Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Sportovní lékařka MUDr. Marie Skalská o výživě mladých hokejistů

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024: „Tak jsme mistři no a cooo?“ Věřte, že než si naši zlatí hokejoví borci tenhle vítězný popěvek mohli na Staroměstském náměstí s mistrovským pohárem a zlití českým pivem zazpívat, bylo potřeba ujít hodně dlouhou cestu, ke které se protrénovali, projedli a prospali.

Následující řádky jsou určeny převážně rodičům mladých sportovců.

Lední hokej je jednou z nejrychlejších sportovních her. Ti nejrychlejší dospělí hráči umí vyvinout rychlost blížící se 40 km/hod. Lední hokej je řazen mezi sportovní hry s vysokými nároky na všestrannou připravenost hráče. A na tom se začíná „makat“ už velmi brzy. Hokejista potřebuje silové schopnosti, rychlostní a specifickou vytrvalost.

seminář či webinář o výživě mladého sportovce a hokejisty

Jako nutriční konzultantka Českého svazu ledního hokeje jsem odpřednášela na téma „výživa mladých hokejistů“ stovkám hráčů i hokejovým rodičům na klubových seminářích po celé České republice. Vyškolila jsem desítky trenérů v rámci získávání trenérských licencí na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy a jako sportovní lékařka vyšetřila „týmy“ hokejistů všech věkových a výkonnostních kategorií u nás v ambulanci Centra sportovní medicíny. No a jako máma svých hokejistů jsem strávila stovky hodin na zimních stadionech.

Jaké čtyři nejčastější mýty zejména o výživě slýchávám během své praxe od rodičů a trenérů a velmi často je musím uvádět na pravou míru?

Paní doktorko, jaké vitamíny a doplňky mu máme dávat, aby se zlepšil?

Žádný multivitamin či zázračný doplněk nenahradí dobře sestavený vyvážený jídelníček. Základem jídelníčku hokejisty, který trénuje alespoň 4x týdně a dle věku k tomu ještě má 1 až 2 hrací dny v týdnu, je vyvážená strava. Zní to otravně a jako velké klišé, ale jídelníček hokejisty by měl být pestrý, aby pokryl všechny potřeby tvrdě trénujícího organismu.

  • Stravovací režim by se měl skládat ze tří hlavních jídel a k tomu 2 až 3 svačin dle doby školy a rozložení tréninků.

Primárním zdrojem energie jsou pro hokejistu sacharidy: rýže, pečivo, těstoviny, brambory, ovoce, zelenina, luštěniny. Sacharidy by měly být součástí každého jídla. Z bílkovin pak hokejista čerpá materiál na tvorbu a opravu svalové tkáně. Na talíři by se tak často mělo objevovat libové maso, ryby, vejce, mléčné výrobky, ořechy. Také bez tuků to rozhodně nejde – jsou důležité pro funkci nervové soustavy, zásobárnou dlouhodobé energie, zdrojem pro tvorbu hormonů a dalších funkčních složek. Tuky najdeme jako součást masa, mléčných výrobků a dále v ořechách, semenech, rostlinných olejích, avokádu, rybách.

Pokud řešíme v ambulanci zlepšení výkonnosti hokejisty, vždycky začínáme sestavením optimálního stravovacího režimu a spánkovou hygienou. Žádná zázračná pilulka či doplněk stravy to nevyřeší, za sportovce to nedospí.

Zda je potřeba doplnit nějaké vitamíny či minerální látky, umíme v ambulanci jednoduše zjistit z krevního rozboru a zejména nám napoví případně klinické obtíže dítěte (nejčastěji únava, pokles výkonnosti, opakované infekty). Na „první dobrou“ mohu všem hokejistům, jakožto všem, kteří se věnují halovému sportu, doporučit vitamín D a k tomu, pokud není v jídelníčku, 2 až 3x týdně rybu, doplnění omega 3 mastných kyselin.

Co ty ionťáky? Máme je „mladýmu“ dávat?

Pokud trénink trvá do hodiny, není žádný iontový nápoj potřeba, stačí obyčejná voda. Zato ve správném pitném režimu během celého dne, tj. pít nejenom při tréninku a při zápase.

  • Správná hydratace začíná již 1 až 2 hodiny před tréninkem.
  • Dobrá hydratace během dopoledne ovlivní dobrý výkon ve škole a zmírní únavu.
  • Odpoledne pak dobrý pitný režim potencuje sportovní výkon a následnou regeneraci.

Když on mi před raňasem nechce snídat…

Ranní tréninky je kapitola sama pro sebe. Kdo nezažil nástup v 5:30 hodin na ledu, nepochopí. My hokejoví rodiče víme až moc dobře. Každopádně i při tomto pro mě rozhodně „mučení“ pro všechny zúčastněné je potřeba se před ranním tréninkem nasnídat.

Ve 4:45 hod ráno nemusí do sebe natlačit krajíc chleba jako dřevorubec. Zásadní je, aby se dítě napilo. I jako hlavní část snídaně je možno volit i něco tekutějšího – kaše, rozmačkané ovoce v jogurtu, smoothie s tvarohem, mléčné nápoje, sušenky, de facto cokoliv, co je dítě v takto brzkých ranních hodinách schopné sníst. Razím heslo, že ke snídani před ranním tréninkem je vždycky lepší něco než vůbec nic.

  • Z mé maminkovsko-hokejové zkušenosti bylo nejjednodušší snídaně již večer připravit, rozsypat do mističek, už mít „namačkáno, nakrájeno“ apod. Kolem páté hodiny ranní ten čas totiž utíká rozhodně rychleji než odpoledne.

MUDr. Marie Skalská - lékařka, lektorka, instruktorka

Může na trénink, když měl večer 37,3 °C?

Ne, prostě nemůže. To, že teplota byla jen večer a ráno byl hokejista/hokejistka bez teploty, neznamená, že je zdravý. Je běžné, že teplota/horečka má tendenci být nejvyšší díky hormonálním rytmům v podvečer. Hokejista, který měl večer více než 36,9 °C, by měl minimálně následující den trénink rozhodně vynechat! Stejně tak s hnisavou zelenou nudlí, bolestmi břicha nebo třeštěním hlavy ho na zimák neposílejte. I mladé srdce může zničit virový zánět.

Mladým hokejistům přeji radost ze hry, a to i v případě, když by to náhodou nedotáhli až na ten Staromák. Obětavým hokejovým rodičům a vzdělávajícím se rodičům zdar!

Tip redakce Kalorické Tabulky

Pokud chcete uspořádat seminář či webinář o výživě mladého sportovce i ve vašem klubu, ozvěte se paní doktorce prostřednictvím Facebooku MUDr. Marie Skalská – lékařka, lektorka, instruktorka, Instagramu, LinkedIn či na přes kontakty webu Pro Fit Institut.

foto: archiv autorky

MUDr. Skalská Marie www.profitinstitut.cz

Kouč aktivního životního stylu, lékařka, lektorka, fitness instruktorka a sportovní labužnice.
Zakladatelka Pro Fit Institutu, přednášející na FTVS UK, členka mezinárodních odborných společností.
S nadšením vám pomůže vyladit stravu a pohyb podle vašich potřeb, možností a chutí. V ambulantní praxi v Centru sportovní medicíny se zabývá sportovní medicínou a nutricí od dětí až po vrcholové sportovce.

31.5.2024 MUDr. Skalská Marie Články, Fitness a wellness, Recepty a výživa

Z archivu

MUDr. Marie Skalská: Kdy jsou nadbytečné kilogramy životu nebezpečné?

Že kilogramy navíc našemu zdraví nesvědčí, věděl už Hippokrates před 2000 lety, když si všiml, že náhlé úmrtí se častěji vyskytuje u „tlustých“ spíše než u štíhlých osob.

Jak jsme na tom s tělesnou hmotností my, nejsnáze zjistíme podle body mass indexu neboli BMI. Další, a to důležitější parametr, podle kterého posuzujeme závažnost nadbytečných kilogramů, je obvod pasu.

Celý článek 23.10.2023

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner