Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Trenérka a výživová poradkyně Markéta Nevěčná: Fyzikální zákony stále fungují

I když je těžké si to přiznat, neboť výmluva na nefungující systém je zkrátka příjemně jednoduchá a pohodlná, pojďme si ukázat, že s kalorickým deficitem se opravdu hubne.

A že někteří z nás lžou sami sobě (a občas i okolí), když tvrdí, že hubnutí s aplikací Kalorické Tabulky zrovna jim nefunguje…

Trenérka a výživová poradkyně Markéta Nevěčná: Fyzikální zákony stále fungují

  • “Nejím žádný prasárny, jen samé zdravé věci – oříšky, mandle…“
  • “Sním mnohem míň než kolegyně z kanclu”
  • “Dneska jsem měla jen ovesnou kaši a oběd v práci, k večeři si dám už jen zeleninu”

Už jste věty tohoto typu také slyšeli nebo dokonce sami někdy říkali? Jasně, všechno to může být i pravda. Ale ruku na srdce – už jste někdy viděli zapsaný balíček zdravých mandlí v Kalorických Tabulkách? A víte, jaký má zmíněná kolegyně z kanclu bazální metabolismus a jaké má aktivity po pracovní době? A co ta ovesná kaše? Může být kalorickou bombou stejně jako oběd v práci, protože určitě tam nedostáváte jinou porci, než váš 90kilový kolega, který třeba jezdí do práce na kole a každý druhý den chodí do fitka.

A tady možná začíná první problém s tím „fungováním“. Každé tělo má totiž jiné požadavky a nejde se tedy srovnávat nebo si to dělat po svém bez základních znalostí.

Trenérka a výživová poradkyně Markéta Nevěčná: Fyzikální zákony stále fungují

Co může způsobovat, že zrovna vám Kalorické Tabulky nefungují:

1. Srovnáváte se s ostatními a jíte jako oni

Jak už jsem zmínila, každé tělo je jiné. Každý máme jiný poměr tuku, svalů, jinou výšku, výchozí váhu, věk a další věci, které ovlivňují náš doporučený denní příjem. Právě proto není dobrý nápad kopírovat jídelníček vaší kolegyně, kamarádky nebo nedej, bože, švagra. To, co funguje na ně, neznamená, že bude fungovat na vás.

2. Jíte zdravě, ale ne dietně

Pokud si myslíte, že večeře, jež se skládá ze dvou plátků chleba, půlky avokáda, volského oka, mozzarelly a šunky je zdravá, tak máte pravdu. Ale dietní? To rozhodně není – zkuste si to poctivě zadat do aplikace Kalorické Tabulky.

3. Zkreslené představy o porcích, odhadování porcí

Už jen 20procentní navýšení u jednoho jídla udělá např. kolem 70 kcal. Pokud se tohle stane u každého jídla, jsme na 350 kcal za den. A to je přesně těch 350 kcal, které vás hodí z režimu redukce do režimu udržování (nebo dokonce do režimu nabírání).

Trenérka a výživová poradkyně Markéta Nevěčná: Fyzikální zákony stále fungují

4. Uzobávání, nezapisování, podceňování

Pokud se vám stává, že ráno dojíte po dítěti půlku rohlíku, dáte si v práci tři hašlerky a kafe s cukrem a mlékem, k obědu papriku, kterou nezapíšete, protože to je zelenina, odpoledne od kolegyně uzobnete dvě polomáčené sušenky a večer si líznete arašídového másla, vězte, že těmito „nic“ nasbíráte přes den 400 kcal. A ani nevíte jak, že?

Uzobávání, nezapisování, podceňování

5. Zapisujete a následně dojídáte aktivitu

Byť se to zdá někomu, kdo moc touží zhubnout, nepochopitelné, jsou i uživatelé Kalorických Tabulek, kteří mají za cíl nabrat. Zejména pro ně je dobré zapisovat si aktivitu, aby pak spálené kalorie dojedli a nabrali. Těm, kteří aplikaci chtějí využít na redukci hmotnosti, bych zapisování aktivit nedoporučila. Berte to jako něco navíc, co zvedne výdej a zrychlí úbytek hmotnosti. Jinak vás to Kalorické Tabulky donutí dopapat, a tím pádem bylo vynaložené úsilí “zbytečné” (poznámka redakce – na téma dojídání aktivit najdete článek na našem blogu a věnujeme se mu často také v našich skupinách na Facebooku).

Dám ruku do ohně za to, že pokud budete opravdu poctivě vážit a všechno zapisovat tak, jak máte, fyzikální zákon o zachování energie, tedy příjem vs. výdej bude fungovat.

Trenérka a výživová poradkyně Markéta Nevěčná: Fyzikální zákony stále fungují

Pokud bude váš příjem stejný jako výdej, nestane se nic. Pokud bude příjem vyšší než výdej, budete nabírat, a pokud bude váš příjem nižší než výdej, světe, div se – zhubnete. Možná ne hned, ale dřív nebo později se to projeví. Chce to jen trošku trpělivosti a pečlivosti.

Pokud někdo opravdu poctivě zapisuje (a samozřejmě i tak jí), ale ani po třech týdnech není znát úbytek, může se přihlásit do Guinnessovy knihy rekordů, protože přesně tam je místo těch, kteří svým chováním popírají fyzikální zákony.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Markéta Nevěčná
https://www.facebook.com/profile.php?id=100063938746465

Trenérka a výživová poradkyně, která nepíše jídelníček na papír, protože takový končí nejčastěji na dně šuplíku nebo v koši, ale snaží se pomocí Kalorických Tabulek své klienty vést k pochopení jídla, vytvoření povědomí o nutričních hodnotách potravin a zjednodušení cesty za jejich vysněnou postavou.

21.8.2023 Články, Jak zhubnout

Související články

Markéta Nevěčná – fitness instruktorka: Rozhovor s klientkou, jež zhubla úpravou stravy a pohybem

Markéta Nevěčná – fitness instruktorka: Rozhovor s klientkou, jež zhubla úpravou stravy a pohybem

Když se v naší skupině někdy v únoru objevila úchvatná proměna mladé a sympatické Štěpánky (50 kg za rok!), bylo nám hned jasné, že její příběh může být obrovskou motivací pro ostatní.

Díky trenérce Markétě Nevěčné, s kterou dlouhodobě spolupracujeme a která vedla tuto maminku roztomilých dvojčátek na její cestě, se nyní můžete začíst do následujících řádků. Ať jsou vám k užitku.

Celý článek 28.4.2024