Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Výživová poradkyně Ines Střítecká: Opravdu je lehčí zhubnout 50 kg než kosmetických 5 kg?

Není redukce jako redukce. Ano, prvních pět kilo, pokud někdo hubne z vysoké nadváhy, jde snáz než pět kilo, které chce někdo jen „doladit“, aby byl spokojený se svým tělem.

Je možné to ale vůbec porovnávat?

K napsání tohoto článku mě přivedla jedna diskuse ve skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami, kde jedna nejmenovaná paní svým slovním vyjádřením v podstatě znevážila úspěšnou redukci jiné členky skupiny, která krásně zhubla z opravdu vysoké nadváhy. A to celých 50 kg (!). Její nešťastný komentář určitě plynul jen z naprosté neznalosti problematiky hubnutí (a možná to byl také tak trochu její alibismus), ale samozřejmě vyvolal negativní odezvu.

Výživová poradkyně Ines Střítecká: Opravdu je lehčí zhubnout 50 kg než kosmetických 5 kg?

Co přesně se stalo a jak je to s tou snadností hubnutí?

Paní, která potřebuje dát dolů jen něco málo kil (cca pět), nechtěně znevážila úchvatnou proměnu (minus 50 kg), za kterou stála obrovská práce a odhodlání, když napsala, že by chtěla také zhubnout, ale zhubnout těch „kosmetických“ 5 kg je prostě těžší…

Opravdu si někdo může myslet, že hubnout z vysoké váhy je jednodušší než dát pryč pár kil navíc? A jak to tedy ve skutečnosti je?

Samozřejmě že v úplném začátku hubnutí z vysoké váhy to jde opravdu celkem snadno, ale je potřeba si uvědomit, jaká má před sebou omezení člověk s těmi svými dejme tomu 60 kg a jak dlouhá to bude cesta oproti tomu, jaká omezení měl někdo, kdo začínal na 130 kg. A jak dlouhá byla jeho cesta.

Při lehké nadváze má člověk spoustu možností, jak si pomoci, jak redukci urychlit – omezení jsou v jeho případě zcela minimální. Při poctivém dodržování kalorického deficitu a případně přidáním pravidelného pohybu je možné se z úspěchu radovat už za přibližně 4 měsíce.

Kdežto člověk s vysokou nadváhou má před sebou obvykle opravdu velmi těžkou a dlouhou cestu. Musí svůj život od základů zcela změnit. Do toho patří samozřejmě výrazné snížení příjmu v jídelníčku, ale také má velmi omezený výběr v pohybových aktivitách s ohledem na své zdraví. V podstatě mu často zbývá jen rychlejší chůze a možná nějaké lehčí cvičení (ideálně ze začátku pod dohledem odborníka).

Člověk, který chce zhubnout kolikrát i polovinu vlastní hmotnosti, musí být i velmi psychicky silný a určitě mu nijak nepomůže číst „fňukání“, jak těm hubenějším to jde těžko.

Výživová poradkyně Ines Střítecká: Opravdu je lehčí zhubnout 50 kg než kosmetických 5 kg?

Buďme k sobě opravdu empatičtí (nejen ve skupině, ale také v životě) a uvědomujme si, že nikdy nevíme, kdo naše řádky čte (nebo slova slyší), komu můžeme nevědomky ublížit a zhatit mu třeba jeho snažení nebo radost z úspěchu (ať už má svou cestu za sebou a váhu si musí „jen“ udržovat, nebo je někde na začátku či v půli cesty).

Za sebe mohu říct, že kromě kalorického deficitu je totiž k hubnutí potřeba i psychická pohoda a podpora, o kterou se ve skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami snažíme. A pokud máte někdo pocit, že se vám nedaří, nebojte se požádat o pomoc – ať už ve skupině, kde prostřednictvím komentářů nezištně radíme, nebo u solidního odborníka jako soukromou placenou konzultaci. Ostatně toto připomínají samotní správci skupiny prakticky každý den. Jen pozor na různé podvodné nabídky, které kolují po internetu nebo se k vám dostanou přes soukromé zprávy. Ale to už je zase jiná kapitola. Tak někdy příště.

foto: cz.depositphotos.com

Z archivu aneb přečtěte si také:

Ines Střítecká
https://hubnizdrave2.webnode.cz

  • Výživová poradkyně s rozšířeným certifikátem na sportovní výživu a výživu kojících matek a dětí.
  • Nabízí jídelníčky na míru z běžně dostupných potravin, které si klient sám může určit ve vstupním dotazníku.
  • Zapálená pejskařka.
  • Jejím heslem je, že hubnutí neznamená hladovění.

6.5.2024 Články, Jak zhubnout

Související články

Monika: Příbuzní byli šokováni mou proměnou – díky aplikaci Kalorické Tabulky jsem sundala 30 kg

Monika: Příbuzní byli šokováni mou proměnou – díky aplikaci Kalorické Tabulky jsem sundala 30 kg

Moc nás těší vaše příběhy, v kterých se dovídáme, jak vám naše aplikace Kalorické Tabulky pomohla ve vaší cestě za vysněnou postavou a lepším zdravím.

A protože víme, že tyto tzv. proměny inspirují i všechny, kteří s hubnutím teprve začínají, čas od času zveřejňujeme (samozřejmě se svolením aktérů) vybrané příběhy zde na blogu.

Celý článek 11.5.2024

Pět kroků, než se do hubnutí pustíte naplno

Pět kroků, než se do hubnutí pustíte naplno

Ve dnech, kdy se začínají objevovat vyšší teploty a tím pádem zásadní změny oblečení, přichází každoročně větší vlna hubnutí. To je zkušenost z praxe.

A lidé také řeší, jak mají vlastně s hubnutím začít, na co se zaměřit, jaké kroky zvolit, aby nepřepálili start.

Celý článek 2.5.2024