Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Pavel Furch: Volit raději silovější trénink, nebo kardio?

Nedávno jsem ve skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami zahlédl příspěvek na téma volby vhodného pohybu.

Snad budou moje úvahy i zde přínosem.

Na začátek je vždy potřeba si ujasnit, co je vaším cílem.

Hubnutí

Silovým tréninkem i kardiem navýšíte výdej energie a snáze můžete dosáhnout kýženého kalorického deficitu. Množství vydané energie u obojího ovlivníte tím, jakou intenzitou a po jakou dobu pohyb vykonáváte. U kardia je samozřejmě velký rozdíl, zda plavete rychlostí jeden bazén za 5 minut, nebo za 30 vteřin. Stejně tak jako u silového tréninku je velký rozdíl, zda cvičíte náročný trénink celého těla s komplexními cviky (mrtvý tah, dřep…), nebo zda si jen zlehka protáhnete bicepsy.

Volit raději silovější trénink, nebo kardio?

Z pohledu hubnutí je důležité, kolik energie aktivitou vydáte, nicméně silovým tréninkem celého těla procvičíte více svalových partií a navýšíte lehce energetický výdej i s delším odstupem od tréninku. U obojího je však pro podmínku hubnutí alfou a omegou dosáhnutí přiměřeného kalorického deficitu, tzn. vydat více energie, než jí přijmete.

Podpora kardiovaskulárního zdraví

Zde opět záleží na intenzitě, délce a druhu pohybové aktivity. Kardiovaskulární zdraví podpoříte opět jak silovým tréninkem, tak kardiem. Ale asi vnímáte ten rozdíl, kdy si dáte kardio typu svižné plavání, kolo, běh, anebo „jako že trénink“ v posilovně, kde většinu času odsedíte na baru u proteinového nápoje pozorováním pěkné obsluhy baru (pánové) a jen občas zvednete nějaké to železo, aby se neřeklo… Pokud ale odcvičíte kvalitní silový trénink s komplexními náročnými cviky třeba i v domácím prostředí, tak i z něj získáte velké benefity pro podporu svého kardiovaskulárního zdraví. Obojí v potřebné intenzitě je tedy prospěšné.

Posílení svalového aparátu

V tomto podle mě vyznívá lépe silový trénink. Kardiem do jisté míry v závislosti na náročnosti posílíte zapojené svalové skupiny, většinou ale necvičíte celé tělo a teoreticky může docházet k vytváření a prohlubování svalových dysbalancí.

To posilováním celého těla zapojujete všechny svalové partie, takže svalové dysbalance tolik nehrozí. Navíc zejména principem progresivního přetížení podpoříte růst svalů (ne nebojte, ženy nikdy nebudou naturální cestou vypadat jako Arnold Schwarzenegger v sukni).

Volit raději silovější trénink, nebo kardio?

Posilováním celého těla posílíte ochablé svalstvo, při správné technice cvičení současně i jistou měrou protahujete zkrácené svaly a mohou se tak napravovat výše zmíněné svalové dysbalance. Určitě je vhodné zapojit i cílené protahování.

Samotným kardiem většinou neodstraníte bolesti zad, krční páteře, migrény, ale správným posilovacím tréninkem můžete odstranění těchto důsledků dysbalancí skutečně dosáhnout (zvlášť pod odborným vedením).

Co je tedy lepší?

Na rovinu – ideálně kombinace obojího. Pak budete mít pestrost a může vás tím pádem pohyb více bavit. Kardiem posílíte trochu více kardiovaskulární systém, posilováním pak zpevníte celou postavu, zapracujete na odstranění svalových dysbalancí, vybudujete svaly.

Kardio lze volit dle svých fyzických možností – může se například jednat o delší procházku ve svižném tempu, nordic walking, plavání, kolo, běh, brusle…

Silově posilovat pak můžete nejen v posilovně, ale i doma, se zapojením TRX nebo v přírodě. Začátečníci se obvykle bojí zajít do posilovny. Nebojte, nemusíte mít obavy, že se na vás bude každý koukat. Většina lidí si tam hledí svého a soustředí se na svůj trénink.

Volit raději silovější trénink, nebo kardio?

Ne každému dovoluje zdraví sportovat, proto i obyčejná chůze jakožto základní pohyb je skvělou volbou, úspěchem a naplněním. Rovněž mějte na paměti, že není nutné se honit za rekordy, děláte to pro sebe a své zdraví. A do optimálního režimu patří také regenerace.

Obecně se doporučuje alespoň 150 minut pohybových aktivit týdně. A čím více pohybu a vydané energie, tím více si můžete dopřát jídla (samozřejmě ale všeho přiměřeně s rozumem a mírou).

foto: cz.depositphotos.com

Z archivu aneb přečtěte si také:

Pavel Furch, DiS.
www.vyzivovyporadce-hustopece.cz

  • akreditovaný výživový poradce MŠMT a instruktor fitness
  • individuální jídelníčky na míru se zohledněním potřeb a chutí jedince (osobně či online)
  • analýza záznamů stravování s následnými doporučeními, jakými potravinami zpestřit jídelníček s cílem podpory péče o své zdraví
  • měření na segmentální bioimpedanční váze Tanita BC 545 s podrobnou analýzou hodnot v přehledných grafech a následnými doporučeními
  • poradenství v oblasti životního stylu a pohybových aktivit
  • je aktivní také na facebooku, kam dává své osobní tipy

1.5.2023 Články, Fitness a wellness, Jak zhubnout

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023