C do 18 °C, tedy ne v pokojové teplotě!
  • Vejce dostatečně provařené a skladované při 5 až 10 °C je bez problémů použitelné zhruba deset dní.
  • Obal (skořápka) je částečně prostupný pro různé nežádoucí mikroorganismy či plísně, které mohou při nevhodném uložení nepříznivě ovlivnit jejich zdravotní nezávadnost a zkrátit dobu minimální trvanlivosti.

Zdroj: Státní veterinární správa

Tip navíc

Řadu báječných receptů a vzorové jídelníčky najdete také v naší knize Kalorické Tabulky – nejlepší recepty. Všech 101 receptů obsahuje QR kód pro snadný zápis do aplikace.


Chcete zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

10.4.2023 redakce Články, Recepty a výživa

Z archivu

Vejce stokrát jinak – stručný přehled využití vajec v kuchyni, včetně kalorických hodnot

Po pomlázce jsme doma vždy řešili, co dělat s tou náhlou přemírou vajec. Připadali jsme si jako Šafránek z Básníků, když chystal vaječné hody pro svou dívku.

V té scéně má v ruce knihu Připravujeme vejce od Maryny Klimentové a skutečně vytvoří množství variací a variant, až oko žasne.

Celý článek 18.4.2019

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner