Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jak pracovat s Kalorickými Tabulkami?

Na internetu – a rovněž jako mobilní aplikace – je již řadu let dostupná aplikace Kalorické Tabulky. Řada uživatelů se díky hlídání jídelníčku pomocí této aplikace zbavila léků a je zajímavé, že ji využívají ve svých ordinacích i praktičtí a odborní lékaři.

V čem může pomoci vám, podobně jako pomohla již tisícům lidí?

Jak pracovat s Kalorickými Tabulkami?

Aplikace po zadání potřebných údajů dovede sama vypočítat bazální metabolismus, tedy výdej energie za den v naprosto klidovém stavu (tedy kdybyste celý den například bez jakéhokoliv pohybu proleželi). Tento výpočet pracuje nejenom s BMI, ale také se vzorci Mifflin-St. Jeor (pro BMI v rozmezí 19 – 25), kdy není nutné znát procenta tělesného tuku, nebo Katch-Mcardle, který počítá i s tělesným tukem. Podle potřeby pak víte, kolik přesně kalorií je potřeba pro zhubnutí, pro udržení váhy či třeba pro přibrání (i to se stává).

Na uživateli je potom pouze každodenní zadávání toho, co sní a vypije a jaká byla jeho tělesná aktivita toho dne – přece jen tohle aplikace sama nedokáže poznat. Zadávání je však jednoduché, protože si můžete oblíbená a nejčastější jídla a aktivity nastavit a uložit. A pokud potraviny obsahují čárový kód, obsahuje mobilní aplikace čtečku těchto kódů.

Na konci dne pak vidíte v pravém sloupci souhrn všech hodnot, a to nejenom přijaté a vydané kalorie, ale rovněž rozpis přijatých sacharidů (v Premium verzi i přijatých cukrů), bílkovin, tuků (nasycených mastných kyselin), vlákniny… Díky tomuto přehledu víte, které potraviny by bylo lépe z jídelníčku vyřadit či je konzumovat méně často, a to i kvůli jejich složení včetně sacharidů a cukrů. Kalorické Tabulky se dají používat jednoduše a skoro intuitivně – posuďte sami.

Jak se do Kalorických Tabulek přihlásit?

Po zadání adresy www.kaloricketabulky.cz se objeví úvodní stránka, kde vpravo najdete tři možnosti registrace – přes účet na Googlu, přes Facebook, nebo pomocí e-mailové adresy. V prvních dvou případech stačí aplikaci povolit komunikaci s danou sociální sítí, u poslední se budete přihlašovat e-mailovou adresu a vámi zvoleným heslem.

Jak se do Kalorických Tabulek přihlásit?

Jak nastavit své hodnoty a data?

Po přihlášení kliknete v horní liště napravo na své uživatelské jméno. Objeví se stránka s možností zadání pohlaví, výšky, váhy, roku narození, ale rovněž svého cíle (např. zhubnout), pitného režimu, aktivit.

Kalorické Tabulky: Jak nastavit své hodnoty a data?

Jak si zapisovat jednotlivé položky?

Pro každý den jsou k dispozici kolonky snídaně, dopolední svačina, oběd, odpolední svačina, večeře, druhá večeře a aktivity. Kliknutím na zelené plus vedle kolonky začnete přidávat dané položky.

Kalorické Tabulky: Jak si zapisovat jednotlivé položky?

Vyskočí vám okno, kde najdete buď nejčastější, oblíbená, nebo vámi uložená jídla. Při prvních zápisech bude nutné nejspíše tato jídla dohledat, a to přes okénko Hledat nahoře.

Kalorické Tabulky: Jak si zapisovat jednotlivé položky?

Stejným způsobem pak zadáte i denní aktivity, kde jsou opět dvě záložky pro nejčastější a oblíbené aktivity.

Kalorické Tabulky: Jak si zapisovat jednotlivé položky?

Jak vypadá denní zápis?

V průběhu dne (a nejlépe pak na konci) se v pravém sloupci sčítají jak kalorické hodnoty, tak konzumace doporučeného denního příjmu sacharidů, vlákniny, bílkovin a dalších položek. Cílem je pohybovat se za den plus minus kolem 100 %. Pokud se to nedaří, víte, kde jsou vaše rezervy a co ve stravování změnit.

Kalorické Tabulky: Jak vypadá denní zápis?

Po najetí myší na některou z položek, třeba sacharidy, se objeví detailní rozpis složení potravin toho dne z hlediska dané položky.

Kalorické Tabulky: Jak vypadá denní zápis?

Jak fungují statistiky?

Po kliknutí na odkaz Statistiky vpravo nahoře se dostanete na stránku přehledů týdenních, měsíčních i ročních včetně sledování dosažení vámi zadaných cílů (odkaz Analýza jídelníčku v Premium verzi).

Kalorické Tabulky: Jak fungují statistiky?

V Analýze jídelníčku se nachází rovněž rozpis jednotlivých kategorií potravin z hlediska příjmu energetické hodnoty, bílkovin, sacharidů, vlákniny, soli a dalších. Se statistikami si můžete vyhrát (včetně jejich zobrazení), na každý pád takto máte velmi podrobný přehled o tom, co jíte a co do sebe dostáváte.

Kalorické Tabulky: Jak fungují statistiky?

Jak funguje Premium?

Protože nikdo z nás nepracuje zadarmo, je zde možnost přispět na chod Kalorických Tabulek buď měsíční, nebo roční částkou. Díky verzi Premium se přestanou zobrazovat reklamy a uživatel získá přístup k některým bonusovým funkcím jako již zmíněná Analýza jídelníčku nebo možnost sledování hodnot cukru, soli, PHE v jídle.

Kalorické Tabulky: Jak funguje Premium?

Jednou z možností verze Premium jsou tzv. Jídelníčky úspěšných, tedy lidí vašeho věku, váhy, výšky a podobných cílů, jimž se podařilo zhubnout, a vy se díky jejich jídelníčkům můžete nechat inspirovat pro ten svůj.

Kalorické Tabulky: Jídelníčky úspěšných

Nabízejí Kalorické Tabulky ještě něco dalšího?

Nabízejí spoustu dalších možností, od propojení chytrých hodinek a náramků s aplikací, přes blog (blog.kaloricketabulky.cz) se zajímavými články s radami a doporučeními až třeba po e-shop, kde se dají koupit speciální kuchařky s QR kódy pro snadný zápis do aplikace, různé doplňky či kuchyňská váha s Bluetooth.

e-shop, kde se dají koupit speciální kuchařky, různé doplňky či kuchyňská váha s Bluetooth

A pokud si nebudete vědět s čímkoliv rady, na spoustu nejčastějších dotazů najdete odpovědi na stránce FAQ.

Tip redakce Kalorické Tabulky

Je to už nějaký ten pátek, kdy jsme pro uživatele aplikace www.kaloricketabulky.cz vytvořili místo, kde by se mohli vzájemně podporovat a radit si. Jde o uzavřené skupiny na facebooku s jasně daným obsahem: Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami a Chudneme a jeme zdravo s Kalorickými tabuľkami na Slovensku.

Chcete se také přidat? Jste vítáni! Jen si, prosím, pozorně přečtěte článek o tom, jak to ve skupině funguje. Jen tak se totiž budete cítit dobře a dozvíte se snadno vše, co vás zajímá.

Jak využít na 100 % skupinu Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

16.1.2023 Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout, O kaloriích nevážně

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024