Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jak měřit kroky bez chytrých náramků

Občas se stane, že se nám chytrý náramek nebo hodinky rozbijí či nejsou dostatečně nabité – co potom, jak si měřit kroky?

Začínal jsem s pohybem – v mém případě s rychlejší chůzí – asi jako každý z vás. Zjistil jsem si, že by měl člověk nachodit alespoň šest tisíc kroků denně, a tak jsem si pořídil chytrý náramek, potom ještě jeden, a také jeden krokoměr do kapsy.

Jenže u toho prvního se mi brzy přetrhl řemínek, u druhého jsem zjistil, že neumožňuje nastavit délku kroku, ani to, jestli jsem muž, či žena (což je problém, protože kroky muže a ženy jsou kvůli stavbě těla rozdílné), a když jsem si dělal tabulku, abych nakonec porovnal každodenní počet kroků, zjistil jsem, že se všechny tři údaje – jak obou náramků plus krokoměru – od sebe často o velká čísla liší.

Takže jsem na to šel „vědecky“. Ano, čekají nás hrátky s čísly.

Aplikace Mapy.cz umožňuje měření trasy (používám tuhle, protože o jiné podobně jednoduché nevím). Buď přímo přes tlačítko Trasa, kde si nastavíte začátek a cíl, vyberete pěší trasu, rychlou (na výběr je i turistická, ale tu pro danou potřebu nevyužijeme), a aplikace sama spočítá počet kilometrů (a metrů). Kdo jezdí na kole, ocení podobnou funkci i pro tyto účely.

Ne vždy ale trasa vede tudy, kudy opravdu chodíte, protože aplikace nezná všechny boční cestičky, lesní pěšinky a zkratky. Pak se dá použít odkaz Měření vzdálenosti (pod odkazem Nástroje), kde si sami kousek po kousku vedete trasu – vypadá to nakonec podobně, jako ta červená linka ve filmech o Indiana Jonesovi, která ukazovala, odkud a kam letěl.

Jak měřit kroky bez chytrých náramků

Nastavíte si svou pěší cestu a zjistíte, kolik kilometrů má. Pak si vezmete třeba krejčovský metr, půjdete ven a uděláte deset kroků z bodu A. (Máte-li dostatečně velký byt, můžete měřit samozřejmě i doma.) Následně změříte vzdálenost od bodu A k bodu, kde jste se zastavili, toto číslo vydělíte 10 a máte hodnotu svého průměrného kroku.

Na začátku své denní pěší trasy (neboli workoutu) už pak stačí spustit stopky, a jakmile oznámí celou hodinu, změříte si přes výše zmíněnou aplikaci, kolik jste ušli přesně kilometrů, vydělíte počet centimetrů průměrnou délkou svého kroku a máte to.

Pokud dejme tomu ujdete za hodinu 4,5 kilometru, je to 450 000 cm. Průměrný krok máte dejme tomu 65 cm. Ušli jste tedy za hodinu 6 923 kroků. A navíc víte, že vaše průměrná rychlost je 4,5 km/hod. A nepotřebujete na to žádný náramek.

Jsou lidé, kteří dovedou jít rychlostí 5 km/h (i více), jiní se dostanou k cca 4 km/h, u každého je to jinak. Podstatné je, abyste celou dobu šli mírně zadýchaní. Co to znamená mírně zadýchaní? Vezměte s sebou někoho z rodiny či kamaráda / kamarádku a během výšlapu mu / jí něco povídejte. Neměli byste zcela ztrácet nebo popadat těžce dech, ale s mírným zadýcháváním byste měli být schopni mluvit tak nějak plynule.

Na každý pád není nad osobní průzkum a zkušenost. Osobně jsem si takhle změřil několik tras od nás z pražských Modřan. Zjistil jsem, že moje průměrná rychlost za hodinu je cca 4,6 – 4,7 km, takže 6 000 kroků dosáhnu zhruba po padesáti minutách (plus minus, ne vždy jdu přesně stejnou rychlostí, na což má vliv kopcovitost terénu, ve městě semafory na přechodech, přechody i bez semaforů, únava apod.). Za hodinu ujdu zhruba 7 000 kroků – což je 117 kroků za minutu.

Prostou matematikou jsme tedy dospěli k jednotce naší vlastní, našeho vlastního kroku. Takto jednoduše už si lze spočítat, že 8 000 kroků (v mém případě) ujdu za 68 minut (8000 děleno 117), 10 tisíc kroků za 87 minut.

Jak měřit kroky bez chytrých náramků

Nevěřili byste, kam všude se za tu dobu, tedy asi za hodinu a půl, dá dojít.

  • V Praze se za 10 000 kroků dostanete pěšky z Modřan na Vyšehrad. Od kostela v Malé Chuchli na Arbesovo náměstí. Z Hradčanského náměstí na Vlachovku pod Kobylisy. Od karlínského kostela na Spořilov. Z Nových Butovic na Karlovo náměstí.
  • V Brně od Zderadova sloupu do Medlánek, od hvězdárny k zoologické zahradě, od Obřanského mostu do Mariánského údolí.
  • V Ostravě z hlavního nádraží do Kunčiček.
  • A v Olomouci z hlavního nádraží na začátek poutní aleje ke Svatému Kopečku.

Časem si sami zvyknete počítat kroky podobným způsobem, a to i na dovolené v ne tak známých místech, a chytré hodinky nebudete potřebovat. Tedy, pokud je nepoužíváte pro propojení s naší aplikací Kalorické tabulky. Ale i tam často stačí propojení s Google Fit v mobilu.

Na druhou stranu je fakt, že třeba Garmin náramky vám povedou statistiku – kolik jste ušli za měsíc, za rok, odmění vás plaketou. To byste si u vlastního počítání bez hodinek museli zařídit sami a plaketu si také sami nakreslit. Ale nejdůležitější nakonec je skutečnost, že se hýbeme a děláme něco pro své zdraví.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Domácí vs. kupované instantní kaše

Domácí vs. kupované instantní kaše

S příchodem sychravého počasí se u většiny z nás začínají probouzet chutě na teplá a vydatná jídla. Mezi takové pokrmy můžeme rozhodně zařadit kaše, ať už sladké, či slané.

Co by snídaňová kaše měla obsahovat, aby nás dobila energií a dostatečně zasytila na celé dopoledne? Mohou být správnou volbou i instantní kaše?

Celý článek 14.11.2022 0

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

17.11.2022 Články, O kaloriích nevážně

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024

Vejce stokrát jinak

Vejce stokrát jinak

Vždycky, když opakují film Jak básníkům chutná život, zaujme mne příprava hostiny podle knihy Připravujeme vejce.

Šimon Šafránek v podání Pavla Kříže čeká dámskou návštěvu Píšťalky v podání Evy Vejmělkové, a tak právě podle knihy Připravujeme vejce chystá vaječný raut. Jenž mu překazí, jak jinak, jeho kamarád Kendy se dvěma dívkami z televizního štábu.

Celý článek 14.3.2024