Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jak si zorganizovat kuchyň při hubnutí?

Lidé při dosahování něčeho náročného chtějí často slyšet nějaké zázračné „kouzlo“, např. zhubnete, když budete jíst tyto tabletky. Nebo zhubnete, když budete jíst jen tuto polévku, případně zhubnete, když nebudete večeřet.

Kdo používá Kalorické Tabulky, už dávno pochopil, že takové „diety“ nejsou dlouhodobě udržitelné. A s pořádkem a organizací domácnosti je to stejné.

Není to na začátku, než se s tím sžijete, snadné a nevydrží to samo věčně dál bez určité disciplíny a snahy. Ať už chcete shodit kila nebo mít doma trvalý pořádek, musí se z toho stát zkrátka životní styl.

Jak prakticky zařízené kuchyně dosáhnout?

Organizace kuchyně je pro úspěch v hubnutí skutečně důležitá. Všichni výživoví odborníci budou zajisté souhlasit, že základem zdravé stravy je vlastní vařené jídlo. A vařit rychle a snadno, vyžaduje také mít v kuchyni přehled o zásobách, mít kuchyňské potřeby a nádobí po ruce.

Jak si zorganizovat kuchyň při hubnutí?

Jsem přesvědčená, že na začátku zavedení zdravého životního stylu bychom si nejprve měli správně uspořádat kuchyň, spíž a lednici.

  • Máte poházené věci mezi příbory?
  • Přehrabujete se v plastových krabičkách?
  • Když chcete vytáhnout hrnec, tak musíte přeložit spoustu dalších věcí?
  • Máte ve spíži zapadnuté prošlé potraviny?

Jestliže ano, je čas převrátit vaši kuchyň doslova vzhůru nohama.

Pokud vaše kuchyň jeví známky přeplněnosti a nepřehlednosti, prozradím vám sedm kouzelných kroků, jak si ji správně uspořádat. Když to zvládnete, věřím, že vám to ulehčí život a práci v kuchyni navždy! A potom vám bude stačit 15 minut denně, abyste si pořádek vždy udrželi.

Jak si zorganizovat kuchyň při hubnutí?

Sedm kroků, jak si uspořádat kuchyň

1. Vyndejte všechno ven.
2. Třiďte věci dle kategorií, které patří logicky k sobě.
3. Když máte vše na jednom místě, tak vyřaďte vše, co máte dvakrát, je rozbité nebo to nepoužíváte.
4. Vyčistěte si prázdný prostor.
5. Podle frekvence používání vracejte věci na místo. Začněte tím nejdůležitějším, přičemž to ukládejte co nejvíce na oči. Končete tím, co potřebujete jen sezonně, kdy se ukládá co nejvýše nebo nejníže.
6. Měřte a hledejte správné organizéry, které vám pomohou zpřehlednit prostor.
7. Seznamte rodinu se změnami a požádejte o pomoc při dodržování nastoleného systému.

Sedm kroků, jak si uspořádat kuchyň

A co teď? Podobně jako u hubnutí neodkládejte na začátek roku ani příští pondělí, ale začněte na uspořádání věcí pracovat při první nejbližší příležitosti. Vyhraďte si na reorganizaci kuchyně nejlépe víkend (nebo aspoň celý den) a připravte si předem jídlo, aby vás při úklidu nic nerozptylovalo. Nové uspořádání věcí spojte rovnou s generální očistou prostoru. Koneckonců kdy jindy se to hodí více, než nyní před Vánoci?

Nápady, jak usnadnit nakupování a zamezit plýtvání potravin a pět tipů, jak udělat pořádek v lednici, když chceme zhubnout, si představíme příště v pokračování.

foto: cz.depositphotos.com a archiv autorky

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jitka Pastrňáková
https://usporadejto.cz

Profesionální organizátorka, která věří, že správně uspořádaná domácnost změní lidem kvalitu života. Z chaosu vytváří funkční a harmonický domov. Pomáhá lidem s organizací jejich úložných prostor. Cílem projektu USPOŘÁDEJ TO je nastolit pořádek, který se bude jednoduše udržovat a minimalizovat čas strávený uklízením.

Užitečné tipy najdete také na jejím Facebooku.

30.11.2023 Články, O kaloriích nevážně

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024