Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

MUDr. Kristina Skulínková: Glykemický index a jeho vliv na zdraví a hubnutí

O glykemickém indexu (GI) jistě všichni slyšeli. Povědomí o tom, co GI skutečně je a k čemu nám může být užitečný v praxi ale častokrát ve většinové populaci chybí.

Pojďme si tedy říct některé zásadní informace o GI, které nám pomohou stravovat se zdravěji.

Glykemický index je číselně vyjádřená hodnota, o kterou se po jídle zvedne hladina krevního cukru neboli glukózy. Jak už tušíte nebo víte, každé jídlo nám GI zvedne jinak.

MUDr. Kristina Skulínková: Glykemický index a jeho vliv na zdraví a hubnutí

A podle toho, jak moc nám GI zvedne, rozdělujeme potraviny do několika skupin:

Potraviny s nízkým GI pod 50

– například zelenina a většina ovoce, ořechy, neslazené mléčné výrobky, luštěniny.

Potraviny se středním GI 50 – 70

– například banány, těstoviny, rýže, celozrnné pečivo.

Potraviny s vysokým GI nad 70

– sladkosti, brambory, kukuřičné lupínky, bílé pečivo.

Můžete si na internetu vyhledat tabulky s hodnotami GI různých potravin – a možná vás leccos překvapí! Samotná glukóza má GI 100. Ostatní potraviny, které musí nejdřív organizmus zpracovat, než se z nich uvolní glukóza, mají GI nižší. Ale třeba pivo má GI 110!

Čím nižší, tím lepší

Pokud tělu dodáme potravinu obsahující sacharidy, slinivka začne uvolňovat hormon inzulín, který umí dostat glukózu přímo do buněk, kde bude potřebná pro další procesy. Když sníte potravinu s hodně vysokým GI, vyletí hladina cukru prudce vzhůru, ale velmi brzy nastane její propad a s ním i propad naší energie a zanedlouho pocítíme zase hlad a chuť na sladké.

Jistě nás tedy napadne, že je pro nás vhodnější konzumovat potraviny s nižším GI, kdy se jejich energie uvolňuje postupně a plynule a vydrží nám déle. Díky potravinám s nižším GI se cítíme déle sytí, náš mentální výkon nezažívá výkyvy a vyrovnaná hladina glykemie působí preventivně proti rozvoji cukrovky 2. typu.

Naše moderní doba je v oblasti stravování velmi problematická – za poslední desetiletí raketově roste podíl jednoduchých sacharidů v našem jídelníčku, a to má velmi neblahé zdravotní následky. Epidemie obezity a cukrovky 2. typu jasně ukazují, že asi něco děláme špatně…

Můžeme GI ovlivnit?

Dobrá zpráva je, že můžeme glykemický index přijímané potravy ovlivnit k lepšímu! Jako příklad nám poslouží houska: Kdybychom snědli obyčejnou bílou housku samotnou, krevní cukr by rychle vystřelil na vysoké hodnoty. Bílé pečivo je prostě sacharidová bomba.

  • Pokud ovšem zvolíte housku celozrnnou, kde bude větší množství vlákniny, ona vláknina GI sníží.
  • Když si na housku namažete pomazánku z luštěniny, která má hodně vlákniny a bílkoviny, také to sníží GI.
  • Dále GI můžeme snížit přidáním tuku! Tedy si na celozrnnou housku namažeme máslo.
  • A když na vrch dáte plátek sýra, který obsahuje tuk i bílkovinu, opět bude krevní cukr vykazovat vyrovnanější hladiny.
  • Dokonce i vyšší kyselost potravin přispívá ke snížení GI – tedy pečivo namazané kyselou marmeládou má nižší GI.

Dalším trikem, jak hýbat s glykemickým indexem, je způsob zpracování potravin. Čím více potravinu tepelně zpracováváte, tím se zvyšuje její GI. Například syrová zelenina má nižší GI než zelenina vařená, vařené brambory mají GI nižší, než brambory rozvařené na kaši nebo brambory pečené. Těstoviny uvařené al dente mají nižší GI než těstoviny rozvařené.

MUDr. Kristina Skulínková: Glykemický index a jeho vliv na zdraví a hubnutí

Toto jsou myslím revoluční informace, které by se měly vyučovat už na základní škole! Chodí mezi námi hodně lidí, kteří ukusují bílé housky a zapíjejí je limonádou, a pak se diví, že mají za chvíli zase hlad, a tloustnou. A jednoho dne si třeba vyslechnou diagnózu cukrovky. Je to zbytečné, tak o svém jídle více přemýšlejme.

Shrnutí

Vidíme tedy, že rychlost, kterou vyletí krevní cukr, můžeme ovlivnit přidáním dalších složek potravy – tuků, bílkovin, vlákniny, kyselých potravin, i způsobem přípravy. Dezerty tedy raději jezte s bílkovinou – čili například dezerty mléčné. Obilniny volte celozrnné, čím víc semínek, tím lépe. Přílohy si vybírejte méně tepelně zpracované, tvrdší. Jídlo si ochuťte citronovou šťávou.

Každý krok ke zdravějšímu jídlu se nám bohatě vyplatí. Přeji dobrou a zdravou chuť!

ilustrační foto: cz.depositphotos.com

MUDr. Skulínková Kristina

www.drskulinkova.cz

1.9.2023 MUDr. Skulínková Kristina Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout

Z archivu

Nejčastější omyly ve snaze o zdravý životní styl

Ve své ordinaci se setkávám s různými nešvary – některé jsou nešvary v pravém slova smyslu, kdy člověk na svou tělesnou schránku vůbec nedbá – nehýbe se, kouří, jí potraviny, které mu rozhodně nesvědčí.

A potom tu máme další nešvary – ty, o kterých si člověk myslí, že jsou to zvyky dobré, dokonce žádoucí, a provozuje v upřímné snaze udělat něco pro své zdraví.

Celý článek 23.11.2022

Související články

Zajeďte si na dovolenou do místní restaurace 2 – tentokrát do pákistánské, senegalské a čínské

Jak jsme tu již psali, není vždy nutné jezdit za exotickými jídly do zahraničí. Najdete je totiž i v České republice.

Minule jsme se podívali do indických, ukrajinských a bulharských restaurací. Dnes doporučení, co si dát v pákistánské, senegalské či čínské.

Celý článek 11.7.2025

Ing. Ladislava Dokoupilová: Jak minimalizovat potenciální intoxikaci mikroplasty a z čeho jsou nejvíce uvolňované

Zajisté už každý z nás slyšel minimálně jednou pojem mikroplasty, většinou ve spojení s tím, že se našly už i v lidském těle. Jak se však mikroplasty definují a odkud se nám do těla mohou dostat?

A jak minimalizovat potenciální intoxikaci?

Celý článek 4.7.2025

Nutriční terapeut o jídelníčku: Jsou bílkoviny vážně tak důležité?

V posledních pár letech se o bílkovinách a bílkovinných potravinách mluví mnohem víc než kdy dřív.

Stojí za to se o ně tak moc zajímat? A opravdu je vhodné produkty označené jako „proteinové“ (High Protein) zařazovat do jídelníčku? Pojďme se na to společně podívat.

Celý článek 30.6.2025

Aplikace Kalorické Tabulky: Solidní a cenově dostupní odborníci, kteří vám pomohou změnit životní styl k lepšímu

Ačkoliv je naší prioritou vývoj aplikace Kalorické Tabulky, začali jsme před časem zcela spontánně sbírat tipy na věrohodné odborníky v oblasti výživy a fitness.

Důvod byl prostý…

Celý článek 28.6.2025

Veronika Mayová: Srovnáváš se s ostatními? Možná si podkopáváš vlastní snahu!

Srovnávání. Děje se to rychle, automaticky – díváme se na ostatní, na to, jak žijí, jak jedí, jak hubnou, cvičí, co zvládají…

A podvědomě porovnáváme jejich život s tím naším.

Celý článek 26.6.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner