Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jak pomoci nemoci se dostat z těla ven: Osvědčené přírodní prostředky

V lednu se výrazně zvýšil počet akutních respiračních onemocnění. Mohou za to „vlídné“ teploty kolem nuly, jež jsou pro šíření virů ideální. Jízda MHD připomíná čekárnu u doktora… Co dělat, pokud už vás bacil lapil, aby se vám trochu ulevilo? O tom bude dnešní blog na kaloricketabulky.cz.

Pocházím z doktorské rodiny, kde se tradovalo, že „léčená rýma trvá týden, neléčená sedm dní“. Vím, všechno není obyčejná rýma, kterou údajně dostanete už v Kolíně, pokud sdílíte s nemocným vlakové kupé z Prahy, tj. během velmi krátké chvíle, ale ani vážnější kašlíček a spol. se u nás nějak dramaticky neřešily.

Žádné zázraky západní medicíny, ale hezky lidově: teplo, případně Priessnitzův obklad, čaj z černého bezu, med a citrón, česnek a cibule. A teplotu nesnižovat, dokud nejde o vysokou horečku, neboť tím bráníme tělu, které se snaží likvidovat vetřelce.

Česnek a sůl nad zlato

Pamatuji si, že kdykoliv jsem byla nemocná a bolelo mě v krku, dělal mi táta „vražedné topinky“ (zabít měly samozřejmě bacily, ne mě :-)) nebo stejně účinnou česnečku. Snadná, levná a rychlá pomoc, kterou si můžeme dopřát i jako prevenci. Jen už ten česnek není, co býval, že? Pokud máte možnost si jej pěstovat, tak vám závidím, neboť koupit dnes dobrý česnek je skutečný zázrak. Z regálů supermarketů se na nás sice smějí krásné symetrické hlavičky, ale kam zmizela chuť? Vždycky si vzpomenu na francouzský film Křidýlko nebo stehýnko, kde podvodný podnikatel v potravinářství vyrábí jídla z umělé hmoty. Ale co naplat? Když se chce, všechno jde. Takže při troše běhání po tržnicích se vám jistě podaří zakoupit i ten dobrý český česnek.

  • A ta sůl? Zkuste si vykloktat solným roztokem (do sklenice vody lžičku soli). Kdo na to nemá žaludek, může nahradit jen teplou vodou s citrónem.
Při nemoci je důležitý pitný režim.

Při nemoci je důležitý pitný režim.

Co jíst, když je ouvej

Svou roli v boji s nemocí hraje i normální strava, kterou si během léčby dopřáváme. Tělo bojuje se škůdcem, tak mu nenakládáme náročné úkoly ohledně trávení…

Dnešní host, Lenka Mandryszová z Českého Těšína, matka tří dětí,  vám poradí, co jíst, abyste se v rámci možností cítili lépe. „V době, kdy nás skolí choroba, myslí málokdo z nás na řízek s bramborovým salátem. Je třeba si však uvědomit, že boj s nemocí je pro tělo velkou námahou, pro kterou také potřebuje palivo. Měli bychom dbát na to, abychom i v této době tělu poskytli ty správné živiny a energii, aby se s nemocí snadněji porvalo,“ vysvětluje zcela logicky žena, pro kterou se stala zdravá výživa před lety velkou výzvou a koníčkem. Své objevy „testuje“ pečlivě a s láskou na své početné rodině:

  • Když nás trápí horečky, špatně se nám polyká a na jídlo nemáme pomyšlení, měli bychom si dopřát to, co radí naše babičky – kvalitní slepičí vývar dokáže opravdu divy.
  • Vynikající je také miso polévka s mořskou řasou wakame. V obchodech se zdravou výživou a bio prodejnách se dá koupit v nejrůznějších instantních podobách, takže i když se cítíme pod psa, stačí zalít polévku horkou vodou. Můžeme případně přidat také kuskus a teplé vydatné jídlo je hotovo.
  • Velmi výživným pokrmem v době nemoci je kvalitní rýže, například basmati. Dodá nám spoustu výživných látek, které naše tělo k rekonvalescenci potřebuje. Když se necítíme dobře a nemáme chuť k jídlu, čistá rýže s lžičkou másla nám udělá dobře.

Zvlhčujte zvenku i zevnitř

Při nemoci nesmíme zapomínat na pitný režim. Teplé nápoje navíc zklidní bolavý krk a příjemně zvlhčí podrážděné sliznice. „Zde bych doporučila popíjet hlavně čaj ze zázvoru,“ připomíná tradičního pomocníka Lenka. „Ten je dnes k dostání v každém supermarketu. Stačí jej nakrájet na plátky nebo nastrouhat, zalít horkou vodou a nápoj je na světě. Zázvor patří podle ajurvédy mezi prohřívací potraviny, proto se ideálně hodí pro období nemocí a pro jejich prevenci v zimním období.“

Zajistěte si v místnosti, kde pobýváte, také dostatečně vlhký vzduch. Samozřejmě existuje řada moderních přístrojů, ale zkusit můžete i zcela jednoduchou metodu: postavte na topení nádobu s vodou, případně na něj umístěte mokré ručníky. Já jsem jako dítě trpěla na dráždivý kašel.  A víte, co pomohlo? Mamka dala na sporák vařit vodu a když bylo nejhůř, dýchala jsem (samozřejmě opatrně) vodu přímo nad hrncem. Pozor! Dodržujte maximální bezpečnost, zvlášť u malých dětí. Jedna nepozorná vteřina může způsobit neštěstí.

Kouzlo aromaterapie

Stále tu vzpomínám na prostředky, které si pamatuji ze svého dětství, ale musím zmínit i jeden nový, který jsem objevila až ve své dospělosti. A nedám na něj dopustit. Jakmile začnou venku plískanice a nečas, že by ani psa nevyhnal, postavím na stůl aromalampu, zapálím v ní svíčku a celý byt pilně „desinfikuji“ eukalyptovým olejem. Jeho vůně je navíc velmi ulevující právě třeba při rýmě. Éterické oleje se dají koupit v lékárnách a k dostání bývají i speciální směsi olejů na konkrétní neduhy. Věřte mi, že se jedná o skutečně příjemnou léčbu…

Citrónový zázrak

No a pokud chcete ulevit obtížnému suchému kašli, vyzkoušejte následující tip paní Mandryszové. Rozehřejte troubu a vložte do ní celý neoloupaný citron. Až pukne, vytáhněte jej z trouby, vymačkejte z něj šťávu, přidejte šťávu z ananasu (v poměru jedna ku jedné) a přidejte lžičku medu.

Léčená rýma trvá týden, neléčená sedm dní.

Léčená rýma trvá týden, neléčená sedm dní.

A ještě přidat špetku humoru…

Ano, nezapomeňte, že i smích léčí. Když už musíte ležet v posteli, pusťte si DVD s nějakou osvědčenou komedií. Já osobně myslím, že třeba takový film „S tebou mě baví svět“ se dá vidět při každé takové příležitosti (vaše tipy na filmové favority můžete napsat do komentářů pod článkem, ráda si rozšířím sbírku, děkuji).

Hm, když tak teď v závěru přemýšlím, jeden léčebný prostředek jsem vám vlastně ještě zatajila, neboť jsem ho z duše nenáviděla. Jednalo se o spojení cibule a medu. A i když to asi funguje, nemohu na to ani pomyslet, omlouvám se…

Tak ať jste brzy fit a nenechte se položit každým bacilem. Viz náš příspěvek Jak si udržet zdraví v sychravém podzimu, rady platí po celý rok. A pozor – s otužováním a „novým“ zdravějším životem se nejlépe začíná na jaře. A to tu máme co by dup.

Kontakt na hosta:

Recepty paní Lenky najdete na facebooku Zdravě a chutně

P.S. Asi znáte ten vtip: Co je chlapská smrtelná nemoc na sedm, že?  (no přece r-ý-m-i-č-k-a!) Mějte se a smějte se!

Z archivu aneb přečtěte si také:

Lenka Filipová: Stravu považuji za jeden z nejdůležitějších motorů k našemu žití

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

14.1.2013 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024