Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Pět tipů, jak udělat pořádek v lednici, když chcete hubnout

Taky se chodíte do lednice jen tak podívat?

Kouknete se a zase ji zavřete, aniž byste si něco vzali, protože nevidíte přesně to, na co máte chuť, nebo ještě hůř – sáhnete tak po pokrmu na první pohled dostupnému, jenž obvykle není zrovna ideální k dosáhnutí vašeho cíle…

Jak to lze změnit?

Tady jsou moje osvědčené tipy:

  • Vytvořte si z lednice přehlednou výkladní skříň z potravin, které chcete jíst
  • Připravujte si jídlo předem (krabičková metoda)
  • Rozdělte si jídla pro vás a pro rodinu
  • Plánujte si jídlo, abyste neměli ani nedostatek, ani přebytek

Pět tipů, jak udělat pořádek v lednici, když chcete hubnout

Jak si máte uspořádat lednici, když chcete hubnout?

Pokud budete postupovat podle těchto jednoduchých kroků, budete mít organizaci lednice hotovou za chvilku a předejdete konzumaci nezdravých jídel z vlčího hladu.

Krok 1: Vyndejte celý obsah na stůl

Prvním krokem při organizaci vaší chladničky a mrazničky je inventarizace a vyřazení starých potravin. Určitě vyhoďte potraviny po datu spotřeby. Pak darujte ty potraviny, které už do dietního jídelníčku nepatří.

Krok 2: Vyčistěte lednici

Když je lednice prázdná, police a zásuvky otřete vhodným čističem.

Pět tipů, jak udělat pořádek v lednici, když chcete hubnout

Krok 3: Roztřiďte potraviny na několik skupin

Spojujte si jídlo v ledničce podle druhů a účelu. Dejte si na jedno místo všechny potraviny, které vytahujete např. na snídani, nebo oddělte zeleninu, mléčné výrobky, nápoje, ochucovadla, tuky apod. Pamatujete na místo pro uvařené jídlo.

Tip proti plýtvání: Nezapomeňte ukládat jídlo podléhající rychlé zkáze do chladničky na přední místo. Není špatné si označit krabici “na rychlou spotřebu”. Lze tak přednostně připravit jídlo z této sekce. Další metodou je uložit si potraviny podle data spotřeby.

Krok 4: Upravte police v lednici

Ukládejte potraviny stále na stejném místě. Využijte výhod nastavitelných polic a zásuvek, které najdete ve většině nových spotřebičů. Jako vždy velmi pomohou štítky s označením. Pak je mnohem psychologicky těžší dát jídlo na jiné než určené místo.

Krok 5: Výběr vhodných úložných systémů

Zvažte výběr organizérů do lednice, aby bylo možné snadno potraviny vyjmout z chladničky a odnést k přípravě. Pamatujte, že lednice je poněkud hluboká, proto se snažte využít prostoru na maximum, a nakupte si dostatečně dlouhé úložné boxy. Vyzkoušejte například netradiční otočný organizér.

Pět tipů, jak udělat pořádek v lednici, když chcete hubnout

Dietní tip: Pokud dbáte na zdravou stravu, udělejte to tak, aby zdravé potraviny byly na viditelném místě a připraveny k co nejrychlejšímu použití. Osobně doporučuji čerstvé ovoce a zeleninu předem umýt a nakrájet rovnou k jídlu. Bude tak mnohem lákavější a je větší šance, že nesáhnete po něčem nezdravém.

Do lednice vstupujeme nejméně pětkrát denně, proto věnujme pozornost nejen výběru kvalitních a zdravých potravin, ale i uspořádání lednice.

Ať se daří.

foto: cz.depositphotos.com a archiv autorky

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jak si zorganizovat kuchyň při hubnutí?

Jak si zorganizovat kuchyň při hubnutí?

Lidé při dosahování něčeho náročného chtějí často slyšet nějaké zázračné „kouzlo“, např. zhubnete, když budete jíst tyto tabletky. Nebo zhubnete, když budete jíst jen tuto polévku, případně zhubnete, když nebudete večeřet.

Kdo používá Kalorické Tabulky, už dávno pochopil, že takové „diety“ nejsou dlouhodobě udržitelné. A s pořádkem a organizací domácnosti je to stejné.

Celý článek 30.11.2023 0

Jitka Pastrňáková
https://usporadejto.cz

Profesionální organizátorka, která věří, že správně uspořádaná domácnost změní lidem kvalitu života. Z chaosu vytváří funkční a harmonický domov. Pomáhá lidem s organizací jejich úložných prostor. Cílem projektu USPOŘÁDEJ TO je nastolit pořádek, který se bude jednoduše udržovat a minimalizovat čas strávený uklízením.

Užitečné tipy najdete také na jejím Facebooku.

14.12.2023 Články, Jak zhubnout

Související články

Markéta Nevěčná – fitness instruktorka: Rozhovor s klientkou, jež zhubla úpravou stravy a pohybem

Markéta Nevěčná – fitness instruktorka: Rozhovor s klientkou, jež zhubla úpravou stravy a pohybem

Když se v naší skupině někdy v únoru objevila úchvatná proměna mladé a sympatické Štěpánky (50 kg za rok!), bylo nám hned jasné, že její příběh může být obrovskou motivací pro ostatní.

Díky trenérce Markétě Nevěčné, s kterou dlouhodobě spolupracujeme a která vedla tuto maminku roztomilých dvojčátek na její cestě, se nyní můžete začíst do následujících řádků. Ať jsou vám k užitku.

Celý článek 28.4.2024