Andrea Mokrejšová: Pět chyb, na které bychom si měli dát pozor při dodržování novoročních výzev
S tipy na hubnutí se s blížícím se novým rokem zase roztrhl pytel.
Tento článek je pro všechny, kteří se chtějí od ledna více hýbat a zdravěji jíst.
Olga Šípková, úspěšná sportovkyně, maminka dvou dětí (malá Adélka a dospělý Michal) a spolumajitelka fitcenter v Praze (Health and Fitness a Family Fitness), se zapsala do paměti českých žen nejen díky významné zlaté medaili ve sportovním aerobiku, ale také lidskému přístupu ke klientům, divákům a čtenářům.
Stovky žen by chtěly být jako ona. A možná právě vy máte doma aspoň jedno z jejích skvělých DVD Aerobik pro všechny, kterých se prodalo přes sto tisíc kusů.
Díky závodění se Olga dostala až do daleké Austrálie, poznala řadu zemí, ale miluje nejvíc toulky po Čechách a Moravě… A dobré jídlo, které bude hlavním tématem dnešního článku.
S Olgou jsem dělala již řadu rozhovorů, pokaždé je milá, vstřícná, přesně taková, jak ji zřejmě znáte například z pořadu Sama doma, který léta moderovala. Obvykle nemluvíme o všech těch medailích, ale o rodině, která je pro ni nejdůležitější, a pochoutkách, jež vaří s opravdovou láskou. A je to znát.
Kdo si myslí, že žena jako Olga Šípková krmí svou rodinu jen racionální stravou, je na omylu. „Pokud jedeme na výlet, nesmí chybět samozřejmě řízečky, chléb, okurky a sladká tečka. Syn Michal má také moc rád obložené bagetky s kuřecím masem, dresinkem a zeleninou. No a manžel si rád pochutná dokonce na upečeném domácím bůčku,“ prozrazuje „hříchy“ své kuchyně propagátorka zdravé stravy a je nám, obyčejným smrtelnicím, čím dál sympatičtější, že? Nicméně ona právě ví, že všeho s mírou…
„Co se týká jídla, vítězí u mě Morava,“ říká spontánně Olga. „Nejen že mi chutná tamní slivovice, hruškovice a víno, ale kdysi jsem se naučila moravské koláče, a ty po mně doma teď často vyžadují. Také tradičně připravuji krkonošského ČERNÉHO KUBU, což je vánoční specialita východočeského kraje, kam mě táhne mé srdce. Nachází se tam totiž rodný dům mého tatínka, ve Smiřicích u Hradce Králové.“
Dýně, použila jsem hokkaido, 1 litr vývaru, 2 stroužky česneku, šťáva z cca 2 cm čerstvého zázvoru, sůl, čerstvě mletý pepř, zakysaná smetana.
Postup
Z dýně vybereme semínka a na polévku použijeme asi 750 g dužniny. Vývar přivedeme k varu, vložíme dýni a vaříme do změknutí. Chvíli před koncem přidáme prolisovaný česnek. Polévku rozmixujeme a dochutíme šťávou ze zázvoru (zjistila jsem, že dobře jde vymačkat lisem na česnek), solí a pepřem. Na talíři ozdobíme smetanou.
„Naučila jsem se ho jíst v arabsky mluvících státech, od té doby ho velmi ráda připravuji a dá se jíst i studený, můžete si ho tedy vzít v krabičce do práce na vydatnou svačinu,“ dodává k vybrané lahůdce Olga.
Kuskus, žampióny, cuketa, šalotka, olivový olej, sůl.
Postup
Kuskus je velmi chutný, výživný a rychlý na přípravu. Stačí jej nasypat do vroucí osolené vody (150 g na 150 ml vody, 1 porce) s kapkou olivového oleje a nechat pár minut odstát.
Na pánvi si na olivovém oleji lehce usmažíme na kousky nakrájenou šalotku, po chvíli přidáme cuketu a na minutku nakrájené žampióny. Vše aby bylo křupavé. Kuskus rozmělníme vidličkou a přidáme na poslední chvíli na pánev, aby se ingredience příjemně propojily.
Na těsto 250 g měkkého tvarohu, 1 vejce, špetka soli, 50 g másla, 170 g polohrubé mouky. Jablka, rozinky, oříšky a skořicový cukr dle chuti.
Postup
Z ingrediencí vytvoříme vláčné těsto, vyválíme, přidáme na kousíčky nakrájená jablka, rozinky, oříšky, posypeme skořicovým cukrem a pomalu pečeme ve vyhřáté troubě.
Ať vám podzim chutná.
Olga Šípková, www.sipkova.cz
15.10.2012 Ing. Macáková Marcela Články, Recepty a výživaS tipy na hubnutí se s blížícím se novým rokem zase roztrhl pytel.
Tento článek je pro všechny, kteří se chtějí od ledna více hýbat a zdravěji jíst.
Celý článek 29.12.2023
Protože nás čeká období letních dovolených, považuji za ideální čas věnovat se tématu záměrné několikadenní pauzy v procesu hubnutí.
Vítejte tedy u dalších postřehů z mé nutriční poradny.
Celý článek 12.6.2025
Příznivci populární aplikace Kalorické Tabulky se sešli v Paláci knih Luxor na Václavském náměstí v Praze.
Důvodem byl lehce opožděný křest žádaného titulu Kalorické Tabulky: Diář plný motivace, jenž vyšel před časem v Nakladatelství JOTA.
Celý článek 6.6.2025
Když se v knize z 10. století opře král na hradě o okenní sklo, je vám jasné, že autor ví o historii houbeles. A podobně je tomu s jídly.
Jako byste v takové knize třeba napsali, že si král Karel IV. dal k řízku brambory a dochutil je majonézou. Nechám vás chvilku hádat…
Celý článek 31.5.2025
O tomto tématu chci napsat už dlouho, protože se se zmíněným jevem setkávám v mojí nutriční poradně velmi často.
Jde o to, že určitá skupina lidí opravdu potřebuje začít jíst více (a samozřejmě často ruku v ruce i kvalitněji), aby začala zdravě hubnout.
Celý článek 28.5.2025
Cvičení doma se stává stále oblíbenějším způsobem, jak dosáhnout svých fitness cílů.
Ať už chcete zhubnout, nabrat svaly nebo si jednoduše udržet zdraví a cítit se dobře, správný přístup je klíčový.
Celý článek 25.5.2025