Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Vánoční mlsání dospělých i dětí (bez nabraných kilogramů)

Každý rok mi klienti sdělují obavy z vánočních váhových přírůstků, každý rok je internet plný rad, jak tentokrát nepřibrat. A každý rok zpytuje mnoho lidí v novém roce svoje sváteční chování…

Pojďte to letos zkusit trochu jinak.

Dnešní článek nepřináší jen osvědčené tipy, jak o svátcích nepřibrat, ale je především malým zamyšlením nad tím, jak si vánoční svátky užít v pohodě a s eliminací stresu, kterého máme většina běžně více než dost.

Vánoční mlsání dospělých i dětí (bez nabraných kilogramů)

Všichni si přejeme o Vánocích prožít čas pohody a klidu. Kolika z nás se to ale doopravdy povede, zvlášť pokud máme děti, kterým se snažíme připravit krásnější dny, než jsou ty všední?

Mějme na paměti, že příprava na vánoční svátky nezačíná v kuchyni pečením vánočního cukroví, ale začíná v naší hlavě.

Jak vlastně chceme Vánoce prožít?

Co potřebujeme mít nachystané, abychom si mohli říct, že Vánoce byly krásné a užili jsme si je ve spokojenosti? A jsou ty věci a činnosti, které se snažíme v období adventu sehnat a prožít, opravdu tak důležité?

Nebo se jedná o situace, kvůli kterým:

  • Chodíme pozdě spát a jsme druhý den unavení.
  • Nestíháme se najíst vůbec nebo se odbýváme jídly, jejichž skladba není příliš vhodná.
  • Rušíme cvičení a používáme častěji auto, abychom vše stihli.
  • Jsme ve stresu, zda vše zvládneme, a v napětí, jestli se očekávání všech naplní.
  • Jsme podráždění a cítíme úlevu, když svátky skončí a můžeme si dát odpočinek.

Proč se na to ptám? Jde totiž o případy, které mi popisují klienti od konce října. Mají obavu z toho, aby o Vánocích nepřibrali, ale neuvědomují si, že celý proces přibírání začíná už právě ve chvíli, kdy se začnou dostávat do výše uvedených situací. Nejčastěji se jedná o období adventu, kdy začneme méně spát, méně se hýbat, více se stresovat a více se šidit na jídle.

Vánoční mlsání dospělých i dětí (bez nabraných kilogramů)

Přitom adventní čas je doba, kdy je venku nejméně světla. Příroda se definitivně uložila k zimnímu spánku, vše potřebuje klid a načerpat sílu. I my jsme součást přírody a zpomalení nám v tomto období velmi prospívá, navzdory všemu, o co se snaží vánoční marketing už od začátku listopadu.

Aby si tělo drželo váhu, potřebuje to stejné, co v období redukce – dostatek bílkovin, dostatek spánku, dostatek vlákniny, pohyb a nebýt pod nadvládou stresu.

Ve své poradně se věnuji nejen ženám, ale také dětem. Jste-li rodiči dětí, je dobré mít na mysli, že Vánoce jsou náročným obdobím i pro ně.

V těchto dnech v různých koutech země probíhají adventní trhy, které děti i dospělé lákají všelijakými nutričně bohatými pochutinami. Počátkem prosince se v některých rodinách objeví oblíbený adventní kalendář. Sama ho svým dětem chystám od nejútlejšího věku, ale velmi rozmýšlím, čím budou šité pytlíčky naplněné. A nejedná se zdaleka jen o jídlo.

Vánoční mlsání dospělých i dětí (bez nabraných kilogramů)

Následuje nadílka Barborky a hned po ní Mikuláš. Do toho spousta pečení a ochutnávání, různé školní nebo zájmové akce, kde se příchod Vánoc často vítá též jídlem. Jídelně vše vyvrcholí na Štědrý den, kdy se stavidla mlsání spustí naplno. Zatímco dospěláci obvykle vyrazí mezi svátky do práce a čas posedávání u televize a pc rozbijí jinou činností, mnoho dětí zůstává doma bez programu, navíc v prostředí, které je v období svátků silně obezitogennítelevizní program je nadupaný, cukroví stále dostupné, lednice nacpaná k prasknutí a není-li dítko motivované, ven nebo za pohybem nevyrazí. 

Věřím, že se výše uvedené netýká v plném rozsahu právě vás, kteří se o výživu zajímáte a čtete obdobné články. V některých rodinách je ale vše napsané jen slabý odvar toho, jaká je realita. A pokud si s nadbytkem jídla a nedostatkem pohybu nedokáže poradit dospělý, těžko si s ním poradí dítě, které se učí naším příkladem a je závislé na tom, co mu předložíme. 

Neklaďme o Vánocích sobě ani dětem do cesty zbytečné pasti v podobě stále dostupného cukroví a přeplněných lednic. 

Vánoční mlsání dospělých i dětí (bez nabraných kilogramů)

Není potřeba se vzdávat všeho, co máte na Vánocích rádi. Není potřeba se zřeknout cukroví, pohádek či kapra a salátu. Je ale fajn, když si z našich zvyků vybíráme ty, které nás a příjemnou atmosféru opravdu podpoří, po kterých nezbyde 1. ledna jen hořkost a pocity viny.

Co tedy o svátcích dělat, abyste se nemuseli bát vy ani vaše děti kilogramů navíc?

  • Zastavte se už teď během adventního času, nečekejte, až si vydechnete u štědrovečerní večeře.
  • Eliminujte činnosti, které vás před Vánocemi přivádí ke stresu a odvádí od pohybu. 
  • Nastavte sobě i dětem rozumné mantinely mlsání. Co si dát cukroví např. jako součást svačinky nebo snídaně? Tvaroh smíchaný s jogurtem s trochou ovoce a vločkami vás dobře zasytí a cukroví udělá sladkou tečku.
  • Nepodléhejte výhodným balením a akcím v obchodech. Obvykle toho nakoupíte víc, než potřebujete, a pokud to nevyhodíte, protože to projde, sníte to, aby se to nevyhodilo.
  • Dobře spěte, nedohánějte věci po nocích. Aby si tělo udrželo váhu nebo mohlo hubnout, potřebuje dostatek kvalitního spánku.

A na závěr jeden tip pro maminky, co mají batolata. Dítě cukroví nepotřebuje nejméně do té doby, dokud ho nezná. Dokud mu ho nenabídneme, dokud ho neochutná, dokud si na něj nenavykne apod. Nutričně ho nepotřebuje ani později, ale ze sociálního hlediska ano, a proto mu jej časem dopřejte. Není ale potřeba spěchat a myslet si, že pokud nebude mít roční dítě cukroví, neužije si Vánoce. Jsme to ale my, rodiče, kdo dítěti určuje jídelní směr, a jsme to my, rodiče, kdo se o pár měsíců později trápí s tím, že jeho dítě něco nejí nebo naopak něco horentně vyžaduje. Chceme dětem dopřát, udělat si doma krásnou vánoční atmosféru a místo toho nastražíme na sebe i dítě mnoho jídelních pastí – vše nevědomě, naprosto láskyplně a s dobrými úmysly.

Mějte jídlo rádi, neupírejte cukroví, salát a další vánoční pochutiny sobě ani dětem, ale nestavte vaši vánoční pohodu pouze na jídle. Hledejme rozumnou míru, opírejme se o základy zdravého životního stylu a užijme si plánovaná vybočení.

Tip redakce Kalorické Tabulky

Autorka článku připravila „výchovný“ e-book pro rodiče s návody, jak si Vánoce užít, ale zároveň jak nepropadnout totálnímu obžérství.

foto: cz.depositphotos.com

Z archivu aneb přečtěte si také:

Mgr. et Mgr. Trummová Zdeňka
https://www.okolokuchyne.cz

Autorka se pohybuje v oboru výživy od roku 2016, kdy působila jako lektor výživových přednášek pro Skutečně zdravou školu. Vlastní individuální praxi vede v Hradci Králové od roku 2018. Zaměřuje se na práci s malými jedlíky i nejedlíky, provází ženy jejich cestou ke zdravému životnímu stylu, který chutná a je udržitelný. Nejraději pracuje s celými rodinami, protože jak říká, žádné dítě se nemusí trápit s obezitou, když žije zdravě celá rodina. Sama od čtyř let bojovala s obezitou, tento boj zvládla a ráda v tom podporuje ostatní. Od roku 2023 je lektor skupinových kurzů pro děti i dospělé ve společnosti STOB. Více o Zdeňce na www.okolokuchyne.cz nebo na Facebooku.

6.12.2023 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024