Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jak hubnout s mobilem

Za necelé dva roky se rozšířil počet mobilních aplikací pro ty, kteří chtějí hubnout. Jestliže se tehdy daly najít tak tři, bylo to hodně. Dnes je přece jenom výběr širší. Důvod, proč se budeme více zabývat aplikacemi pro Android, je v tom, že Android je otevřený systém, pro nějž vzniká daleko větší množství aplikací než pro iPhony, a také fakt, že v prodeji jsou Androidy již druhým rokem na prvním místě.

Průkopníkem na poli mobilních aplikací pro sledování počtu kilojoulů, které denně sníme, byly rozhodně Kalorické tabulky.

Jsou spojeny s příslušným webem, a po registraci umožňují přehledně si zpracovat svůj denní jídelníček. Navíc má aplikace velice rozsáhlou databázi potravin, kam není problém zanést novou položku, a u každé potraviny zobrazit i podrobnosti typu kolik procent tuků, sacharidů, bílkovin atd. se nachází v tom kterém jídle.

Hubnutí s mobilem

Hubnutí s mobilem

Takže sním snídani, kliknu na aplikaci, vyhledám třeba hamburger s vajíčkem a slaninou (1310 kJ) a dám jej přidat do aktuálního dne jako snídani. Protože už jednotlivá jídla obsahují počet kilojoulů, ani se s tím nemusím počítat – sčítá se to samo. Je možné zadat i své denní aktivity. Potěšilo mne, že je mezi nimi také spánek a posezení u PC. Výdej kilojoulů se odečítá od příjmu kilojoulů a voilá, na konci dne, pokud nepůjdeme náměsíčně vyluxovat o půlnoci ledničku, máme výsledek, jestli hubneme nebo se přejídáme.

Kaloricketabulky.cz

Kaloricketabulky.cz – a hubne se snadno

Pokud chcete žít super zdravě, existuje ještě jedna aplikace, která vám kromě databáze potravin s uvedením kilojoulů umožní hlídat u potravin i éčka, tedy všechna ta barviva, konzervanty, soli a stabilizátory. Někdy mám pocit, že se potraviny ani z ničeho jiného už neskládají.

Jmenuje se NutriAtlas a je opět ve verzi pro Android i iPhone. Kromě klasické databáze potravin s kilojouly nabízí právě i přehled oněch éček. Když jste v obchodě a stojíte třeba nad balenou šunkou a vidíte na ní E250, šup, kouknete v mobilu do NutriAtlasu a zjsitíte: „E250 – dusitan sodný. Zdraví škodlivá přísada. Přísada nevhodná pro děti. Může být příčinou alergie. Obsažen v masových konzervách, špekáčcích, párcích, šunce… Označen jako dusitanová solící sůl. Možné kožní problémy, bolení hlavy, karcinogenní účinky. Nevhodné pro děti a těhotné ženy.“ A hned víte, na čem jste. Nekupte pak ty skvěle vypadající párky!

  • Když takhle jdete do krámu (vlastně dnes se chodí do chrámu hypermarketu), hodí se vám další funkce, a to nákupní lístek. Můžete si ho sestavit z internetu nebo přímo v mobilu. Vhod pak přijdou i zdravé recepty, kterých je několik stovek!
Technika v domácnosti

Technika jako pomocník v domácnosti

Což mi připomnělo Studentskou kuchařku. Dobrá věc a solidní recepty, jen mne štve, že už nestuduju. Taky se dá stáhnout jako aplikace pro Android. Stojí sice 39 Kč, ale myslím se za tu cenu vyplatí. Nejenom, že u receptů máte uvedenu dobu přípravy a kuchtění (což u položky Rychlé recepty patří k nutnostem), ale dokonce i rozpis na koruny, kolik bude takové jídlo stát podle jednotlivých použitých položek.

Ale abychom se vrátili k tomu hubnutí s mobilem. Dnes sice stačí zadat do Google Play třeba slovo „dieta“ a hned se objeví několik desítek aplikací včetně hubnutí podle fází Měsíce (Moon Phase) nebo dokonce několika krokoměrů, jež však trpí stejnými problémy jako krokoměry klasické (počítají každé zhoupnutí za krok, ačkoliv jste jen vzali mobil do ruky), navíc hodně žerou baterii.

Podobně najdete množství aplikací, kam budete zadávat každý den svou váhu a bude se vám zobrazovat průběžný graf úbytků i příbytků na váze (třeba Weight Chart, Endomondo nebo YourFit, případně, pokud máte iPhone, tak Fitweb), ale buď nejsou česky, nebo nenabízejí nic navíc. Když si budete každodenní váhu místo do mobilu zapisovat do excelovské tabulky, vyjde to nastejno.

Stejně tak lze monitorovat a zapisovat si na internetu do deníčků své sportovní aktivity – ať jde o web Ocvičení.cz, Běhy.cz či Running Free, ale mobilní aplikaci tyto stránky nenabízejí. Jestliže vám nevadí cizí jazyk, najdete opět na Google Play třeba oblíbenou aplikaci Runtastic se zabudovaným GPS, která hlídá i počet spálených kilojoulů, deníček sportovních aktivit nabízí i aplikace Florian. Oblíbená je i aplikace již zmíněného Endomondo, která funguje, i když máte mobil v kapse a která má nejvíce pozitivních ohlasů.

  • Pokud však budete chtít podobné aplikace využívat naplno, bude nutno koupit placenou verzi, případně dokupovat tréninkové plány. Na druhou stranu nemusíte za drahé peníze kupovat mašinku jako FitBit, tyto aplikace v mobilu mají v podstatě stejnou funkci.

Internetových stránek s databází potravin a jejich nutričními hodnotami existuje hodně – iStob, Motivátor, dokonce i McDonald na svých stránkách nabízí rozpis nutričních hodnot svých výrobků (ty brďo, fakt ten toast se slaninou má tolik?!). Seznam jídel a kalorií vám nabídne také množství aplikací v angličtině, ale českou abyste pohledali.

Nakonec zase skončíme u Kalorických tabulek, ačkoliv to zní jako sebereklama. Zahrnují v sobě, a v češtině navíc, většinu výše uvedených pozitivních věcí, snad jen, že neměří sportovní aktivitu. Ale není, může časem být, co my víme? Jen ten krokoměr a fáze Měsíce by byly vážně poněkud zbytečné.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Zavádějte změny do života tak, abyste z nich měli radost a dávaly dlouhodobě smysl, říká Barbora Tlustá, autorka knihy Bez obalu

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

11.2.2013 Články

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024