Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

MUDr. Marie Skalská: Kdy jsou nadbytečné kilogramy životu nebezpečné?

Že kilogramy navíc našemu zdraví nesvědčí, věděl už Hippokrates před 2000 lety, když si všiml, že náhlé úmrtí se častěji vyskytuje u „tlustých“ spíše než u štíhlých osob.

Jak jsme na tom s tělesnou hmotností my, nejsnáze zjistíme podle body mass indexu neboli BMI. Další, a to důležitější parametr, podle kterého posuzujeme závažnost nadbytečných kilogramů, je obvod pasu.

MUDr. Marie Skalská: Kdy jsou nadbytečné kilogramy životu nebezpečné?

Jak nadbytečné kilogramy vlastně škodí? Obezita je nemoc, stejně jako vysoký krevní tlak nebo kloubní artróza. Vzniká nerovnováhou mezi přijatou a vydanou energií. Nadbytečná energie je skladována v tukových buňkách.

Obezita je nebezpečná ze dvou hlavních důvodů:

1. Při obezitě se v organismu vyplavuje nadměrné množství působků z tukové tkáně.

Tuková tkáň je aktivní endokrinní orgán, tvoří se v ní velké množství hormonů, vyplavují se volné mastné kyseliny. Nadměrné vyplavování těchto látek pak ovlivňuje množství metabolických dějů. BMI 35 kg/m² s sebou nese zvýšení rizika vzniku cukrovky 2. typu o 4 000 % až 6 000 % (dle různých studií) ve srovnání s BMI ≤ 22 kg/m². Při obezitě dochází ke tvorbě nealkoholické jaterní steatózy, která může přejít do jaterní fibrózy, cirhózy, což je prekancerózní stav, tj. riziko pro vznik nádoru.

Zjednodušeně řečeno, čím větší nadváhu člověk má, tím se vystavuje většímu riziku rakoviny. Obezita také výrazně zvyšuje riziko onemocnění žlučníku, přičemž toto riziko vysoce stoupá při BMI nad 30 kg/m². Větší množství tukové tkáně produkuje větší množství cholesterolu. Dalším problémem je vysoký krevní tlak, který se vyskytuje u poloviny osob s nadváhou či obezitou. Při BMI > 29 kg/m² se zvyšuje riziko onemocnění srdce, zejména infarktu. Obezita také zvyšuje riziko nádorů tlustého střeva, konečníku a prostaty u mužů, u žen jsou pak více ohroženy reprodukční orgány, žlučník a prsa.

2. Kilogramy navíc jsou mechanickou zátěží, tuky vyplňují prostor, kde nemají co dělat, a utlačují okolní orgány.

Pokud roky musí náš kosterně svalový aparát nosit „batoh se zátěží navíc“, dochází k opotřebení nosných kloubů. Nejvíce obezitou trpí kolena a kotníky. Nicméně i u ostatních kloubů, které nejsou nosné, dochází při obezitě k poškození chrupavky a kostního metabolismu. Obezita je vidět na první pohled, pacienty psychicky stigmatizuje. Kvůli vlivu médií a sociálnímu tlaku jsou ve vyšším riziku psychologických dysfunkcí hlavně ženy a dívky.

Tuková tkáň obézního člověka „utlačuje“ okolní orgány, čímž může bránit jejich plné funkci. Bránice, která má omezený rozsah pohybu, v kombinaci se zvýšeným množstvím tukové tkáně uložené v oblasti hltanu může způsobovat velmi rizikovou spánkovou apnoi.

Z dlouhodobého sledování vyplývá, že BMI > 30 kg/m² ubírá mužům nekuřákům 5,8 let života, ženám nekuřačkám 7,1 roku života. Pokud je BMI > 45 kg/m², krátí se mužům délka života o 13 let a ženám o 8 let.

Každý kilogram dolů se počítá!

Při redukci hmotnosti je zásadní zredukovanou hmotnost dlouhodobě udržet, aby se objevily kýžené příznivé zdravotní efekty. Pokud se nám podaří si optimální hmotnost udržet alespoň dva roky, dojde ke zlepšení hladiny krevních tuků, snížení krevního tlaku a snížení rizika cukrovky 2. typu. K ovlivnění hladiny krevních tuků dojde již, pokud zhubneme 5 – 10 % aktuální hmotnosti. Při vysokém stupni obezity je žádoucí hmotnostní úbytek vyšší, pro dlouhodobé udržení příznivého zdravotního stavu vychází optimální úbytek kolem 20 %. Každopádně pro většinu přidružených komplikací bude i 10% dlouhodobě udržený úbytek skvělým výkonem. V některých studiích bylo potvrzeno, že i 5% snížení hmotnosti zmenšilo riziko cukrovky 2. typu o 58 %. Neexistuje lék, který by měl srovnatelně příznivý efekt pro obézního, jako je redukce hmotnosti.

MUDr. Marie Skalská: Kdy jsou nadbytečné kilogramy životu nebezpečné?

foto: cz.depositphotos.com, archiv

Chcete zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jak pracovat s Kalorickými Tabulkami?

Jak pracovat s Kalorickými Tabulkami?

Na internetu – a rovněž jako mobilní aplikace – je již řadu let dostupná aplikace Kalorické Tabulky. Řada uživatelů se díky hlídání jídelníčku pomocí této aplikace zbavila léků a je zajímavé, že ji využívají ve svých ordinacích i praktičtí a odborní lékaři.

V čem může pomoci vám, podobně jako pomohla již tisícům lidí?

Celý článek 16.1.2023 0

MUDr. Skalská Marie
www.profitinstitut.cz

Kouč aktivního životního stylu, lékařka, lektorka, fitness instruktorka a sportovní labužnice.
Zakladatelka Pro Fit Institutu, přednášející na FTVS UK, členka mezinárodních odborných společností.
S nadšením vám pomůže vyladit stravu a pohyb podle vašich potřeb, možností a chutí. V ambulantní praxi v Centru sportovní medicíny se zabývá sportovní medicínou a nutricí od dětí až po vrcholové sportovce.

23.10.2023 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024