Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Leptinová rezistence – proč se jí obávat a jak se jí zbavit?

Ač zní pojem leptinová rezistence skoro jako zaklínadlo, zas tak složité to není. Navíc její pochopení nám může dokonce pomoci zhubnout.

Ale pojďme na to hezky od začátku.

Co leptinovou rezistenci způsobuje?

Co je vlastně leptin? 

Leptin je hormon, jenž je produkovaný převážně podkožní tukovou tkání a říká se mu hormon nasycení. Jak už předchozí věta napovídá, tento hormon zjednodušeně hlídá náš apetit. Pokud je jeho hladina nízká, tělo dostane signál, že má více jíst a méně se hýbat. Při jeho vysoké hladině naopak tělo dostane signál, že už by jíst nemělo a mělo naopak přidat i více pohybu.

  • Správná funkce tohoto hormonu je velmi důležitá pro udržení rovnováhy v našem těle, abychom nebyli příliš hubení, nebo příliš tlustí.

Hormon leptin také úzce souvisí s takzvaným jojo efektem. Když totiž hladovíte a jíte opravdu velmi pod hodnotu bazálního metabolismu, organismus se přepíná do tzv. úsporného režimu. Hladovění ale člověk ve většině případů nedokáže dlouhodobě vydržet, a proto jakmile začnete po takové dietě jíst normálně, začne tělo ukládat zásoby v podobě tuku na “horší časy”.

Struktura molekuly leptinu

Struktura molekuly leptinu

Co je leptinová rezistence? 

Určitě všichni známe inzulinovou rezistenci, při které mají buňky sníženou schopnost odpovědi na inzulin. Tím dochází k nerovnováze mezi glukózou a inzulinem, tj. že se zvýší hladina cukru v krvi a začíná se u nás rozvíjet civilizační onemocnění – cukrovka. Proces je mnohem složitější, velkou roli v něm hraje slinivka, ale pro znázornění nám to takhle zjednodušeně stačí.

U leptinu to funguje na stejném principu. Při leptinové rezistenci tělo není schopno správně reagovat na signály leptinu a nedostává správně signál „nejez, už máš dostatek“, ale stále máme pocit vlčího hladu, i když už jsme přijali potravy dostatek. Začneme do sebe cpát jednoduché cukry a potraviny bez výživové hodnoty… Celý tento mechanismus může vést bohužel až k výše zmiňované cukrovce.

Leptinová rezistence – proč se jí obávat a jak se jí zbavit?

Kvůli této rezistenci si mozek může i u člověka, který trpí obezitou, myslet, že nemá dostatek tukových zásob. A dotyčný má tedy tendenci je neustále navyšovat, hlavně v abdominální oblasti.

Co leptinovou rezistenci způsobuje?

Za leptinovou rezistencí stojí nevhodné potraviny, převážně ty, které mají vysoký obsah tuků, cukrů a soli – takže takové typické meníčko v nejmenovaném oblíbeném fast foodovém řetězci. Obecně se za příčinu však považují hojně konzumované průmyslově zpracované potraviny.

Na závěr ale super zpráva!

Leptinová rezistence naštěstí nemusí být trvalý stav, jde celkem jednoduše zvrátit. V první řadě je důležité vyřadit/výrazně omezit průmyslově zpracované potraviny v jídelníčku a vrátit se k základním potravinám (kvalitní maso a ryby, brambory, rýže, luštěniny, zelenina, ořechy), začít se hýbat, vyřadit z jídelníčku sladké nápoje a kvalitně spát.

foto: cz.depositphotos.com

Ing. Dokoupilová Ladislava

jidlemkradosti.webnode.cz

Vystudovaná technoložka potravin a odbornice na výživu. Zabývá se prevencí poruch příjmu potravy a vysvětlení základních věcí ve výživě široké veřejnosti. Zakladatelka projektu Jídlem k radosti, kde sdílí ověřené informace o výživě a vlastní zkušenosti. Při své práci s klienty klade také velký důraz na psychické zdraví.

4.10.2023 Ing. Dokoupilová Ladislava Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout, Recepty a výživa

Z archivu

MUDr. Kristina Skulínková: Glykemický index a jeho vliv na zdraví a hubnutí

O glykemickém indexu (GI) jistě všichni slyšeli. Povědomí o tom, co GI skutečně je a k čemu nám může být užitečný v praxi ale častokrát ve většinové populaci chybí.

Pojďme si tedy říct některé zásadní informace o GI, které nám pomohou stravovat se zdravěji.

Celý článek 1.9.2023

Související články

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jste s hubnutím neustále na začátku? Vyzkoušejte tipy, jak se konečně posunout vpřed!

Když člověk začne hubnout, obvykle to doprovází silná motivace, snaha o změnu a odhodlání „něco konečně dělat“.

Jenže výsledky nejsou vždycky hned rychlé a reálný život s sebou přináší spoustu práce, aktivit, povinností, překážek i návraty ke starým návykům. Proto pokud jste se snahou o zhubnutí stále na začátku, můžou vám pomoct následující tipy, které vás podrží na cestě vpřed.

Celý článek 9.11.2025

O kaloriích nevážně: Jídla v těstíčku

Kdysi dávno lidstvo přišlo na to, že smícháním mouky a vody vznikne těsto, a začalo z něj péct chleba. A potom někoho napadlo dát do těsta náplň, zabalit a těsto uvařit či osmažit.

Časem dokonce vznikly i nové varianty těsta jako listové nebo odpalované.

Celý článek 6.11.2025

Veronika Mayová: I pozitivní myšlenky mohou být nechtěné a kazit nám hubnutí

Četl/a jste článek „Nechtěné myšlenky – tichý sabotér naší snahy zhubnout“?

Pokud ne, nezapomeňte se na něj později juknout. Teď se podíváme opět na myšlenky – tentokrát na první pohled pozitivní, jež mají ovšem také své ale…

Celý článek 3.11.2025

Gen Z delikatesa Gochujang

Gochujang, možná znáte pod slovním spojením „pasta z červené chilli papričky“. Je to sladko-slané fermentované koření velmi oblíbené v korejské kuchyni.

V poslední době začíná být velmi populární nejen kvůli svému exotickému názvu, ale také pro zajímavé spektrum chutí, které dodá běžným pokrmům.

Celý článek 31.10.2025

Ing. Barbora Karásková: Proč řešit ultrazpracované potraviny v jídelníčku?

Dnešní potravinářský průmysl dokáže hotové zázraky. Umí vyrobit potraviny, které vypadají skvěle, chutnají božsky a ještě se tváří jako něco, co prospěje našemu zdraví.

Krásný obal, lákavé slogany, sliby o zdraví, a to s hlavním cílem – přesvědčit nás, že kupujeme něco dobrého pro naše tělo.

Celý článek 28.10.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner