Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Šárka Simonidesová speciálně pro ženy: I prsa mají své dny

Je spousta věcí v životě ženy, na které její prsa reagují. A je také spousta věcí, které prsa prozradí.

Zaslouží si proto nejen naši pozornost, ale i skvělou péči a hýčkání.

Chodíme na manikúru, pedikúru, ke kadeřnici, ale ruku na srdce (nebo na prsa), o to, co je skryto uvnitř, zas tak pravidelně nepečujeme. Tedy obvykle do okamžiku, než začneme pozorovat ztrátu tvaru a pevnosti či jiné problémy.

Šárka Simonidesová speciálně pro ženy: I prsa mají své dny
Na naše prsa má vliv gravitace a hormonální změny, ale i cykličnost. Zatímco v pubertě vše bují, v rámci druhé „puberty“ (menopauzy) vše „sesychá“. Je proto třeba se věnovat nejen hormonům, ale i prsům samotným. Svá prsa můžeme hýčkat masážemi a také je dobře chránit při sportu a jiné fyzické námaze. Chodí všude před námi, tak je zkrátka nemůžeme nechat stranou.

Jak se o svá prsa starat, jakou podprsenku vybrat a jak k nim v průběhu života přistupovat?

Já svým klientkám hormonální jógy doporučuji jednoduchou a osvědčenou masáž prsou, jež vychází z východních učení a měla by patřit do pravidelné (každodenní) péče ženy. Pravá ruka uchopí či obejme pravé prso. Levá ruka obejme či uchopí levé prso. Pravou rukou točíme, kroužíme proti směru hodinových ručiček a levou rukou točíme po směru hodinových ručiček. Ňadry točíme celkem 36x v jednom směru a poté opakujeme 36x ve směru opačném. Neopakuje se více než třikrát až pětkrát za den. Při vyšší frekvenci se nejprve poraďte s lékařem nebo terapeutem.

Cílem uvedené masáže je probuzení každičké jedinečné buňky v těle, které právě v podprsenkách často stagnují. Vyhýbáme se bradavkám, protože při doteku dochází k jejich stimulaci, nám jde naopak o to, abychom probudily lymfatický systém. Celostní medicína praví, že by tato masáž měla být i prevencí rakoviny prsu, tvorby cyst a jiných útvarů, jež můžou být ovlivněny právě špatným prouděním lymfy.

Hlavu nahoru, prsa vystrčit…

Některé z nás máme tendenci se hrbit. Ženy s velkým poprsím třeba i proto, že se za velikost svých prsou stydí, nebo je prostě záda „neunesou”. Proto si hned na začátek, milé ženy, připomeňme, že rovný, hrdý, takzvaně „vyprsený“ postoj je základ. Žádným prsům to nebude slušet, když je bude nosit shrbená žena. Už takhle máme často dost jiných soupeřů – třeba gravitaci, výkyvy tělesné hmotnosti, přibývající věk nebo i kojení. Skvělým pomocníkem je posilování prsních svalů, tedy to pravidelné. Kliky patří mezi nejúčinnější cviky. Komu se nechce potit v posilovně, může si jít zaplavat. I to je skvělá cesta. Cviky, které podporují prsa, se hodí v jakékoli fázi života, které si na následujících řádcích projdeme.

Prsa a puberta

Kdo má doma teenagerku, ví, že její přerod z dítěte v dospívající či dospělou slečnu je nepřehlédnutelný nejen z fyzického hlediska. Základem tedy je o všem v pohodě mluvit. Holky mají v pubertě hlavu plnou otázek, pozorují se, porovnávají s jinými, učí se s novým tělem žít a přizpůsobují tomu i svůj šatník. Přichází na řadu první podprsenky. Prsa se začínají vyvíjet už kolem devátého roku a naprosto běžně asymetricky. Rozdíl může být až o velikost košíčku podprsenky nebo více a u některých žen dokonce celoživotně. První podprsenku začínají nosit dívky mezi 12. až 13. rokem, ale někdy i dříve.

Šárka Simonidesová speciálně pro ženy: I prsa mají své dny

V tomto období je třeba vybrat první podprsenku ve správné velikosti. Ideálně co nejpohodlnější a bez kostic. K těm většinou přechází dívky/slečny až při ustálení velikosti. Je třeba dobře zvolit obvod, aby nebyl moc velký a nezasahoval až na lopatky a kostice do prsní tkáně.

Prsa a menstruace

Se změnami v oblasti prsou je neodmyslitelně spjatá u většiny žen menstruace. Bolest a zvětšení prsou jsou pro řadu z nás prvním znamením, že se menstruace blíží. Příčinou jsou hormony a jejich hladina v těle, která se v průběhu cyklu mění. Když menstruace přichází, jsou prsa citlivá a cítíme pnutí. Pro celou polovinu žen to znamená nalévání prsou a bolest od ovulace až do začátku menstruace. Velká, těžká, citlivá prsa na dotek bývají překážkou při sportu, milování, ale i obyčejných denních činnostech. Na úpravu celého menstruačního cyklu a zmírnění bolestivého napětí může pomoci pravidelné cvičení hormonální jógové terapie, což je mocná sestava několika cviků, které podporují hormonální rovnováhu v ženském těle. Pomoci ale může například čaj z kontryhelu nebo měsíčku lékařského.

Prsa během těhotenství a kojení

V těchto obdobích zažívá tělo každé ženy úplný hurikán změn, a to jak uvnitř, tak navenek. A prsa nejsou ze hry. Naopak. Citlivost a bolestivost přichází kvůli hormonálním změnám zejména v prvním trimestru. Mohou za to zvýšené hladiny estrogenu a progesteronu. Ňadra bolí ve chvíli, kdy zvětšují objem v těhotenství a když jsou nalitá mlékem. Dobré je začít nosit podpůrné a pevné podprsenky, které udrží prsa na správném místě a zabrání prudkým a bolestivým nárazům.

Šárka Simonidesová speciálně pro ženy: I prsa mají své dny

Dopřávejte si i jemnou masáž, kterou kromě bolesti zabráníte také vzniku možného zánětu v prsou. Ňadra nepřestávají bolet ani po porodu. Nejen, že jsou nalitá mateřským mlékem a rozzužlaná od miminka, ale také jim často praskají bradavky.

Prsa a výkyvy váhy, strie na prsou

Strie se časem nevyhnou téměř žádné z nás. Je dobré zbystřit už ve chvíli, kdy začínají prsa svědit. To znamená, že se kůže roztahuje a potřebuje pravidelně promazávat. Ideálně každý den, pořádně a celá. A to nejen v těhotenství, ale také při hubnutí poporodních kil a před ukončením kojení. Zkrátka vždy, když víme, že se jejich objem mění, a když začínají svědit. Strie na prsou po čase vyblednou a nakonec nejsou příliš viditelné. Někdy je tak problém více v naší hlavě než na těle, ale tak to bývá se spoustou věcí.

Prsa v období 40+ a menopauzy

Říká se, že ženy po čtyřicítce jsou nejatraktivnější kvůli zkušenostem i vyzrálosti, ale pojďme si říct, že to stojí dost práce. Pokud jde o ženská prsa, mají na ně velký vliv hormonální výkyvy během premenopauzy. Ta probíhá zhruba pět let před nástupem menopauzy. Zkracuje se obvykle menstruační cyklus a prsa jsou citlivější a oteklá. I zde může pomoci hormonální jóga, která je právě pro zmírnění nežádoucích symptomů menopauzy doporučována jako prevence už od 35 let. Například hormonální jóga byla vlastně ve svém počátku vytvořena právě pro ženy procházející menopauzou, přičemž se pak začaly projevovat další její velké přínosy na ženské zdraví.

Ztráta hmotnosti a tvaru přichází obvykle až po padesátce. Tedy po menopauze, kdy naopak hladina estrogenu klesá. Už ve čtyřiceti ale ztrácíte kolagen, kůže je méně pružná a silná. Tyto změny samozřejmě nemají žádný zdravotní dopad a jsou spíše estetické. Co ale nepřehlédneme pocitově, tak to je bolest prsou v období menopauzy. Vaše prsa mohou být v období perimenopauzy citlivá a bolestivá. Na vině je nárůst progesteronu a pokles estrogenu. Měly byste správně zvolit velikost podprsenky.

Pravidelná péče

S láskou a něhou sama k sobě praktikujte masáž. Při masáži prsů dochází k uvolnění a navození příjemných pocitů. Potřebná je zejména v pubertě a v těhotenství, protože ňadra rostou rychle a vznikají strie. Masáž kůži zpevňuje. Vedle jemných pohybů prstů za pomoci krému nebo kosmetického oleje je vhodné i masírování ňader proudem sprchy, za střídání teplé a chladnější vody. Vedle zdravotního přínosu si navíc zpevníte dekolt a hydratujete. Masáží zároveň docílíte pravidelného samovyšetření. Důkladné samovyšetření je namístě každý měsíc, a to pátý až osmý den po zahájení menstruace. V tuto dobu je totiž prsní žláza nejklidnější.

Šárka Simonidesová speciálně pro ženy: I prsa mají své dny

Noste správnou podprsenku. Průzkumy uvádějí, že až 90 % žen nosí podprsenku nevhodnou. A to zejména ty, které příroda obdařila větším poprsím, kterým může nevhodné prádlo způsobit bohužel i bolesti zad. Ideální jsou v takovém případě elastické podprsenky nejlépe po celý den, u velkých a těžkých prsou i na noc. Nejčastější chybou je moc velký obvod podprsenky. A také platí pravidlo – čím větší objem prsou, tím širší by měla být ramínka.

Foto a podprsenky: www.sarali.cz

Z archivu aneb přečtěte si také:

Šárka Simonidesová
https://svethormonalnijogy.cz

Vyhledávaná lektorka hormonální jógové terapie dle Dinah Rodrigues, jejímiž kurzy prošlo už přes 7 000 žen. Šárka učí nejen tuto harmonizující sestavu, ale otevírá různá ženská témata, například role pánevního dna v životě ženy. Je autorkou Orgánové sestavy dle Šárky Simonidesové. Své dlouholeté poznatky jak z kurzů, tak vlastního života shrnula do knihy Jóga pro holky ze Západu, která vyšla v roce 2021 (Albatros). Miluje život, barvy, zvířata, ráda plave a cestuje.

15.7.2023 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024