Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jaký typ diety si vybrat? Která dieta je zárukou úspěchu a má vůbec smysl se honit jen za číslem na váze?

První velmi důležitý krok máte za sebou – rozhodli jste se změnit životní styl a začít i hubnout (gratuluji, důležité rozhodnutí, často to nejtěžší).

Teď však nastává první dilema – jaký typ diety zvolit?

Jde vám z toho nepřeberného množství typů a názvů diet hlava kolem? Přiznám se, že mně někdy také, ale není třeba se bát.

Ke zdravému udržitelnému hubnutí vede cesta vyvážené pestré stravy při dosažení přiměřeného kalorického deficitu

Mnoho lidí, když se pustí do hubnutí, tak následně urputně hledá tu nejlepší dietu, jež by jej přivedla k cíli (ideálně přes noc), jakýsi svatý grál. No jo, ale kterou z nich zvolit? Tuhle mi doporučuje Maruna z kanclu odvedle, tuhle zase Božka z vedlejší ulice, ale Pepína zhubla na této dietě… Navíc tahle celebrita zhubla s touto dietou, jiná zase s touto, tak si vyberu jednu z nich, nebo zkusím rovnou postupně či naráz více z nich?

Kalorický deficit

Z pozice výživového poradce, kterého dělám už pěknou řádku let, vám prozradím tajemství všech dietních stylů. Všechny, ale úplně všechny diety mají jednoho společného úspěšného jmenovatele – KALORICKÝ DEFICIT. To znamená, že pokud chceme hubnout, musíme přijímat méně energie, než jí vydáváme. Poté je splněna podmínka prvního termodynamického zákona zachování energie.

Pokud vám jde jen o hubnutí, je tak u zdravého člověka jedno, zda zvolíte keto dietu, dělenou stravu, raw, vysokosacharidovou dietu (když zachováte podmínku nižšího příjmu energie než jejího výdeje). U všech typů diet jsou rozdíly úbytku hmotnosti v dlouhodobém horizontu zanedbatelné.

Která dieta je zárukou úspěchu a má vůbec smysl se honit jen za číslem na váze?

Je však nutné vzít v potaz i další aspekty hubnutí. Zajímá mě čistě jen ručička (číslo) na váze, nebo je pro mě důležité i to, zda mi bude ubývat především tuk, ale důležitá svalová hmota zůstane co nejvíce zachována?

Každý nějaké svaly máme, i když necvičíme. Pokud je nezocelujeme cvičením, je o to důležitější přemýšlet i nad tím, abychom o svaly zbytečně nepřicházeli. Z tohoto důvodu je důležité být nejen v přiměřeném kalorickém deficitu, ale sledovat i rozložení jednotlivých makroživin (bílkoviny, sacharidy, tuky), kdy právě dostatek bílkovin nám chrání svalovou hmotu před jejím úbytkem.

  • V tomto např. bývá častý problém i u seniorů, kteří přijímají nízké množství bílkovin a o to rychleji ztrácejí svalovou hmotu, kterou používají jen minimálně, a následně jim chřadne pohybový aparát.

Udržení svalové hmoty podpoříme nejen dostatkem bílkovin, ale i impulsem svalům, že je potřebujeme. Tímto impulsem je cvičení s cílem zatěžování svalů, např. silový trénink přiměřený věku, kondici, zkušenostem, zdravotním omezením…

Druhý pohled na hubnutí je ten ZDRAVOTNÍ

Jedna věc je ta, že všechny diety a způsoby stravování nás povedou k hubnutí, vytvoříme-li přiměřený kalorický deficit, ale mnoho diet je monotónních a při dlouhodobém setrvání na tomto typu stravování si můžeme zadělat na závažné zdravotní problémy z nedostatku některých cenných živin (vitaminů, minerálů…).

Například mí klienti, kteří se stravovali dlouhodoběji na tzv. keto (vysoké množství tuků a velmi nízký příjem sacharidů), si často stěžují, že u nich došlo ke zdravotním následkům, kdy jim už i po měsíci začaly padat vlasy, zhoršily se nehty, pokožka. Vyřazením sacharidů v podobě příloh a ovoce se totiž připravili o cenné vitaminy a minerály. A jejich nedostatek se pak někde takto projevil (ale nemusí to tak být u každého). Rovněž jim chyběl i dostatek vlákniny. Tyto absence důležitých živin bývají časté i u různých zázračných prášků ze sáčků a tablet, koktejlů…

Udržení svalové hmoty podpoříme nejen dostatkem bílkovin, ale také cvičením

Co je tedy tou „nejlepší dietou“ s cílem zdravého hubnutí?

Za mě rozhodně vyvážená pestrá strava s přiměřeným kalorickým deficitem. Není nutné se zcela vzdát nějaké potraviny (mnoho lidí např. úplně zbytečně vyřazuje pečivo, ačkoliv k tomu nemají zdravotní důvod), ale důležitější je četnost a množství potraviny, vyváženost a skladba jídelníčku.

  • Ostatně již v 16. století nadčasově hlásal švýcarský lékař Paracelsus: „Jed od léku rozlišuje pouze podávané množství.“

Jaké je resumé?

Není potřeba se upnout na určitý typ stravování dle doporučení kamarádky či oblíbené celebrity (ta za to často dostává zaplaceno nebo se u ní může jednat jen o pokus na zviditelnění se). Ke zdravému udržitelnému hubnutí vede cesta vyvážené pestré stravy při dosažení přiměřeného kalorického deficitu, díky které nejen zhubnete, ale rovněž podpoříte své zdraví. Právě na péči o zdraví bohužel mnoho lidí zapomíná a po čase se jim to v mnoha případech plíživě vrátí.

O tom, jak může vypadat vyvážená pestrá strava, si povíme zase někdy příště…

foto: cz.depositphotos.com a autor článku

Z archivu aneb přečtěte si také:

Pavel Furch, DiS.
www.vyzivovyporadce-hustopece.cz

  • akreditovaný výživový poradce MŠMT a instruktor fitness
  • individuální jídelníčky na míru se zohledněním potřeb a chutí jedince (osobně či online)
  • analýza záznamů stravování s následnými doporučeními, jakými potravinami zpestřit jídelníček s cílem podpory péče o své zdraví
  • měření na segmentální bioimpedanční váze Tanita BC 545 s podrobnou analýzou hodnot v přehledných grafech a následnými doporučeními
  • poradenství v oblasti životního stylu a pohybových aktivit
  • je aktivní také na facebooku, kam dává své osobní tipy

27.8.2023 Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024