Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

Dnes v rozhodování kolik, co, proč a jak jíst hrají roli kromě bohaté nabídky lákavých dobrot především emoce. Jak přesvědčit lidi, že je důležité, nejen co jedí, ale i proč jedí a jak jedí?

Důležité je naučit se nebrat jídlo jako pomůcku k řešení problémů, které s ním vůbec nesouvisejí.

Pomoci může kognitivně-behaviorální psychoterapie, jež učí pracovat s myšlením, emocemi a chováním. Je to běh na delší trať, ale už nyní si můžete zkusit uvědomit a zkusit změnit pár zásadních věcí.

Žena si labužnicky vychutnává kousek jablka

Sedmero rad k labužnickému jedení

1. Radost z jídla

Vraťte jídlo tam, kam patří – k uspokojení fyziologických potřeb, a ne k řešení stresu. Před plným talířem byste měli být v pohodě, na jídlo se těšit a po jídle by vám mělo být lépe než před ním (tedy bez pocitů viny, kolik kalorií jste spořádali).

2. Když jíte, tak jezte

Možná často jíte při sledování televize, čtení e-mailů nebo za pochodu, a tím se ochuzujete o spoustu vjemů z jídla. Myslíte celý den na jídlo, a když se do něho konečně pustíte, nevěnujete mu pak pozornost. Pokuste se to změnit.

PhDr. Iva Málková : Jak být i při hubnutí labužníkem

3. Zapojte všechny smysly

Zkuste se zaměřit nejen na chuť, ale prozkoumejte jídlo i zrakem, čichem, hmatem a sluchem. Dívejte se na pokrm či potravinu, jako byste je viděli a chutnali poprvé. Jak vypadá? Jaký má tvar, povrch, strukturu, vůni? Možná budete překvapení tím, jaký zážitek ve vás jídlo vyvolá, a taky tím, že jste dříve sytí než během automatického jedení. Všímavé jedení totiž zvýší citlivost k nasycení a způsobí, že vám bude stačit menší porce. Přivede vás též k výběru kvalitnějších potravin a každé sousto bude pak zážitek plný radosti.

4. Buďte jako foodstylista

Připravte si jídlo, které bude lahodit nejen ústům, ale i všem vašim smyslům. Naservírujte si ho na pěkný, klidně slavnostní talíř, aby bylo lákavé i barevně. Nepodceňte ani okolí a ukliďte si na stole, u kterého budete jíst. Jídlo si díky tomu více užijete.

PhDr. Iva Málková : Jak být i při hubnutí labužníkem

5. Neexistují zakázaná jídla

Některá jídla jsou nutričně bohatší než jiná, ale neexistují jídla, která byste nesměli jíst (ledaže máte zdravotní omezení). Žádná potravina v rozumném množství není nebezpečná. Nejsou dobrá a špatná jídla, ale spíš různé stupně nutriční hodnoty jídla a spokojenosti z něho. Nedělte potraviny na superpotraviny a jedy, ale na potraviny časté a příležitostné.

6. Napojte se na potřeby svého těla

Občas se před konzumací potravin, zejména těch, které jíte navíc oproti plánu, zeptejte sami sebe: Jak se má moje tělo a mysl? Odkud přichází to nutkání jíst? Kde se to odráží v těle? Mám fyzický hlad nebo spíše emoční? Jak to poznám? Takové zamyšlení vás možná přivede k tomu, že se pustíte do jiné činnosti, než je jídlo. Třeba si uvědomíte, že vztek po hádce s někým blízkým sice čokoláda zmírní, ale že je škoda neřešit samotnou podstatu problému – proč hádka vznikla. Anebo že únavu z práce po příchodu domů můžete vyřešit jinak než sladkostmi.

7. Všímavým jedením se jídlo stane radostí a ne starostí

S procvičováním všímavosti budete nacházet nové způsoby, jak si jídla víc užít, a přitom ho jíst méně. Jako zdravé tělo vyžaduje cvičení, zdravá mysl si žádá totéž. Díky 150 minutám aktivního pohybu nebo 50 000 kroků ušlých za týden se vám zlepší kondice a díky 10 minutám cvičení všímavosti se vám zlepší mysl.

Pokud se vám podaří mít mysl pod kontrolou, ovlivní to vaše zdraví, kila navíc a pocit štěstí.

foto: cz.depositphotos.com

PhDr. Málková Iva

ww.stob.cz

PhDr. Iva Málková se již 40 let věnuje problematice obezity z pohledu psychologa. V r. 1990 založila společnost STOB (STop OBezitě), kde úspěšně aplikuje metodu kognitivně-behaviorální psychoterapie. Je autorkou a spoluautorkou řady knih. Ta nejnovější se jmenuje „Já zhubnu – s rozumem, zdravě a natrvalo“. Metodika STOBu učí lidi pracovat s myšlením a emocemi, které ovlivňují  chování – tedy stravovací a pohybové návyky. Zabývá se tedy nejenom tím, co lidé s kily navíc jedí, ale proč jedí jídlo navíc a jak jedí (všímavé jedení). Pořádá pobyty v tuzemsku i zahraničí.

10.3.2024 PhDr. Málková Iva Články, Jak zhubnout

Z archivu

Iva Málková ze STOB: Jak se přimět k pohybu? Zkuste pohybové svačinky!

Všichni víme, že pro hubnutí je nejdůležitějším faktorem energetický deficit, tedy abyste více energie vydávali, než přijímali. 

Pro dosažení energetické nerovnováhy je sice významnější úprava stravovacích návyků, ale na pohyb bychom neměli zapomínat.

Celý článek 18.9.2022

Související články

Andy z Fitfab Strong: Jak se zorientovat na internetu v informačním chaosu ohledně hubnutí a pohybu

Internet je boží věc. Najdeme tam do pár vteřin všechno, co jsme o stravě chtěli vědět.

Nebo možná skoro víc, než bychom potřebovali a vědět vůbec chtěli.

Celý článek 2.11.2024

Jídla z jednoho hrnce aneb eintopf

Vaření jídel v jednom hrnci je v podstatě staré jako lidstvo samo. Archeologické nálezy dokladují tento způsob přípravy do doby před 16 tisíci lety.

Vlastně se není co divit. Pokud jste žili jako nomádi, těžko jste mohli mít široce vybavenou kuchyni s mnoha pánvičkami, hrnci, pekáči a několika plotýnkami.

Celý článek 29.10.2024

Lucie (minus 46 kg): Kalorické Tabulky mi zachránily život

S podzimními dny opět rozjíždíme náš volný cyklus „proměny“.

Jde o příběhy uživatelů aplikace Kalorické Tabulky, v kterých najdete nejen návody, jak na to (jak dotyčný dokázal změnit svůj život a postavu), ale také notnou dávku motivace.

Celý článek 25.10.2024

Ing. Barbora Karásková, výživový specialista a technolog potravin: Hubnutí začíná v obchodě

Ať už je vaším cílem zhubnout, zlepšit krevní tlak, snížit hladinu cholesterolu, zvýšit svalovou hmotu, mít více energie nebo zkrátka jen jíst zdravěji, tak jedno je jisté –  váš úspěch začíná už v obchodě, v kterém nakupujete potraviny.

Přesně tam začínáte rozhodovat, zda svých cílů dosáhnete nebo ne, protože to, co nakoupíte, se poté promítnete do vašeho jídelníčku.

Celý článek 21.10.2024

Romana (minus 38 kg): Císařovna tančící v dešti

Je odpoledne a já sedím v kavárně, ve které si dopřávám ledový čaj bez cukru. Mnozí z těch, jež mě znají, by se nad tím hned zarazili – bez cukru? Spousta z nich mě již léta neviděli, a tak nevědí, že jsem nedávno prošla nejen fyzickou proměnou.

Ale to už trochu předbíhám, vezmu to od začátku, i když příběh bude trochu delší.

Celý článek 19.10.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner