Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Leptinová rezistence – proč se jí obávat a jak se jí zbavit?

Ač zní pojem leptinová rezistence skoro jako zaklínadlo, zas tak složité to není. Navíc její pochopení nám může dokonce pomoci zhubnout.

Ale pojďme na to hezky od začátku.

Co leptinovou rezistenci způsobuje?

Co je vlastně leptin? 

Leptin je hormon, jenž je produkovaný převážně podkožní tukovou tkání a říká se mu hormon nasycení. Jak už předchozí věta napovídá, tento hormon zjednodušeně hlídá náš apetit. Pokud je jeho hladina nízká, tělo dostane signál, že má více jíst a méně se hýbat. Při jeho vysoké hladině naopak tělo dostane signál, že už by jíst nemělo a mělo naopak přidat i více pohybu.

  • Správná funkce tohoto hormonu je velmi důležitá pro udržení rovnováhy v našem těle, abychom nebyli příliš hubení, nebo příliš tlustí.

Hormon leptin také úzce souvisí s takzvaným jojo efektem. Když totiž hladovíte a jíte opravdu velmi pod hodnotu bazálního metabolismu, organismus se přepíná do tzv. úsporného režimu. Hladovění ale člověk ve většině případů nedokáže dlouhodobě vydržet, a proto jakmile začnete po takové dietě jíst normálně, začne tělo ukládat zásoby v podobě tuku na “horší časy”.

Struktura molekuly leptinu

Struktura molekuly leptinu

Co je leptinová rezistence? 

Určitě všichni známe inzulinovou rezistenci, při které mají buňky sníženou schopnost odpovědi na inzulin. Tím dochází k nerovnováze mezi glukózou a inzulinem, tj. že se zvýší hladina cukru v krvi a začíná se u nás rozvíjet civilizační onemocnění – cukrovka. Proces je mnohem složitější, velkou roli v něm hraje slinivka, ale pro znázornění nám to takhle zjednodušeně stačí.

U leptinu to funguje na stejném principu. Při leptinové rezistenci tělo není schopno správně reagovat na signály leptinu a nedostává správně signál „nejez, už máš dostatek“, ale stále máme pocit vlčího hladu, i když už jsme přijali potravy dostatek. Začneme do sebe cpát jednoduché cukry a potraviny bez výživové hodnoty… Celý tento mechanismus může vést bohužel až k výše zmiňované cukrovce.

Leptinová rezistence – proč se jí obávat a jak se jí zbavit?

Kvůli této rezistenci si mozek může i u člověka, který trpí obezitou, myslet, že nemá dostatek tukových zásob. A dotyčný má tedy tendenci je neustále navyšovat, hlavně v abdominální oblasti.

Co leptinovou rezistenci způsobuje?

Za leptinovou rezistencí stojí nevhodné potraviny, převážně ty, které mají vysoký obsah tuků, cukrů a soli – takže takové typické meníčko v nejmenovaném oblíbeném fast foodovém řetězci. Obecně se za příčinu však považují hojně konzumované průmyslově zpracované potraviny.

Na závěr ale super zpráva!

Leptinová rezistence naštěstí nemusí být trvalý stav, jde celkem jednoduše zvrátit. V první řadě je důležité vyřadit/výrazně omezit průmyslově zpracované potraviny v jídelníčku a vrátit se k základním potravinám (kvalitní maso a ryby, brambory, rýže, luštěniny, zelenina, ořechy), začít se hýbat, vyřadit z jídelníčku sladké nápoje a kvalitně spát.

foto: cz.depositphotos.com

Z archivu aneb přečtěte si také:

Ing. Dokoupilová Ladislava
https://www.facebook.com/jidlemkradosti

Vystudovaná technoložka potravin a odbornice na výživu. Zabývá se prevencí poruch příjmu potravy a vysvětlení základních věcí ve výživě široké veřejnosti. Zakladatelka projektu Jídlem k radosti, kde sdílí ověřené informace o výživě a vlastní zkušenosti. Při své práci s klienty klade také velký důraz na psychické zdraví.

4.10.2023 Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout, Recepty a výživa

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024