Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Nastavení aplikace Kalorické Tabulky: Jak je to s tou aktivitou?

Jako výživový poradce se v podstatě denně setkávám s dotazem „a jakou mám zadat do Kalorických Tabulek aktivitu?“

Bohužel na toto nelze odpovědět jednoznačně. Můžete věřit svým chytrým hodinkám, ale ze zkušenosti víme, že zas až tak chytré nejsou.

Aktivita nelze paušalizovat. Ano, opakuji se, ale je to tak. Každý jsme jiný, každý máme jiné zaměstnání, každý jsme vystaven různým stresovým situacím, nemocem atd. To vše má vliv na zadávání aktivit.

Nastavení aplikace Kalorické Tabulky: Jak je to s tou aktivitou?

Jinak spaluje tělo, pokud sedíme s knihou v ruce a jsme naprosto v klidu, a jinak bude spalovat tělo, pokud budeme sedět u PC a pracovat. Je to všechno trochu taková alchymie.

Jak tedy na to?

První měsíc prostě jen pozorujte, jak a na co tělo reaguje, a dle toho pak zvolte tu věčně tázanou aktivitu. Každopádně na sedavou zapomeňte ve většině případů okamžitě. Výjimkou jsou např. případy, kdy někdo skutečně kvůli zdravotním omezením jen sedí či leží.

V redukci hmotnosti je samozřejmě pohyb žádoucí, ale nic se nemá přehánět. Pokud jsem celý život sotva vyšla schody a sport byl cizí slovo, tak si nemohu ze dne na den říci „tak teď budu 4x týdně cvičit kruhový trénink“.

Ano, bude to ze začátku fungovat, ale vydržíte to tak možná 14 dní – prostě přepálíte začátek a vezme vám to chuť a sílu pokračovat dál.

Je potřeba začínat fakt pozvolna, cvičení musí člověka bavit, měl by se na něj v podstatě těšit. Já osobně u cvičení skvěle relaxuji. Pustím si oblíbenou muziku, zavřu se do pokoje a snažím se využít všechny své „mučící“ nástroje. Proto třeba zrovna pro mě není vhodná veřejná posilovna, která ve mně evokuje zbytečný stres. Netěšila bych se, naopak bych byla nervózní. A přesně o tom tohle není. Na druhou stranu řada lidí ten „společenský impuls“ potřebuje a cvičení doma by je nebavilo.

Je potřeba začínat fakt pozvolna, cvičení musí člověka bavit, měl by se na něj v podstatě těšit.

Zkrátka opět tu platí to, že každý je jiný. Výběr aktivity si musíte zvolit sobě na tělo. Jste introvert? Pak asi těžko budete běhat v parku mezi x lidmi nebo cvičit ve veřejné posilovně. Tady jsou ve výhodě extroverti a já jim jen tiše závidím. Ale pokud někdo rád a pravidelně cvičí doma, ušetří zase spoustu času, jež by spolklo dojíždění do fitka. A to nemluvím o penězích za vstupy. Vše má své pro a proti.

Tento článek schválně není psán úplně z profesionálního pohledu, ačkoliv se sama zabývám výživovým poradenstvím, ale je sestaven na základě vlastních pocitů a zkušeností. Vždyť i já jsem k své profesi a s ní spojenému vzdělání dospěla postupně. Také já jsem byla kdysi na té pomyslné „druhé straně“…

A díky tomu moc dobře vím, že pokud má člověk uspět, nesmí být tlačen do věcí, které mu nesedí a časem je dělat stejně přestane. To platí u pohybu i stravy. Proto i sestavování jídelníčků dělám já osobně vždy danému klientovi na míru – ve většině případů ze surovin, které má on rád, protože i v redukci platí, že zakázaného nejvíce chutná.

jakou mám zadat do Kalorických Tabulek aktivitu

Pevně věřím, že většina lidí svého cíle dosáhne díky skupině na Facebooku Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami, kde jsem také aktivní. A kdyby se náhodu nedařilo, stačí napsat přímo na Kalorické Tabulky a oni vám někoho z profíků doporučí. Není žádná ostuda si nechat na začátku poradit a nechat se nějaký čas vést solidním odborníkem. Ušetříte si případné zklamání z možných počátečních zaváhání či neúspěchů.

foto: cz.depositphotos.com

Z archivu aneb přečtěte si také:

Návod na kalibráciu kalórií/kJ

Návod na kalibráciu kalórií/kJ

V našich uzatvorených skupinách aplikácie Kalorické Tabuľky sa neustále opakuje otázka správneho nastavenia a následného postupu v procese chudnutia v čase.

Krátky text o postupe napísal expert zo skupiny Roland.

Celý článek 7.7.2022 0

Ines Střítecká
https://hubnizdrave2.webnode.cz

  • Výživová poradkyně s rozšířeným certifikátem na sportovní výživu a výživu kojících matek a dětí.
  • Nabízí jídelníčky na míru z běžně dostupných potravin, které si klient sám může určit ve vstupním dotazníku.
  • Zapálená pejskařka.
  • Jejím heslem je, že hubnutí neznamená hladovění.

11.11.2023 Články, Jak zhubnout

Související články

Markéta Nevěčná – fitness instruktorka: Rozhovor s klientkou, jež zhubla úpravou stravy a pohybem

Markéta Nevěčná – fitness instruktorka: Rozhovor s klientkou, jež zhubla úpravou stravy a pohybem

Když se v naší skupině někdy v únoru objevila úchvatná proměna mladé a sympatické Štěpánky (50 kg za rok!), bylo nám hned jasné, že její příběh může být obrovskou motivací pro ostatní.

Díky trenérce Markétě Nevěčné, s kterou dlouhodobě spolupracujeme a která vedla tuto maminku roztomilých dvojčátek na její cestě, se nyní můžete začíst do následujících řádků. Ať jsou vám k užitku.

Celý článek 28.4.2024