Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

MUDr. Pavel Konrád: Jak se bezpečně opalovat a pečovat o svou kůži a zdraví

Náš vztah k slunci za poslední roky prošel bouřlivým vývojem. Na jednu stranu jsme varováni před rakovinou kůže, což někdy vede až do extrémů, kdy někteří jedinci pak vypadají pobledle a nezdravě, neboť se skutečně bojí v slunný den vyjít ven.

Na druhou strani všichni víme, že slunce v rozumné míře působí blahodárně a zajišťuje nám mimo jiné dostatek vitaminu D. Ale jak tedy najít tu správnou míru, která by byla zdraví prospěšná?

Hned na začátku bych chtěla říct, že zdravé opalování rozhodně není takové, kdy se uvelebíte na deku jako – s odpuštěním – husa na pekáči a necháte se opékat ze všech stran. Kolikrát chybí i podlévání, resp. používání opalováních krémů. I když ani to není samospasitelné.

  • Samozřejmě prodlouží dobu, kdy je kůže na slunci chráněna, ale i zde to chce používat selský rozum.

Zeptala jsem tedy tentokrát MUDr. Pavla Konráda z dermatologického centra Lasermed, co si o celé problematice myslí on. Proč se tak nyní všichni bojíme rakoviny kůže, když jsme jako děti běhali o prázdninách celý den u vody. Ti uvědomělejší pak použili opalovací přípravek Sahara s takřka nulovým ochranným faktorem

Slunce v rozumné míře potřebujeme

Slunce v rozumné míře potřebujeme

Důvodem rychlého nárůstu rakoviny kůže je mimo jiné úbytek ozónu v atmosféře, a tím pádem vyšší intenzita UV záření, jenž na nás dopadá,“ vysvětluje MUDr. Pavel Konrád, který se dermatologii věnuje již 17 let.  „Lidé také mají možnost trávit více času na exotických dovolených. Klasikou je, že Evropané jezdí do zaručeně slunných destinací, kde je sluneční záření nejsilnější, a vybírají si pro to i tu nejméně vhodnou dobu, tj. zimní měsíce, kdy je naše kůže vybledává a nemá tudíž žádnou přirozenou melaninovou ochranu.“  Je tedy jasné, že vyjedeme-li v tomto období do zeměpisných šířek, kde vrcholí léto, je více než pravděpodobné, že se spálíme a ohrozím svoje zdraví, protože jako velmi rizikové pro vznik melanomu se uvádí právě opakované spálení kůže do puchýřů v mladém a středním věku..

  • Počet kožních nádorů se údajně zvýšil za posledních patnáct let asi patnáctkrát. A bohužel také klesla věková hranice pacientů –  převažuje střední věk. Přičemž melanom je nejsmrtnějším nádorem ze všech a při jeho pozdním odhalení je šance na přežití pro velmi mizivá.

Nedávno jsme na našem pracovišti odhalili melanom u sedmnáctiletého chlapce, který přiznal, že s rodiči často jezdili do rovníkových oblastí v době vánočních svátků. A v mezidobí navštěvoval solária. Tento příběh má naštěstí dobrý konec, protože díky kontrole a odhalení pomocí digitálního dermatoskopu byla zahájena včas léčba,“ říká s uspokojením lékař.

Jak se mohu preventivně starat o své zdraví?

Kromě rozumného pobytu na slunci a použití příslušných ochranných prostředků, které se na nás díky reklamám hrnou ze všech stran, je třeba nechat svou kůži pravidelně kontrolovat. Preventivní vyšetřování kožních pigmentových projevů je v dnešní době, kdy prudce stoupá výskyt kožních nádorů a zhoubného melanomu, velmi důležité. Návštěva kožního oddělení by se neměla odkládat, ani když kůže neprojevuje na první pohled žádné extrémní odchylky. Jen kožní lékař umí posoudit rizikovost a odešle případně na další vyšetření, případně rovnou navrhne odstranění problematického znaménka.

V současné době je nejdokonalejší metoda vyšetření pigmentových znamének pomocí digitálního dermatoskopu,“ tvrdí MUDr. Pavel Konrád, který ujišťuje, že klienti, kteří jsou v ČR zdravotně pojištěni, mají vyšetření digitálním dermatoskopem zdarma.

Co je digitální dermatoskop

Speciální přístroj, který umí neinvazivním způsobem včas odhalit počínající rakovinu kůže. Intenzivním prosvícením pigmentového znaménka dokáže díky softwarovému programu zhodnotit přes čtyřicet charakteristik a určit, zda je znaménko nerizikové, nebo zda se již jedná o počínající maligní zvrat. Pouhým okem, jak často probíhá první kontrola na kožním oddělení, může totiž lékař hodnotit pouze čtyři základní charakteristiky znaménka, což ve většině případů nemusí stačit k včasné diagnostice.

Další významnou předností digitálního dermatoskopu je, pokud pacient chodí na jedno pracoviště, možnost sledování pigmentových znamének v čase a tudíž porovnávání změny při pravidelných kontrolách. V počítači, který je součástí dermatoskopu, je možné snímky névů archivovat po mnoho let a kdykoliv ten který névus zpětně porovnat.

A jaký je nejčastější mýtus ohledně rakoviny kůže?

Často si lidé myslí, že stačí pouze jedna kontrola znaménka. Není tomu tak. Névy se vyskytují téměř u 100 % populace a 40% melanomů vzniká právě jejich maligní přeměnou. Kontrolní prohlídky se provádí podle rizikovosti nejčastěji 1x ročně. I když digitální dermatoskop skýtá velmi moderní a samostatný způsob diagnostiky, i zde hraje významnou roli lidský faktor a platí, že by měl výsledek vyhodnocovat zkušený odborník.

Každý rok po sezóně myslete na kontrolu

Každý rok po sezóně myslete na kontrolu

Jak je mohu melanomu bránit a vyvarovat?

Nepodceňovat primární prevenci, která v sobě zahrnuje bezpečné chování se na slunci, tzn. ono dobře známé omezení pobytu mezi 11 až 14 hodinou v tropických dnech, používání ochranného oděvu, pokrývky hlavy a brýlí (melanom může vznikat i v oku!) a důsledné používání kvalitních UV protekčních krémů nanesených v dostatečné vrstvě.

A pak je tu ještě sekundární prevence, která tkví v již výše zmíněných pravidelných kontrolách u dermatologa při kterých se kontrolují pigmentová znaménka na kůži.

  • Kontroly je nejlépe provádět  po letním období, kdy byla kůže vystavena nejvyšší intenzitě UV záření za celý rok.

Každý člověk by měl podle doporučení Světové zdravotnické organizace 1x ročně absolvovat kontrolu všech znamének u dermatologa.

Co je preventivní dermatologie

Jde o část dermatologie, která se v posledním desetiletí začíná ukazovat jako jedna ze stěžejních částí oboru, a to hlavně z důvodů předcházení vysokých nákladů na léčebnou terapii. V mnoha státech se podle statistik onkologických registrů dostala rakovina kůže na první místa statistik a předčila tak donedávna nejčastěji se vyskytující nádory (rakovina plic, prsu či tlustého střeva).

  • Právě preventivní dermatologie zažívá ve vyspělých státech enormní vzestup a je výrazně podporována zdravotními systémy.

Prevence, včasná diagnostika a včasná terapie kožních nádorů šetří jak životy pacientů, tak obrovské finanční náklady na pozdější terapii. Při pokročilých stavech kožních nádorů je terapie velmi svízelná, drahá a navzdory tomu je prognóza pro pacienta velmi nepříznivá.

Co nám škodí nejvíce?

  • Neuvážené vystavování slunci
  • Nadměrné návštěvy solárií

Zajímavosti

  • Pokožka je největší orgán našeho těla
  • Slunce je důležité pro správné fungování organismu a spánkový rytmus
  • Pokožka na slunci ztmavne, jelikož UV záření stimuluje tvorbu látky zvané melanin. Melanin chrání pokožku před negativním působením, což při vyšším UV ale samo o sobě nestačí.
  • Vitamín D, jenže je důležitý pro imunitu, se v těle vytváří právě vlivem slunečních paprsků  (UVB). A o vitaminu D více zase někdy příště….

Kontakt na hosta

MUDr. Pavel Konrád: www.lasermed.cz

 

Z archivu aneb přečtěte si také:

Módní tipy pro plnoštíhlé na léto 2023: Vsaďte na magentu!

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

24.6.2013 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024