Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Pět rad, jak běhat v létě a neuškodit si

Nejkrásnější a nejteplejší období roku je v plném proudu. Že je to spíš na bazén nebo se položit na pláž?

Ale i běhat se dá po celý rok, jenom tak zůstaneme v kondici, která se pak neztratí.

Stačí jen dodržet několik pravidel…

Pět rad, jak běhat v létě a neuškodit si

Rada č. 1: Plánujte si běhy

V tropech neběháme jen tak nahodile, kdy se nám zachce. Tady se to nevyplatí a je dobré nad tím trochu přemýšlet. Nejlepší to je brzo ráno nebo večer, když už slunce není tak ostré a teplota trochu klesne. Je to o moc příjemnější a nebere nám to tolik energie. Osmá, půl devátá je ideální, a ještě si vychutnáme i krásné západy slunce.

Rada č. 2: Nezapomínejte pravidelně pít

Pitný režim je jednou z nejdůležitějších věcí u letního běhání. Není ale dobré se hodně nalít před během a pak po doběhu do sebe „kopnout“ další velkou várku. Když jsou horka, tak pravidelně pijeme celý den. Tělo pak není tolik unavené, má dostatek hydratace a s sebou na běh (pokud je do hodiny) si nemusíme nutně ani brát pití. Skvěle v horku fungují hypotonické nápoje. Dodají tělu minerály a stopové prvky, které tělo vylučuje potem, a pomohou mnohem lépe hydratovat.

Pět rad, jak běhat v létě a neuškodit si

Rada č. 3: Vnímejte signály svého těla

Kvůli horku nevynecháváme tréninky, ale snažíme se poslouchat svoje tělo a nemít je tak intenzivní. Ano, intervaly, fartleky nebo další intenzivní věci dělat jdou, ale je nutné nedělat je v pravé poledne a spíše se přesunout tam, kde jsou stromy a nepraží na nás tolik. Navíc v parcích bývají často i pítka, takže je možnost se napít vždy, když to tělo při intenzivním tréninku potřebuje.

Rada č. 4: Chraňte si hlavu

Kvalitní běžecká kšiltovka z prodyšného funkčního materiálu je přes den nutnost! Chrání před prudkým sluncem – díky kšiltu do očí nepadá tolik světla a také nehrozí riziko úžehu. Navíc materiál dobře odvede i pot, takže pak nestéká do očí a neštípe. Před závody si čepici i namáčíme do studené vody a na občerstvovačce nebo při tréninku u nějakého pítka si na ni lijeme vodu. Běží se pak o hodně lépe. Při závodech si dozadu za kšiltovku dáváme houbičku s vodou. Drží a příjemně ochlazuje.

Pět rad, jak běhat v létě a neuškodit si

Rada č. 5: Zkuste fotochromatické brýle

Když se podíváte na naše fotky na sociálních sítích, na blogu nebo když nás v létě potkáte při běhu, tak uvidíte, že brýle máme pořád na nose. Ano, nosíme ty se samozatmavovacími skly, tak průběžně reagují na UV záření a podle toho jsou buď tmavé, nebo světlejší.  Nejlepší na nich je, že když se začíná šeřit nebo běžíme v lese, brýle samy zblednou a vidíme přes ně dobře i v šeru. Navíc jsou praktické v tom, že nám v přírodě chrání oči i před větvičkami a nepříjemným hmyzem.

foto: archiv autorů článku

Z archivu aneb přečtěte si také:

Soňa Hrabec Kotulková a Michal Hrabec
https://running2.cz

Soňa a Michal jsou novináři, běžci tělem a duší a proto o něm píšou úspěšný běžecký blog Running2.cz. Poznali se na pražském půlmaratonu a na tam tři roky na to také měli běžeckou svatbu. Oba milují běhání v přírodě a v horách, rádi cestují a jejich vášní jsou ultra běhy.
instagram: running2.cz
facebook: Running2.cz

25.7.2023 Články, Fitness a wellness, Jak si udržet zdraví

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023