Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Rakovina prsu: Objednejte se na vyšetření včas!

Poslední roky se mluví o rakovině prsu hodně. A je to dobře, protože jen dostatečná osvěta může pomoci velkému množství žen, které se kolikrát jen stydí o svém nálezu mluvit. Přitom včasné odhalení a léčba může doslova zachránit život.

Rakovina prsu dlouhodobě zaujímá první místo mezi příčinami úmrtí žen ve věkové kategorii 20 – 54 let. Ročně tato zákeřná choroba postihuje v České republice pět tisíc žen a téměř dva tisíce případů končí smrtí.

Strašák rakovina

Rakovina prsu je – jako každá vážná nemoc – rodinný, a nikoliv jen ženský problém. Pokud  žena onemocní, postihne  dramatická událost celou rodinu. Možná zde mohu jako příklad použít i příběh paní Evy z oblíbeného seriálu Vyprávěj, který už nějaký čas běží na obrazovkách České televize. Konkrétně na ní byl totiž velmi názorně vykreslen klasický postoj mnoha žen. Dlouho odkládají vyšetření a pak se jim zhroutí celý svět. Seriálová Eva měla ještě to štěstí, že našla maximální podporu právě ve své milující rodině. I psychické důsledky nemoci totiž mohou být skutečně fatální.

Rakovina prsu: Nebojte se o ní mluvit

Rakovina prsu: Nebojte se o ní mluvit

Tisíce žen zažívají podobnou situaci: z nevinné bulky v prsu, které nepřikládaly žádnou váhu, se vyklubala zhoubná nemoc. Následuje psychicky vyčerpávající a složitá léčba:  odstranění nádoru, často i s částí postiženého prsu, případně odstranění neboli ablace celého prsu.

Prevence, prevence, prevence

Do třiceti let věku je výskyt karcinomu prsu poměrně vzácný,“ říká prof. MUDr. Jan Daneš, CSc., přednosta Radiodiagnostické kliniky 1. LF UK VFN v Praze a prvotřídní odborník právě na problematiku rakoviny prsu. „Pak počty vzrůstají – u žen kolem čtyřicítky až o jednu třetinu.

Minimálně od čtyřiceti let se doporučuje chodit na preventivní kontroly, i pokud je vše v pořádku. Ovšem také mladší ženy je třeba vést k zafixování správných návyků prevence. Přestože této věkové skupině se mamografické vyšetření (viz dále) ještě nedoporučuje, preventivní prohlídka se provádí na ultrazvuku, který je i později vhodnou doplňující metodou k mamografii.

Podle Daneše pravidelné mamografické vyšetřování žen od určitého věku snižuje úmrtnost na rakovinu prsu až o 30 %. Výhodou totiž je, že na rozdíl od jiných podobných onemocnění, včas odhalený zhoubný nádor prsu je většinou relativně dobře léčitelný.

V souvislosti s prevencí se pak také mluví i o samovyšetřování prsu, které si může v klidu domova provádět každá žena.

Jak provádět samovyšetřování

Samovyšetřování se doporučuje vykonávat vždy po skončení menstruace. Nejlepší čas je ihned po osprchování teplou vodou, kdy je pokožka uvolněná a vláčná.

Ve stoji před zrcadlem

  • Volně spusťte paže a pečlivě si prohlížejte oba prsy. Všímejte si nepravidelností, změn jejich velikosti, tvaru  a změn na kůži. Totéž zopakujte s pažemi nad hlavou a nakonec v mírném předklonu.
  • Zvedněte jednu paži za hlavu a druhou rukou postupně vyšetřete tlakem celý protilehlý prs bříšky tří prostředních prstů. Nezapomeňte zkontrolovat také oblast mezi prsem a podpažím až do podpažní jamky.  Vystřídejte strany. Po té prohmatejte každý prs oběma rukama proti sobě a hledejte opět nepravidelnosti, zatvrdnutí nebo bulku. Stiskem bradavky zkontrolujte, zda nedochází k výtoku.

Vleže na zádech s mírně podloženou lopatkou a paží zvednutou nad hlavu

  • Postup vyšetření prsů je stejný jako vestoje.

Při jakémkoliv podezřelém nálezu nebo jen pochybnosti navštivte svého lékaře. Každá nalezená změna neznamená, že jste nemocná, ale je třeba mít jistotu. Podrobný popis samovyšetřování a řadu praktických rad naleznete na www.breastcancer.cz.

Rakovina prsu: Samovyšetřování může pomoci

Rakovina prsu: Samovyšetřování může pomoci

Jak vypadá vyšetření mamografem?

Pokud si nejste svým zdravotním stavem jistá, lékař vás zřejmě doporučí na mamograf. Laborantka vám prs přitlačí na podložku plastovou deskou, která rozprostře prsní tkáň tak, aby bylo možné získat co nejlepší mamografický snímek celého prsu. Ženy se často obávají bolesti, ale moderní přístroje jsou  velmi šetrné.

Mamograf dokáže poměrně přesně zobrazit stav ženského prsu, ale jen lékař, který se problematikou podrobně zabývá (radiodiagnostik – mamolog), je schopen odhalit malý nádor od jiných změn.

Velký význam má fakt, že mamografie je nejspolehlivější metodou k odhalování nádoru prsu i v počátečním stadiu. Její spolehlivost (pokud je prováděna ve screeningových centrech) je přibližně 96 %. Navzdory zkresleným informacím, které se sem tam šíří, může na mamografické vyšetření opravdu každá žena bez ohledu na velikost prsů, které to lékař doporučí.

Co následuje, pokud kontrola nedopadne dobře?

Je-li zaznamenán podezřelý ložiskový nález, je pacientce doporučen diagnostický odběr malého válečku tkáně (core-cut biopsie), samozřejmě při znecitlivění. Po vyhodnocení se stanovuje optimální individuální způsob léčení – kombinace chirurgické a onkologické léčby.

  • Jestliže se po roce či dvou od skončení léčby cítí pacientka dobře, nejeví známky recidivy či metastáz, může se obrátit na plastické chirurgy ohledně rekonstrukce prsu.

Nepřehlédněte! Rekonstrukční operace prsu patří do komplexní léčby nádorů prsu a jsou hrazeny ze zdravotního pojištění!

Pomůže mamografický screening?

Mamografický screening byl v České republice oficiálně zahájen v září roku 2002. Všem ženám ve věku 45 – 69 let je jednou za dva roky pojišťovnou hrazena prohlídka na akreditovaném odborném pracovišti. Dle zkušeností z vyspělých zemí může údajně mamografický screening snížit úmrtnost až o 35%.

Růžová stužka - mezinárodní symbol boje proti rakovině prsu

Růžová stužka – mezinárodní symbol boje proti rakovině prsu

Rakovina prsu není tabu

Společnost AVON Cosmetics zahájila v roce 1997 projekt proti rakovině prsu prodejem růžových symbolů. Vybrané prostředky jsou každoročně věnovány na projekty zaměřené na boj proti této zákeřné nemoci. Mezi nejznámější aktivity patří Avon Pochod proti rakovině prsu.

Internet pomáhá:

Mamma HELP

sdružení pacientek s rakovinou prsu, www.mammahelp.cz

Program mamografického screeningu v České republice

Seznam akreditovaných screeningových center, www.mamo.cz.

Celebrity a rakovina prsu

Pro prevenci rakoviny prsu udělaly poměrně dost některé (většinou také nemocí postižené) celebrity. Pro připomenutí jmenujme australskou zpěvačku Kylie Minogue, country zpěvačku Cheryl Crow a americkou zpěvačku Anastacii, které neváhaly otevřeně o svých problémech mluvit.

 Až hysterickou diskusi kolem chirurgických zákroků v rámci prevence rakoviny prsu naopak rozpoutala svým rozhodnutím nedávno herečka Angelina Jolie, jež si nechala údajně z preventivních důvodů odstranit obě prsa. Některá média dokonce spekulují, že se jednalo více o marketingový tah než o zdraví. Inu, kdo ví…

Z archivu aneb přečtěte si také:

Michal (57 let): Proč jsem se zamiloval do aplikace Kalorické Tabulky

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

3.6.2013 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024