Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Trenérka a výživová poradkyně Markéta Nevěčná: Fyzikální zákony stále fungují

I když je těžké si to přiznat, neboť výmluva na nefungující systém je zkrátka příjemně jednoduchá a pohodlná, pojďme si ukázat, že s kalorickým deficitem se opravdu hubne.

A že někteří z nás lžou sami sobě (a občas i okolí), když tvrdí, že hubnutí s aplikací Kalorické Tabulky zrovna jim nefunguje…

Trenérka a výživová poradkyně Markéta Nevěčná: Fyzikální zákony stále fungují

  • “Nejím žádný prasárny, jen samé zdravé věci – oříšky, mandle…“
  • “Sním mnohem míň než kolegyně z kanclu”
  • “Dneska jsem měla jen ovesnou kaši a oběd v práci, k večeři si dám už jen zeleninu”

Už jste věty tohoto typu také slyšeli nebo dokonce sami někdy říkali? Jasně, všechno to může být i pravda. Ale ruku na srdce – už jste někdy viděli zapsaný balíček zdravých mandlí v Kalorických Tabulkách? A víte, jaký má zmíněná kolegyně z kanclu bazální metabolismus a jaké má aktivity po pracovní době? A co ta ovesná kaše? Může být kalorickou bombou stejně jako oběd v práci, protože určitě tam nedostáváte jinou porci, než váš 90kilový kolega, který třeba jezdí do práce na kole a každý druhý den chodí do fitka.

A tady možná začíná první problém s tím „fungováním“. Každé tělo má totiž jiné požadavky a nejde se tedy srovnávat nebo si to dělat po svém bez základních znalostí.

Trenérka a výživová poradkyně Markéta Nevěčná: Fyzikální zákony stále fungují

Co může způsobovat, že zrovna vám Kalorické Tabulky nefungují:

1. Srovnáváte se s ostatními a jíte jako oni

Jak už jsem zmínila, každé tělo je jiné. Každý máme jiný poměr tuku, svalů, jinou výšku, výchozí váhu, věk a další věci, které ovlivňují náš doporučený denní příjem. Právě proto není dobrý nápad kopírovat jídelníček vaší kolegyně, kamarádky nebo nedej, bože, švagra. To, co funguje na ně, neznamená, že bude fungovat na vás.

2. Jíte zdravě, ale ne dietně

Pokud si myslíte, že večeře, jež se skládá ze dvou plátků chleba, půlky avokáda, volského oka, mozzarelly a šunky je zdravá, tak máte pravdu. Ale dietní? To rozhodně není – zkuste si to poctivě zadat do aplikace Kalorické Tabulky.

3. Zkreslené představy o porcích, odhadování porcí

Už jen 20procentní navýšení u jednoho jídla udělá např. kolem 70 kcal. Pokud se tohle stane u každého jídla, jsme na 350 kcal za den. A to je přesně těch 350 kcal, které vás hodí z režimu redukce do režimu udržování (nebo dokonce do režimu nabírání).

Trenérka a výživová poradkyně Markéta Nevěčná: Fyzikální zákony stále fungují

4. Uzobávání, nezapisování, podceňování

Pokud se vám stává, že ráno dojíte po dítěti půlku rohlíku, dáte si v práci tři hašlerky a kafe s cukrem a mlékem, k obědu papriku, kterou nezapíšete, protože to je zelenina, odpoledne od kolegyně uzobnete dvě polomáčené sušenky a večer si líznete arašídového másla, vězte, že těmito „nic“ nasbíráte přes den 400 kcal. A ani nevíte jak, že?

Uzobávání, nezapisování, podceňování

5. Zapisujete a následně dojídáte aktivitu

Byť se to zdá někomu, kdo moc touží zhubnout, nepochopitelné, jsou i uživatelé Kalorických Tabulek, kteří mají za cíl nabrat. Zejména pro ně je dobré zapisovat si aktivitu, aby pak spálené kalorie dojedli a nabrali. Těm, kteří aplikaci chtějí využít na redukci hmotnosti, bych zapisování aktivit nedoporučila. Berte to jako něco navíc, co zvedne výdej a zrychlí úbytek hmotnosti. Jinak vás to Kalorické Tabulky donutí dopapat, a tím pádem bylo vynaložené úsilí “zbytečné” (poznámka redakce – na téma dojídání aktivit najdete článek na našem blogu a věnujeme se mu často také v našich skupinách na Facebooku).

Dám ruku do ohně za to, že pokud budete opravdu poctivě vážit a všechno zapisovat tak, jak máte, fyzikální zákon o zachování energie, tedy příjem vs. výdej bude fungovat.

Trenérka a výživová poradkyně Markéta Nevěčná: Fyzikální zákony stále fungují

Pokud bude váš příjem stejný jako výdej, nestane se nic. Pokud bude příjem vyšší než výdej, budete nabírat, a pokud bude váš příjem nižší než výdej, světe, div se – zhubnete. Možná ne hned, ale dřív nebo později se to projeví. Chce to jen trošku trpělivosti a pečlivosti.

Pokud někdo opravdu poctivě zapisuje (a samozřejmě i tak jí), ale ani po třech týdnech není znát úbytek, může se přihlásit do Guinnessovy knihy rekordů, protože přesně tam je místo těch, kteří svým chováním popírají fyzikální zákony.

Markéta Nevěčná https://www.facebook.com/profile.php?id=100063938746465

Trenérka a výživová poradkyně, která nepíše jídelníček na papír, protože takový končí nejčastěji na dně šuplíku nebo v koši, ale snaží se pomocí Kalorických Tabulek své klienty vést k pochopení jídla, vytvoření povědomí o nutričních hodnotách potravin a zjednodušení cesty za jejich vysněnou postavou.

21.8.2023 Markéta Nevěčná Články, Jak zhubnout

Z archivu

Jak začít s Kalorickými Tabulkami, vydržet a nezbláznit se z toho

Možná se také ptáte, jak to udělat, aby vyplňování aplikace Kalorické Tabulky nestálo moc úsilí, nezabralo příliš času, ale naopak to bylo dlouhodobě udržitelné, efektivní, praktické a komfortní.

Věřím, že v tomto mohou pomoci tipy, jak to dělám já.

Celý článek 20.12.2022

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner