Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Chutné recepty pro podzimní dny vaří Olga Šípková, mistryně světa ve sportovním aerobiku, oblíbená instruktorka a moderátorka

Olga Šípková, úspěšná sportovkyně, maminka dvou dětí (malá Adélka a dospělý Michal) a spolumajitelka fitcenter v Praze (Health and Fitness a Family Fitness), se zapsala do paměti českých žen nejen díky významné zlaté medaili ve sportovním aerobiku, ale také lidskému přístupu ke klientům, divákům a čtenářům.

Stovky  žen by chtěly být jako ona. A možná právě vy máte doma aspoň jedno z jejích skvělých DVD Aerobik pro všechny, kterých se prodalo přes sto tisíc kusů.

Díky závodění se Olga dostala až do daleké Austrálie, poznala řadu zemí, ale miluje nejvíc toulky po Čechách a Moravě… A dobré jídlo, které bude hlavním tématem dnešního článku.

Olga Šípková, mistryně světa ve sportovním aerobiku, oblíbená instruktorka a moderátorka
IMG_9708_upravena

S Olgou jsem dělala již řadu rozhovorů, pokaždé je milá, vstřícná, přesně taková, jak ji zřejmě znáte například z pořadu Sama doma, který léta moderovala. Obvykle nemluvíme o všech těch medailích, ale o rodině, která je pro ni nejdůležitější, a pochoutkách, jež vaří s opravdovou láskou. A je to znát.

Kdo si myslí, že žena jako Olga Šípková krmí svou rodinu jen racionální stravou, je na omylu.  „Pokud jedeme na výlet, nesmí chybět samozřejmě řízečky, chléb, okurky a sladká tečka. Syn Michal má také moc rád obložené bagetky s kuřecím masem, dresinkem a zeleninou. No a manžel si rád pochutná dokonce na upečeném domácím bůčku,“ prozrazuje „hříchy“ své kuchyně propagátorka zdravé stravy a je nám, obyčejným smrtelnicím, čím dál sympatičtější, že? Nicméně ona právě ví, že všeho s mírou…

„Co se týká jídla, vítězí u mě Morava,“ říká spontánně Olga. „Nejen že mi chutná tamní slivovice, hruškovice a víno, ale kdysi jsem se naučila moravské koláče, a ty po mně doma teď často vyžadují. Také tradičně připravuji krkonošského ČERNÉHO KUBU, což je vánoční specialita východočeského kraje, kam mě táhne mé srdce. Nachází se tam totiž rodný dům mého tatínka, ve Smiřicích u Hradce Králové.“

Tři podzimní recepty Olgy Šípkové

Dýňová polévka

Dýně, použila jsem hokkaido, 1 litr vývaru, 2 stroužky česneku, šťáva z cca 2 cm čerstvého zázvoru, sůl, čerstvě mletý pepř, zakysaná smetana.

Postup

Z dýně vybereme semínka a na polévku použijeme asi 750 g dužniny. Vývar přivedeme k varu, vložíme dýni a vaříme do změknutí. Chvíli před koncem přidáme prolisovaný česnek. Polévku rozmixujeme a dochutíme šťávou ze zázvoru (zjistila jsem, že dobře jde vymačkat lisem na česnek), solí a pepřem. Na talíři ozdobíme smetanou.

Kuskus se žampióny, cuketou a šalotkou

„Naučila jsem se ho jíst v arabsky mluvících státech,  od té doby ho velmi ráda připravuji a dá se jíst i studený, můžete si ho tedy vzít v krabičce do práce na vydatnou svačinu,“ dodává k vybrané lahůdce Olga.

Kuskus, žampióny, cuketa, šalotka, olivový olej, sůl.

Postup

Kuskus je velmi chutný, výživný a rychlý na přípravu. Stačí jej nasypat do vroucí osolené vody (150 g na 150 ml vody, 1 porce) s kapkou olivového oleje a nechat pár minut odstát.

Na pánvi si na olivovém oleji lehce usmažíme na kousky nakrájenou šalotku, po chvíli přidáme cuketu a na minutku nakrájené žampióny. Vše aby bylo křupavé. Kuskus rozmělníme vidličkou a přidáme na poslední chvíli na pánev, aby se ingredience příjemně propojily.

Podzimní štrúdl z tvarohového těsta

Na těsto 250 g měkkého tvarohu, 1 vejce, špetka soli, 50 g másla, 170 g polohrubé mouky. Jablka, rozinky, oříšky a skořicový cukr dle chuti.

Postup

Z ingrediencí vytvoříme vláčné těsto, vyválíme, přidáme na kousíčky nakrájená jablka, rozinky, oříšky, posypeme skořicovým cukrem a pomalu pečeme ve vyhřáté troubě.

Ať vám podzim chutná.

Kontakt na hosta

Olga Šípková, www.sipkova.cz

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k většímu zájmu o výživu a fungování lidského těla. Po promoci připravovala osvětové články pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví aj. Následně působila jako šéfredaktorka na několika webech, včetně vlastního úzce specializovaného projektu Aerobic.cz. Vedle teorie se celou dobu věnovala i praxi – vedla lekce cvičení a byla lektorkou ve STOBu.

Některé postřehy z oblasti fitness sepsala v roce 2001 do knihy Aerobik (Grada). Jako editorka se podílela také na knize Kalorické Tabulky – nejlepší recepty (Nakladatelství Jota). Od roku 2011 připravuje blog Kalorických Tabulek a je jedním ze správců týmu KT na Facebooku.

15.10.2012 Ing. Macáková Marcela Články, Recepty a výživa

Z archivu

Jarka Matoušková: Pikle v kuchyni aneb zdraví a štíhlost díky synergii potravin II – Sestavte si co nejlepší tým!

Mnoho stravovacích zvyklostí přebíráme automaticky, aniž bychom se zamýšleli, proč tomu tak je. Prostě je děláme jenom proto, že nám pak jídlo víc chutná, nebo protože máme zažité nějaké návyky získané „dědičností rodinného talíře“.

Jíme čočku nakyselo, fazolovou polévku kombinujeme s chlebem, do zeleninových salátů přidáváme panenské oleje, rybu si pokapeme citrónem…

Celý článek 20.4.2017

Související články

Veronika Mayová: Naučená bezmoc a hubnutí

„Nebudu to dělat. Proč bych měla? Ostatním se daří, jen mně ne. Už tolikrát jsem selhala…“

Poznáváš se v tom? Tak věz, že ses zavřel/a do pomyslné klece bezmoci.

Celý článek 17.11.2025

Jak vznikala kniha „Kalorické Tabulky – nejlepší recepty“, jež pomáhá lidem měnit jejich hmotnost i životy

Je to už neuvěřitelných pět let, kdy vyšla naše kniha Kalorické Tabulky – nejlepší recepty.

Rádi bychom tímto knížku doporučili novým čtenářům a hlavně poděkovali všem, kteří si ji doteď zakoupili…

Celý článek 13.11.2025

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jste s hubnutím neustále na začátku? Vyzkoušejte tipy, jak se konečně posunout vpřed!

Když člověk začne hubnout, obvykle to doprovází silná motivace, snaha o změnu a odhodlání „něco konečně dělat“.

Jenže výsledky nejsou vždycky hned rychlé a reálný život s sebou přináší spoustu práce, aktivit, povinností, překážek i návraty ke starým návykům. Proto pokud jste se snahou o zhubnutí stále na začátku, můžou vám pomoct následující tipy, které vás podrží na cestě vpřed.

Celý článek 9.11.2025

O kaloriích nevážně: Jídla v těstíčku

Kdysi dávno lidstvo přišlo na to, že smícháním mouky a vody vznikne těsto, a začalo z něj péct chleba. A potom někoho napadlo dát do těsta náplň, zabalit a těsto uvařit či osmažit.

Časem dokonce vznikly i nové varianty těsta jako listové nebo odpalované.

Celý článek 6.11.2025

Veronika Mayová: I pozitivní myšlenky mohou být nechtěné a kazit nám hubnutí

Četl/a jste článek „Nechtěné myšlenky – tichý sabotér naší snahy zhubnout“?

Pokud ne, nezapomeňte se na něj později juknout. Teď se podíváme opět na myšlenky – tentokrát na první pohled pozitivní, jež mají ovšem také své ale…

Celý článek 3.11.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner