Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

Dnes v rozhodování kolik, co, proč a jak jíst hrají roli kromě bohaté nabídky lákavých dobrot především emoce. Jak přesvědčit lidi, že je důležité, nejen co jedí, ale i proč jedí a jak jedí?

Důležité je naučit se nebrat jídlo jako pomůcku k řešení problémů, které s ním vůbec nesouvisejí.

Pomoci může kognitivně-behaviorální psychoterapie, jež učí pracovat s myšlením, emocemi a chováním. Je to běh na delší trať, ale už nyní si můžete zkusit uvědomit a zkusit změnit pár zásadních věcí.

Žena si labužnicky vychutnává kousek jablka

Sedmero rad k labužnickému jedení

1. Radost z jídla

Vraťte jídlo tam, kam patří – k uspokojení fyziologických potřeb, a ne k řešení stresu. Před plným talířem byste měli být v pohodě, na jídlo se těšit a po jídle by vám mělo být lépe než před ním (tedy bez pocitů viny, kolik kalorií jste spořádali).

2. Když jíte, tak jezte

Možná často jíte při sledování televize, čtení e-mailů nebo za pochodu, a tím se ochuzujete o spoustu vjemů z jídla. Myslíte celý den na jídlo, a když se do něho konečně pustíte, nevěnujete mu pak pozornost. Pokuste se to změnit.

PhDr. Iva Málková : Jak být i při hubnutí labužníkem

3. Zapojte všechny smysly

Zkuste se zaměřit nejen na chuť, ale prozkoumejte jídlo i zrakem, čichem, hmatem a sluchem. Dívejte se na pokrm či potravinu, jako byste je viděli a chutnali poprvé. Jak vypadá? Jaký má tvar, povrch, strukturu, vůni? Možná budete překvapení tím, jaký zážitek ve vás jídlo vyvolá, a taky tím, že jste dříve sytí než během automatického jedení. Všímavé jedení totiž zvýší citlivost k nasycení a způsobí, že vám bude stačit menší porce. Přivede vás též k výběru kvalitnějších potravin a každé sousto bude pak zážitek plný radosti.

4. Buďte jako foodstylista

Připravte si jídlo, které bude lahodit nejen ústům, ale i všem vašim smyslům. Naservírujte si ho na pěkný, klidně slavnostní talíř, aby bylo lákavé i barevně. Nepodceňte ani okolí a ukliďte si na stole, u kterého budete jíst. Jídlo si díky tomu více užijete.

PhDr. Iva Málková : Jak být i při hubnutí labužníkem

5. Neexistují zakázaná jídla

Některá jídla jsou nutričně bohatší než jiná, ale neexistují jídla, která byste nesměli jíst (ledaže máte zdravotní omezení). Žádná potravina v rozumném množství není nebezpečná. Nejsou dobrá a špatná jídla, ale spíš různé stupně nutriční hodnoty jídla a spokojenosti z něho. Nedělte potraviny na superpotraviny a jedy, ale na potraviny časté a příležitostné.

6. Napojte se na potřeby svého těla

Občas se před konzumací potravin, zejména těch, které jíte navíc oproti plánu, zeptejte sami sebe: Jak se má moje tělo a mysl? Odkud přichází to nutkání jíst? Kde se to odráží v těle? Mám fyzický hlad nebo spíše emoční? Jak to poznám? Takové zamyšlení vás možná přivede k tomu, že se pustíte do jiné činnosti, než je jídlo. Třeba si uvědomíte, že vztek po hádce s někým blízkým sice čokoláda zmírní, ale že je škoda neřešit samotnou podstatu problému – proč hádka vznikla. Anebo že únavu z práce po příchodu domů můžete vyřešit jinak než sladkostmi.

7. Všímavým jedením se jídlo stane radostí a ne starostí

S procvičováním všímavosti budete nacházet nové způsoby, jak si jídla víc užít, a přitom ho jíst méně. Jako zdravé tělo vyžaduje cvičení, zdravá mysl si žádá totéž. Díky 150 minutám aktivního pohybu nebo 50 000 kroků ušlých za týden se vám zlepší kondice a díky 10 minutám cvičení všímavosti se vám zlepší mysl.

Pokud se vám podaří mít mysl pod kontrolou, ovlivní to vaše zdraví, kila navíc a pocit štěstí.

foto: cz.depositphotos.com

Z archivu aneb přečtěte si také:

PhDr. Málková Iva
www.stob.cz

PhDr. Iva Málková se již 40 let věnuje problematice obezity z pohledu psychologa. V r. 1990 založila společnost STOB (STop OBezitě), kde úspěšně aplikuje metodu kognitivně-behaviorální psychoterapie. Je autorkou a spoluautorkou řady knih. Ta nejnovější se jmenuje „Já zhubnu – s rozumem, zdravě a natrvalo“. Metodika STOBu učí lidi pracovat s myšlením a emocemi, které ovlivňují  chování – tedy stravovací a pohybové návyky. Zabývá se tedy nejenom tím, co lidé s kily navíc jedí, ale proč jedí jídlo navíc a jak jedí (všímavé jedení). Pořádá pobyty v tuzemsku i zahraničí.

10.3.2024 Články, Jak zhubnout

Související články

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Věděla jsem, že je něco špatně, že takhle se žít dlouhodobě nedá a vlastně ani nechci.

Kvůli tomu, jak jsem ve svých pětadvaceti letech vypadala, jsem se bála jít i k doktorce na preventivní prohlídku. Měla jsem jednoduše strach z toho, že mě postaví na váhu a já se hanbou propadnu za to, kam až jsem se dostala.

Celý článek 22.4.2024