Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Oblečení a výbava na cvičení: Co si vzít na sebe do fitcentra?

Možná někomu přijde starost o oblečení v rámci pohybu pro zdraví povrchní, ale věřte, že „stylové hadříky“ nejen zvednou vaše sebevědomí, ale zároveň cvičení zpříjemní i díky své funkčnosti. Samozřejmostí jsou pak kvalitní boty, které doslova chrání vaše zdraví.

Tak co? Jste připraveni na malou módní přehlídku?

V úvodu jsme zmínili nezbytnost bot, tak začneme rovnou u nich. Co se týká aerobiku a dalších fitness stylů, kde hopsáme, skáčeme, případně tancujeme,  stává se správná a funkční obuv opravdu tou nejdůležitější částí vašeho vybavení do cvičebního sálu. Totéž platí o posilovně, kde realizujeme aerobní trénink třeba na běžeckém trenažéru.

Jaké boty na cvičení

Renomované značky vyrábějí speciální kotníkové boty na aerobik a spol., které jsou odpružené proti nárazům na páteř a pevně „drží“ nohu při každém pohybu. Na botách skutečně nešetřete! Jde sice o investici vyšší (cca 1500 Kč), ale díky ní předejdete řadě potížím (otlaky, puchýře, podvrtnutý kotník). Kromě toho dobré fitness boty skutečně tlumí nárazy a šetří všechny vaše klouby, což je velmi důležité.

  • Praktická rada: Boty na cvičení nikdy nenoste ven.

Z hygienických a zdravotních důvodů si do bot oblečte vždy kvalitní sportovní ponožky. Možná se budete divit, ale často jsou k vidění ženy/muži, kteří tento fakt ignorují.

Boty na cvičení

Boty na cvičení by měly být kvalitní (ilustrační foto: REEBOK)

Na téma bot jsem se zeptala také dvou žen, pro které sport a pohyb v tělocvičně znamenají každodenní chléb…

Rady profesionálů

Boty na aerobik by měly být kvalitní a v názvu by se mělo objevit slovo training, jelikož jen takové boty jsou odpružené  a tlumí dopady,“ radí Denisa Barešová, mistryně světa ve sportovním aerobiku. „Zajímavostí je, že na sportovní aerobik je předepsána podle pravidel speciální bílá obuv, jež ale kupodivu nesplňuje kvalitu bot na komerční (nezávodní) aerobik, není odpružená a netlumí dopady,“ dodává Denisa, která nyní své zkušenosti předává talentovaným slečnám, jež chtějí závodit jako ona.

Správná obuv je určitě to nejdůležitější vybavení do tělocvičny,“ potvrzuje Tereza Cihlářová, mistryně světa ve sportovním aerobiku v kategorii týmů, z které jednou bude paní doktorka. „Boty by měly být kvalitní a odpružené, v dnešní době určitě není problém si takové pořídit. Doporučuji všem zapomenout na kecky za pár korun a radši investovat do svého zdraví i v tomto směru. Z vlastní zkušenosti vím, že nekvalitní obuv se opravdu nevyplácí – a už vůbec ne, pokud sportujete pravidelně,“ dodává usměvavá budoucí lékařka, která jistě své pacienty bude nabádat k zdravému pohybu.

Sportující ženy mají oproti mužům ještě jednu starost navíc:

Sportovní podprsenka

Měla by být dostatečně pevná (speciální střih), správně velká a navíc „vydržet“ časté praní, což je někdy problém. Stejně jako u bot – i tady je dobré vsadit na kvalitní značku. Klidně šetřete na tričku i kalhotách, ale na botách a podprsence nikdy!

Jak najít správnou sportovní podprsenku?

(radí Jana Štastná: www.damske-fitko-beroun.cz)

Každá z nás ví, jak je těžké najít dobrou podprsenku obecně. Někdy jsou to léta dřiny, než přijdeme na tu správnou velikost a tvar. Když pak chceme najít podprsenku i na sport, je to obvykle ještě horší. Přirovnala bych to k nalezení správných džínů. Při zkoušení je to také o emocích, občas je to dost utrpení, ale o to víc si vychutnáme blažený pocit vítězství.

Na dotaz klientek, jak ulovit tu pravou, nebývá jednoduchá odpověď. Je potřeba zvážit nejen tělesnou konstituci, ale také sport, na který má být podprsenka určena. Jinou zvolíme na jógu a jinou na energické lekce (aerobik, piloxing).

Jak vybrat nejlepší sportovní podprsenku

Sportovní podprsenka musí padnout jako ulitá (ilustrační foto: TCHIBO)

U sportu jde vzhled stranou. Je daleko důležitější, aby nám podprsenka dobře chránila prsa a nedocházelo tak k narušování vazivové tkáně (žádná žena nechce mít povislá prsa). Pro ženy, které jsou více obdarovány, je to ještě náročnější, neboť je často sužují bolesti zad, když použijí nevhodnou podprsenku.

Druhým opakem je, že někdy ženy, jež mají malá prsa, mívají pocit, že na sport podprsenku nepotřebují vůbec. Pominu-li fakt, že to nepůsobí příliš esteticky, i v tomto případě mohou ale nárazy při sportu způsobovat nevratné negativní změny.

Jsem si jistá, že na každá prsa existuje „ta pravá“ podprsenka, jen to chce mít trpělivost a zkoušet, zkoušet, zkoušet….

  • Jak poznám, že mám dobrou podprsenku? Je to jednoduché, při cvičení nevíte, že ji na sobě máte.

S Janou jsme se shodly, že když konečně objevíme podprsenku, která dobře padne, vyplatí se ji koupit hned dvakrát 🙂

A jaká by měla být nejlepší sportovní podprsenka?

  • Ideální je funkční materiál, jenž nestudí a odvádí pot.
  • Drží, kde držet má.
  • Dají se nastavit ramínka.
  • Nesmí se nikde zařezávat.

Fitness oblečení

Pokud jste zakoupili kvalitní boty (a ženy podprsenku) asi už nebude mít chuť investovat do dalšího oblečení. A jak jsme zmínili, tady můžete pro začátek skutečně ušetřit. Ačkoliv se firmy se sportovním oblečením předhánějí a nabízejí dokonalé modely, opravdu stačí kolikrát jen triko a tepláky/legíny.

Ale pro zajímavost se zastavme aspoň u oblečení na dnes tolik populární Zumba Fitness. Ta má totiž svá specifika a třeba vám takový IN modýlek udělá skutečnou radost.

Taneční a sportovní oblečení

Taneční a sportovní oblečení, ilustrační foto: FEEL JOY!

Víte, co si obléci na lekci Zumby?

(radí: Simona Bajgarová, www.sima-dance.webnode.cz)

Pokud přijdete poprvé na hodinu, zřejmě vás zaujme instruktorka hýřící nejen úsměvem, ale i barvami oblečení a doplňků, což je pro Zumbu typické. Zumba dýchá latinskoamerickými a moderními rytmy a tomu odpovídá i divočejší způsob oblékání. Mějte však na paměti, že to není jen móda. Zumba je aerobní cvičení, při kterém se určitě zapotíte, a proto by vaše oblečení mělo být hlavně pohodlné a z kvalitních materiálů. Mezi klientkami je velmi oblíbená kombinace lehkého výrazného tílka a volných kalhot, nebo tzv. streetových tepláků.

Propadnete-li Zumbě jako já, určitě si nenecháte ujít žádnou kolekci oblečení vyráběného přímo pro Zumbu. Obuv je pro vaši pohodu při cvičení neméně důležitá. Doporučuji sálové boty s odpruženou podrážkou a propracovanou stélkou. Raději zapomeňte na „conversky“ a investujte do kvalitní obuvi. Nohy totiž dostanou na lekci pořádně zabrat.

Doplňky na cvičení

Vhodným doplňkem základního oblečení do tělocvičny může být také mikina nebo bavlněná rozpínací bundička (skvěle se hodí při závěrečném protahování, když je člověk zpocený a teplota místnosti chladnější, a přeběhnutí studenou chodbou do šaten. Až nyní – ve svém věku – doceňuji rady své babičky ohledně teplého oblečení a vyhýbání se průvanu…

  • Praktická rada: Výraznější šperky – řetízky, prsteny – před cvičením odložte. Nenechávejte je však ve skříňce v šatně, ale požádejte o jejich uschování na recepci.

Na každou hodinu si také noste čistý ručník, který budete dávat na erární podložku, a pak ještě jeden do sprchy.

  • Rada k nezaplacení: Chcete předejít nepříjemnému „bonusu“ v podobě mykózy?  Používejte v šatnách a společných sprchách trepky.

Tak ať se vám dobře cvičí! Vždyť pohyb je radost…

Z archivu aneb přečtěte si také:

Tipy na jednoduchá a chutná jídla pro každý den

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

25.2.2013 Články, Fitness a wellness

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023