Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

Dnes v rozhodování kolik, co, proč a jak jíst hrají roli kromě bohaté nabídky lákavých dobrot především emoce. Jak přesvědčit lidi, že je důležité, nejen co jedí, ale i proč jedí a jak jedí?

Důležité je naučit se nebrat jídlo jako pomůcku k řešení problémů, které s ním vůbec nesouvisejí.

Pomoci může kognitivně-behaviorální psychoterapie, jež učí pracovat s myšlením, emocemi a chováním. Je to běh na delší trať, ale už nyní si můžete zkusit uvědomit a zkusit změnit pár zásadních věcí.

Žena si labužnicky vychutnává kousek jablka

Sedmero rad k labužnickému jedení

1. Radost z jídla

Vraťte jídlo tam, kam patří – k uspokojení fyziologických potřeb, a ne k řešení stresu. Před plným talířem byste měli být v pohodě, na jídlo se těšit a po jídle by vám mělo být lépe než před ním (tedy bez pocitů viny, kolik kalorií jste spořádali).

2. Když jíte, tak jezte

Možná často jíte při sledování televize, čtení e-mailů nebo za pochodu, a tím se ochuzujete o spoustu vjemů z jídla. Myslíte celý den na jídlo, a když se do něho konečně pustíte, nevěnujete mu pak pozornost. Pokuste se to změnit.

PhDr. Iva Málková : Jak být i při hubnutí labužníkem

3. Zapojte všechny smysly

Zkuste se zaměřit nejen na chuť, ale prozkoumejte jídlo i zrakem, čichem, hmatem a sluchem. Dívejte se na pokrm či potravinu, jako byste je viděli a chutnali poprvé. Jak vypadá? Jaký má tvar, povrch, strukturu, vůni? Možná budete překvapení tím, jaký zážitek ve vás jídlo vyvolá, a taky tím, že jste dříve sytí než během automatického jedení. Všímavé jedení totiž zvýší citlivost k nasycení a způsobí, že vám bude stačit menší porce. Přivede vás též k výběru kvalitnějších potravin a každé sousto bude pak zážitek plný radosti.

4. Buďte jako foodstylista

Připravte si jídlo, které bude lahodit nejen ústům, ale i všem vašim smyslům. Naservírujte si ho na pěkný, klidně slavnostní talíř, aby bylo lákavé i barevně. Nepodceňte ani okolí a ukliďte si na stole, u kterého budete jíst. Jídlo si díky tomu více užijete.

PhDr. Iva Málková : Jak být i při hubnutí labužníkem

5. Neexistují zakázaná jídla

Některá jídla jsou nutričně bohatší než jiná, ale neexistují jídla, která byste nesměli jíst (ledaže máte zdravotní omezení). Žádná potravina v rozumném množství není nebezpečná. Nejsou dobrá a špatná jídla, ale spíš různé stupně nutriční hodnoty jídla a spokojenosti z něho. Nedělte potraviny na superpotraviny a jedy, ale na potraviny časté a příležitostné.

6. Napojte se na potřeby svého těla

Občas se před konzumací potravin, zejména těch, které jíte navíc oproti plánu, zeptejte sami sebe: Jak se má moje tělo a mysl? Odkud přichází to nutkání jíst? Kde se to odráží v těle? Mám fyzický hlad nebo spíše emoční? Jak to poznám? Takové zamyšlení vás možná přivede k tomu, že se pustíte do jiné činnosti, než je jídlo. Třeba si uvědomíte, že vztek po hádce s někým blízkým sice čokoláda zmírní, ale že je škoda neřešit samotnou podstatu problému – proč hádka vznikla. Anebo že únavu z práce po příchodu domů můžete vyřešit jinak než sladkostmi.

7. Všímavým jedením se jídlo stane radostí a ne starostí

S procvičováním všímavosti budete nacházet nové způsoby, jak si jídla víc užít, a přitom ho jíst méně. Jako zdravé tělo vyžaduje cvičení, zdravá mysl si žádá totéž. Díky 150 minutám aktivního pohybu nebo 50 000 kroků ušlých za týden se vám zlepší kondice a díky 10 minutám cvičení všímavosti se vám zlepší mysl.

Pokud se vám podaří mít mysl pod kontrolou, ovlivní to vaše zdraví, kila navíc a pocit štěstí.

foto: cz.depositphotos.com

PhDr. Málková Iva www.stob.cz

PhDr. Iva Málková se již 40 let věnuje problematice obezity z pohledu psychologa. V r. 1990 založila společnost STOB (STop OBezitě), kde úspěšně aplikuje metodu kognitivně-behaviorální psychoterapie. Je autorkou a spoluautorkou řady knih. Ta nejnovější se jmenuje „Já zhubnu – s rozumem, zdravě a natrvalo“. Metodika STOBu učí lidi pracovat s myšlením a emocemi, které ovlivňují  chování – tedy stravovací a pohybové návyky. Zabývá se tedy nejenom tím, co lidé s kily navíc jedí, ale proč jedí jídlo navíc a jak jedí (všímavé jedení). Pořádá pobyty v tuzemsku i zahraničí.

10.3.2024 PhDr. Málková Iva Články, Jak zhubnout

Z archivu

Iva Málková ze STOB: Jak se přimět k pohybu? Zkuste pohybové svačinky!

Všichni víme, že pro hubnutí je nejdůležitějším faktorem energetický deficit, tedy abyste více energie vydávali, než přijímali. 

Pro dosažení energetické nerovnováhy je sice významnější úprava stravovacích návyků, ale na pohyb bychom neměli zapomínat.

Celý článek 18.9.2022

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner