Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Jak pomoci nemoci se dostat z těla ven: Osvědčené přírodní prostředky

V lednu se výrazně zvýšil počet akutních respiračních onemocnění. Mohou za to „vlídné“ teploty kolem nuly, jež jsou pro šíření virů ideální. Jízda MHD připomíná čekárnu u doktora… Co dělat, pokud už vás bacil lapil, aby se vám trochu ulevilo? O tom bude dnešní blog na kaloricketabulky.cz.

Pocházím z doktorské rodiny, kde se tradovalo, že „léčená rýma trvá týden, neléčená sedm dní“. Vím, všechno není obyčejná rýma, kterou údajně dostanete už v Kolíně, pokud sdílíte s nemocným vlakové kupé z Prahy, tj. během velmi krátké chvíle, ale ani vážnější kašlíček a spol. se u nás nějak dramaticky neřešily.

Žádné zázraky západní medicíny, ale hezky lidově: teplo, případně Priessnitzův obklad, čaj z černého bezu, med a citrón, česnek a cibule. A teplotu nesnižovat, dokud nejde o vysokou horečku, neboť tím bráníme tělu, které se snaží likvidovat vetřelce.

Česnek a sůl nad zlato

Pamatuji si, že kdykoliv jsem byla nemocná a bolelo mě v krku, dělal mi táta „vražedné topinky“ (zabít měly samozřejmě bacily, ne mě :-)) nebo stejně účinnou česnečku. Snadná, levná a rychlá pomoc, kterou si můžeme dopřát i jako prevenci. Jen už ten česnek není, co býval, že? Pokud máte možnost si jej pěstovat, tak vám závidím, neboť koupit dnes dobrý česnek je skutečný zázrak. Z regálů supermarketů se na nás sice smějí krásné symetrické hlavičky, ale kam zmizela chuť? Vždycky si vzpomenu na francouzský film Křidýlko nebo stehýnko, kde podvodný podnikatel v potravinářství vyrábí jídla z umělé hmoty. Ale co naplat? Když se chce, všechno jde. Takže při troše běhání po tržnicích se vám jistě podaří zakoupit i ten dobrý český česnek.

  • A ta sůl? Zkuste si vykloktat solným roztokem (do sklenice vody lžičku soli). Kdo na to nemá žaludek, může nahradit jen teplou vodou s citrónem.
Při nemoci je důležitý pitný režim.
Při nemoci je důležitý pitný režim.

Co jíst, když je ouvej

Svou roli v boji s nemocí hraje i normální strava, kterou si během léčby dopřáváme. Tělo bojuje se škůdcem, tak mu nenakládáme náročné úkoly ohledně trávení…

Dnešní host, Lenka Mandryszová z Českého Těšína, matka tří dětí,  vám poradí, co jíst, abyste se v rámci možností cítili lépe. „V době, kdy nás skolí choroba, myslí málokdo z nás na řízek s bramborovým salátem. Je třeba si však uvědomit, že boj s nemocí je pro tělo velkou námahou, pro kterou také potřebuje palivo. Měli bychom dbát na to, abychom i v této době tělu poskytli ty správné živiny a energii, aby se s nemocí snadněji porvalo,“ vysvětluje zcela logicky žena, pro kterou se stala zdravá výživa před lety velkou výzvou a koníčkem. Své objevy „testuje“ pečlivě a s láskou na své početné rodině:

  • Když nás trápí horečky, špatně se nám polyká a na jídlo nemáme pomyšlení, měli bychom si dopřát to, co radí naše babičky – kvalitní slepičí vývar dokáže opravdu divy.
  • Vynikající je také miso polévka s mořskou řasou wakame. V obchodech se zdravou výživou a bio prodejnách se dá koupit v nejrůznějších instantních podobách, takže i když se cítíme pod psa, stačí zalít polévku horkou vodou. Můžeme případně přidat také kuskus a teplé vydatné jídlo je hotovo.
  • Velmi výživným pokrmem v době nemoci je kvalitní rýže, například basmati. Dodá nám spoustu výživných látek, které naše tělo k rekonvalescenci potřebuje. Když se necítíme dobře a nemáme chuť k jídlu, čistá rýže s lžičkou másla nám udělá dobře.

Zvlhčujte zvenku i zevnitř

Při nemoci nesmíme zapomínat na pitný režim. Teplé nápoje navíc zklidní bolavý krk a příjemně zvlhčí podrážděné sliznice. „Zde bych doporučila popíjet hlavně čaj ze zázvoru,“ připomíná tradičního pomocníka Lenka. „Ten je dnes k dostání v každém supermarketu. Stačí jej nakrájet na plátky nebo nastrouhat, zalít horkou vodou a nápoj je na světě. Zázvor patří podle ajurvédy mezi prohřívací potraviny, proto se ideálně hodí pro období nemocí a pro jejich prevenci v zimním období.“

Zajistěte si v místnosti, kde pobýváte, také dostatečně vlhký vzduch. Samozřejmě existuje řada moderních přístrojů, ale zkusit můžete i zcela jednoduchou metodu: postavte na topení nádobu s vodou, případně na něj umístěte mokré ručníky. Já jsem jako dítě trpěla na dráždivý kašel.  A víte, co pomohlo? Mamka dala na sporák vařit vodu a když bylo nejhůř, dýchala jsem (samozřejmě opatrně) vodu přímo nad hrncem. Pozor! Dodržujte maximální bezpečnost, zvlášť u malých dětí. Jedna nepozorná vteřina může způsobit neštěstí.

Kouzlo aromaterapie

Stále tu vzpomínám na prostředky, které si pamatuji ze svého dětství, ale musím zmínit i jeden nový, který jsem objevila až ve své dospělosti. A nedám na něj dopustit. Jakmile začnou venku plískanice a nečas, že by ani psa nevyhnal, postavím na stůl aromalampu, zapálím v ní svíčku a celý byt pilně „desinfikuji“ eukalyptovým olejem. Jeho vůně je navíc velmi ulevující právě třeba při rýmě. Éterické oleje se dají koupit v lékárnách a k dostání bývají i speciální směsi olejů na konkrétní neduhy. Věřte mi, že se jedná o skutečně příjemnou léčbu…

Citrónový zázrak

No a pokud chcete ulevit obtížnému suchému kašli, vyzkoušejte následující tip paní Mandryszové. Rozehřejte troubu a vložte do ní celý neoloupaný citron. Až pukne, vytáhněte jej z trouby, vymačkejte z něj šťávu, přidejte šťávu z ananasu (v poměru jedna ku jedné) a přidejte lžičku medu.

Léčená rýma trvá týden, neléčená sedm dní.
Léčená rýma trvá týden, neléčená sedm dní.

A ještě přidat špetku humoru…

Ano, nezapomeňte, že i smích léčí. Když už musíte ležet v posteli, pusťte si DVD s nějakou osvědčenou komedií. Já osobně myslím, že třeba takový film „S tebou mě baví svět“ se dá vidět při každé takové příležitosti (vaše tipy na filmové favority můžete napsat do komentářů pod článkem, ráda si rozšířím sbírku, děkuji).

Hm, když tak teď v závěru přemýšlím, jeden léčebný prostředek jsem vám vlastně ještě zatajila, neboť jsem ho z duše nenáviděla. Jednalo se o spojení cibule a medu. A i když to asi funguje, nemohu na to ani pomyslet, omlouvám se…

Tak ať jste brzy fit a nenechte se položit každým bacilem. Viz náš příspěvek Jak si udržet zdraví v sychravém podzimu, rady platí po celý rok. A pozor – s otužováním a „novým“ zdravějším životem se nejlépe začíná na jaře. A to tu máme co by dup.

Kontakt na hosta:

Recepty paní Lenky najdete na facebooku Zdravě a chutně

P.S. Asi znáte ten vtip: Co je chlapská smrtelná nemoc na sedm, že?  (no přece r-ý-m-i-č-k-a!) Mějte se a smějte se!

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

14.1.2013 Ing. Macáková Marcela Články, Jak si udržet zdraví

Z archivu

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jeden z nejčastějších dotazů, s kterými se setkáváme na technické podpoře a v našich uzavřených skupinách na Facebooku, je více než logický: Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Shromáždili jsme pro vás na jedno místo několik návodných článků, díky kterým to půjde jako po másle.

Celý článek 16.4.2024

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner