Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Chutné recepty pro podzimní dny vaří Olga Šípková, mistryně světa ve sportovním aerobiku, oblíbená instruktorka a moderátorka

Olga Šípková, úspěšná sportovkyně, maminka dvou dětí (malá Adélka a dospělý Michal) a spolumajitelka fitcenter v Praze (Health and Fitness a Family Fitness), se zapsala do paměti českých žen nejen díky významné zlaté medaili ve sportovním aerobiku, ale také lidskému přístupu ke klientům, divákům a čtenářům.

Stovky  žen by chtěly být jako ona. A možná právě vy máte doma aspoň jedno z jejích skvělých DVD Aerobik pro všechny, kterých se prodalo přes sto tisíc kusů.

Díky závodění se Olga dostala až do daleké Austrálie, poznala řadu zemí, ale miluje nejvíc toulky po Čechách a Moravě… A dobré jídlo, které bude hlavním tématem dnešního článku.

Olga Šípková, mistryně světa ve sportovním aerobiku, oblíbená instruktorka a moderátorka

Vždy usměvavá Olga Šípková vaří dobře a ráda

S Olgou jsem dělala již řadu rozhovorů, pokaždé je milá, vstřícná, přesně taková, jak ji zřejmě znáte například z pořadu Sama doma, který léta moderovala. Obvykle nemluvíme o všech těch medailích, ale o rodině, která je pro ni nejdůležitější, a pochoutkách, jež vaří s opravdovou láskou. A je to znát.

Kdo si myslí, že žena jako Olga Šípková krmí svou rodinu jen racionální stravou, je na omylu.  „Pokud jedeme na výlet, nesmí chybět samozřejmě řízečky, chléb, okurky a sladká tečka. Syn Michal má také moc rád obložené bagetky s kuřecím masem, dresinkem a zeleninou. No a manžel si rád pochutná dokonce na upečeném domácím bůčku,“ prozrazuje „hříchy“ své kuchyně propagátorka zdravé stravy a je nám, obyčejným smrtelnicím, čím dál sympatičtější, že? Nicméně ona právě ví, že všeho s mírou…

„Co se týká jídla, vítězí u mě Morava,“ říká spontánně Olga. „Nejen že mi chutná tamní slivovice, hruškovice a víno, ale kdysi jsem se naučila moravské koláče, a ty po mně doma teď často vyžadují. Také tradičně připravuji krkonošského ČERNÉHO KUBU, což je vánoční specialita východočeského kraje, kam mě táhne mé srdce. Nachází se tam totiž rodný dům mého tatínka, ve Smiřicích u Hradce Králové.“

Tři podzimní recepty Olgy Šípkové

Dýňová polévka

Dýně, použila jsem hokkaido, 1 litr vývaru, 2 stroužky česneku, šťáva z cca 2 cm čerstvého zázvoru, sůl, čerstvě mletý pepř, zakysaná smetana.

Postup

Z dýně vybereme semínka a na polévku použijeme asi 750 g dužniny. Vývar přivedeme k varu, vložíme dýni a vaříme do změknutí. Chvíli před koncem přidáme prolisovaný česnek. Polévku rozmixujeme a dochutíme šťávou ze zázvoru (zjistila jsem, že dobře jde vymačkat lisem na česnek), solí a pepřem. Na talíři ozdobíme smetanou.

Kuskus se žampióny, cuketou a šalotkou

„Naučila jsem se ho jíst v arabsky mluvících státech,  od té doby ho velmi ráda připravuji a dá se jíst i studený, můžete si ho tedy vzít v krabičce do práce na vydatnou svačinu,“ dodává k vybrané lahůdce Olga.

Kuskus, žampióny, cuketa, šalotka, olivový olej, sůl.

Postup

Kuskus je velmi chutný, výživný a rychlý na přípravu. Stačí jej nasypat do vroucí osolené vody (150 g na 150 ml vody, 1 porce) s kapkou olivového oleje a nechat pár minut odstát.

Na pánvi si na olivovém oleji lehce usmažíme na kousky nakrájenou šalotku, po chvíli přidáme cuketu a na minutku nakrájené žampióny. Vše aby bylo křupavé. Kuskus rozmělníme vidličkou a přidáme na poslední chvíli na pánev, aby se ingredience příjemně propojily.

Podzimní štrúdl z tvarohového těsta

Na těsto 250 g měkkého tvarohu, 1 vejce, špetka soli, 50 g másla, 170 g polohrubé mouky. Jablka, rozinky, oříšky a skořicový cukr dle chuti.

Postup

Z ingrediencí vytvoříme vláčné těsto, vyválíme, přidáme na kousíčky nakrájená jablka, rozinky, oříšky, posypeme skořicovým cukrem a pomalu pečeme ve vyhřáté troubě.

Ať vám podzim chutná.

Kontakt na hosta

Olga Šípková, www.sipkova.cz

Z archivu aneb přečtěte si také:

Nejlepší svačiny na cestu na dovolenou III.

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

15.10.2012 Články, Recepty a výživa

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024