Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

MUDr. Kristina Skulínková: Skvělé návyky úspěšných a spokojených lidí, které pomohou i vám

Zamysleli jste se někdy nad tím, co dělají úspěšní a spokojení lidé jinak, že se jim tak daří a jsou tak v pohodě? Ono to zadarmo asi nebude…

S návyky je to tak – vypadají třebas i obtížně a nechce se vám do nich, ale když u nich vydržíte a stane se z nich opravdu automatický zvyk, začnou se dít zázraky a vy už nebudete chtít se svým zvykem přestat! Jednak proto, že se z něj stane nedílná součást vás samotných, jednak proto, že má skvělé výsledky, o které nechcete přijít, a z toho všeho máte libý pocit, který si chcete udržet.

MUDr. Kristina Skulínková: Skvělé návyky úspěšných a spokojených lidí, které pomohou i vám

Co bychom tedy měli zkusit do našich životů na pravidelné bázi zařadit?

Cíl

Všichni chceme být šťastní, ale často náš život vypadá tak, že „nevíme, co chceme, a nedáme pokoj, dokud to nedostaneme“. Ujasněte si tedy, čeho chcete dosáhnout, co vás učiní šťastnými. V klidu si sedněte a přemýšlejte, ideálně si vaše cíle sepište – v různých oblastech – zdraví, práce, vztahy…

A dělejte to pravidelně – člověk a jeho hodnoty se v čase mění. Stanovujte si i dílčí cíle – denní, měsíční, roční. Prioritizace našich cílů nám pomůže soustředit se na to důležité a nenechat se ubít nekonečným proudem drobností. Jako ten známý příklad – do nádoby nejprve vložme ty největší kameny, mezi ně menší, a když zbyde místečko, můžeme ještě nasypat jemný písek…

Časné vstávání

Už Benjamin Franklin říkal, že včasný spánek a časné ranní vstávání činí člověka zdravým, bohatým a moudrým. Všichni bojujeme s nedostatkem času, ale kouzlo spočívá v ranních hodinách – tam vládne jakési bezčasí, svět ještě spí a nešílí, mysl je klidnější, pozornost bystřejší. Máme tedy příležitost využít časné ráno k tomu, na čem nám záleží nejvíce. Ráno je často opomíjenou částí dne a je to veliká škoda! Zkusme tedy zapřemýšlet, jak ranní hodiny využít ve svůj prospěch, vyplatí se nám kvůli tomu i mírně upravit svůj celodenní harmonogram.

MUDr. Kristina Skulínková: Skvělé návyky úspěšných a spokojených lidí, které pomohou i vám

Zodpovědnost

Úspěšní lidé vědí, že nikdo jiný za ně práci neudělá, a proto berou život do svých rukou. Přijímají zodpovědnost za své činy, a tím získávají velikou sílu a svobodu, jsou tvůrci svého života a ne oběti. Nestěžujte si, nebrblejte, neukazujte prstem na ostatní. Raději jděte do akce s rozhodností a zodpovědností.

Disciplína

Ruku v ruce se stanovením cílů a přijetím zodpovědnosti jde i sebedisciplína. V dnešní rozmazlené době to sice zní skoro jako sprosté slovo, leč taková je skutečnost – bez disciplíny těžko něčeho dosáhneme.

Meditace

Ať už zvolíte jakýkoliv druh meditace, můžete si být jisti, že vám pomůže se zklidnit, soustředit, vyjasní vaši mysl, prohloubí tvořivost i trpělivost. Můžete třeba jen jednoduše pozorovat svůj dech nebo se soustředit na mantru. Nejlepší je alespoň pár minut meditovat hned po ránu, když je ještě mysl nezahlcená.

Tady a teď

Jsme neustále ve stresu z nekonečného přílivu informací, příležitostí, možností i nemožností, až zapomínáme na to, že život se odehrává tady a teď. Nežijeme ani včera ani zítra, ale dnes. Toto uvědomění, ke kterému nám může pomoci právě meditace nebo mindfulness, nám přinese kýžený pocit vnitřního klidu a míru, a prožitek skutečného bytí.

MUDr. Kristina Skulínková: Skvělé návyky úspěšných a spokojených lidí, které pomohou i vám

Jednoduchost

S předchozím bodem velmi úzce souvisí jednoduchost. V naší moderní době jsme se dostali do umělého stavu neomezených možností, až si myslíme, že to jsou nutnosti. Ale člověk ve skutečnosti potřebuje ke spokojenému životu velmi málo! Potravu a střechu nad hlavou, činnost, která ho naplňuje, a láskyplné vztahy. Většina ostatních věcí z křičících reklam je spíše přítěží a cestou k zahlcenosti a nespokojenosti. Nebojme se proto redukovat zbytečnosti, velmi se nám uleví.

Vděčnost

Každý z nás čas od času sklouzne ke stěžování si na náš těžký život. Tím ale nic dobrého nezískáme. Ale pokud se každý den zaměříte na věci, které máte, které se vám daří, na radostné situace, na skvělé lidi kolem vás, i na všechny milé drobnosti, toto nastavení mysli ve vás rozdmýchá radost, která bude přitahovat další radost a hojnost zvenku.

Čtení

Díky čtení získáváme jednak cenné informace, jednak hluboké prožitky, a mnohdy se dostáváme do úplně jiné reality, která je tak osvěžující a povznášející. Vyčleňte si čas a ponořte se do moudré knihy – přinese vám to větší uspokojení než rychlé chroupání statusů na sociálních sítích.

MUDr. Kristina Skulínková: Skvělé návyky úspěšných a spokojených lidí, které pomohou i vám

Zvídavost

Život je nekonečná cesta rozvoje – neustále se učíme, dozvídáme, vylepšujeme svůj charakter. Abychom neustrnuli, měli bychom neustále dbát na seberozvoj a být stále zvědaví, lačnit po poznání. Dokonalosti možná nelze dosáhnout, nikdy bychom se ale o ni neměli přestat snažit – ale pozor – s radostí, ne s úzkostí!

Vytrvalost

Všichni, kteří něčeho dosáhli, vám mohou potvrdit, že se to nestalo ze dne na den. Za výjimečnými úspěchy stojí obrovská vytrvalost a houževnatost. Nenechme se tedy odradit neúspěchem, ale s vírou a nadšením dělejme další a další kroky k vytouženým metám.

Dobrá společnost

Obklopujme se inspirativními lidmi, se kterými je nám dobře. Opusťme společnost škarohlídů, závistivců a omezenců. Je jen na nás, s kým budeme trávit čas. Mějme na paměti, jak moc v dobrém i ve zlém nás ovlivňuje naše společnost, a volme ji proto moudře.

Flexibilita

Užitečnou vlastností je pružnost uvažování – sice si můžeme vytyčit jasný cíl i cestu k němu, ale život má někdy jiné plány. V takovém případě nepropadejme panice ani skepsi, ale spíše flexibilně hledejme další řešení a cestičky. Možná budou nakonec ještě lepší než ty, které jsme si vytesali do hlavy jako do kamene.

Odvaha

Pokud budeme sedět v bezpečí svého obýváku a spokojíme se se smrádkem a teploučkem, můžeme si být jisti, že nás žádné vesmírné dobrodružství nečeká. Kdo touží, ale bojí se vykročit, zakysne. Najděme tedy odvahu vyjít ze své komfortní zóny, překročme svůj stín i stíny vnějšího světa a s odvahou kráčejme po své vysněné cestě.

Sebepéče

Při vší té odvaze, rozvoji, vytrvalosti, zodpovědnosti a disciplíně nezapomínejme, že vše má svou míru! Buďme k sobě pozorní a laskaví a dopřejme si dostatek aktivního i pasivního odpočinku, nezapomínejme na relaxaci, regeneraci, na nabírání sil před další krásnou, ale tvrdou prací, které se říká život.

foto: cz.depositphotos.com

Z archivu aneb přečtěte si také:

MUDr. Skulínková Kristina
www.drskulinkova.cz

8.5.2024 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024