Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Pavel Furch: Je dovolená postrach zelených koleček v aplikaci Kalorické Tabulky, nebo čas na odpočinek?

Šplouchání vln, blankytné azurové moře, horské túry, pohodové grilování v kempu. Konečně jsme se opět dočkali oblíbeného období dovolených, odpočinku, relaxu.

Ale…

Pro některé však může být dovolená i obdobím obav, strachu, nejistoty, ba přímo hrůzy z toho, jak zvládnou plnění koleček v oblíbené aplikaci, hlídání si makroživin a kolik si přivezou domů kilogramů navíc, když zahodí všechnu dosavadní práci a dřinu. Musíme se toho opravdu obávat? Skutečně to je až taková pohroma, abychom si kvůli tomu nedokázali užít krásné pohodové dny sami se sebou či se svými blízkými?

Autor Pavel Furch v zámecké cukrárně v Lednici

Autor v zámecké cukrárně v Lednici

Zkuste se na to podívat nejen z krátkodobého hlediska, ale i z toho dlouhodobého. Je to vlastně podobné vánočnímu období, kdy i během něj často hřešíme, ale je třeba si uvědomit, že důležité je zejména to, jak jíme po zbytek celého roku, nikoliv jen v čase mezi vánočními svátky. Věřte, že při letních dovolených to platí obdobně. Ostatně až na výjimky se jedná většinou o krátké období jednoho až dvou týdnů.

Představte si rok jako dlouhou přímku s 52 týdny. Z toho obvykle jen tři týdny tvoří dovolená, jeden týden počítáme na vánoční svátky (přesněji řečeno týden mezi Štědrým dnem a silvestrem). Pokud si v tomto krátkém období trochu více vyrazíme z kopýtka, tak zbývá drtivá většina zbývajících týdnů, ve kterých se snažíme jíst s určitou mírou disciplíny (matematicky vzato tvoří tyto 3 týdny pouze 6 % z celého roku a zbývá nám celých 94 % zbytku roku na poctivé hlídání koleček).

Pavel Furch: Je dovolená postrach zelených koleček v aplikaci Kalorické Tabulky, nebo čas na odpočinek?

Po dobu dovolené si tak bez obav můžete dát chvíli pauzu od zapisování a hlídání koleček, kdy nemusíte mít vůbec žádné výčitky. Dovolená je přeci od slova dovolit si. Dovolenou si máme užít se vším všudy, protože z těch zážitků čerpáme pak často energii po celý rok. A přeci na ni nebudeme vzpomínat tak, že jsme jen smutně koukali na ostatní kolem sebe, jak si dávají zmrzlinu, pizzu, grilují…

I tak je ale dobré se řídit pravidlem „všeho s mírou“. Neznamená to tedy, že když máme „all inclusive“, musíme sníst vše, co vidíme před sebou v obrovských množstvích. A nejen kvůli tomu, že se pak v důsledku přejedení nebudeme moci hýbat a budeme funět na pokoji…

Při pravidelném zapisování do aplikace Kalorické Tabulky jste si už zřejmě dokázali osvojit některé základní principy a je tak fajn podvědomě bez zapisování myslet na dostatečný přísun bílkovin, které přijmeme z masa, vajec, luštěnin, mléčných výrobků, sýrů….

Trochu pohybu nám ani na dovolené neuškodí – stačí delší procházka, plavání, túra přírodou.

Pavel Furch: Je dovolená postrach zelených koleček v aplikaci Kalorické Tabulky, nebo čas na odpočinek?

Nějaké to kilo navíc si můžete z dovolené přivézt, ale nemusí se jednat pouze o nabraný tuk, dost možná to může být v převážné většině jen voda. Je tak dobré se případně opětovně zvážit až třeba týden po dovolené, abychom nebyli z výsledku rozčarovaní.

Užijte si tedy dovolenou bez výčitek a pamatujte, že jeden až dva divočejší týdny vám celoroční snažení nezhatí, psychická pohoda a zážitky z dovolené jsou rovněž důležité. I tak všeho s mírou a se zdravým selským rozumem…

Z archivu aneb přečtěte si také:

Pavel Furch, DiS.
www.vyzivovyporadce-hustopece.cz

  • akreditovaný výživový poradce MŠMT a instruktor fitness
  • individuální jídelníčky na míru se zohledněním potřeb a chutí jedince (osobně či online)
  • analýza záznamů stravování s následnými doporučeními, jakými potravinami zpestřit jídelníček s cílem podpory péče o své zdraví
  • měření na segmentální bioimpedanční váze Tanita BC 545 s podrobnou analýzou hodnot v přehledných grafech a následnými doporučeními
  • poradenství v oblasti životního stylu a pohybových aktivit
  • je aktivní také na facebooku, kam dává své osobní tipy

3.7.2023 Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024