Hubnutí, zdravý životní styl a motivace (2. díl): Přemýšlej o jídle jinak
Už tě nebaví nekonečný kolotoč diet a zákazů?
Možná je čas přestat hledat zázračné řešení a začít se dívat na jídlo jako na něco, co ti má pomáhat, ne tě omezovat.
Nedávno jsme přinesli článek Jak odolat nástrahám Vánoc, kde MUDr. Zuzana Stránská předložila mnoho užitečných rad ze své praxe ohledně vánočních svátků a udržování výživového režimu. Dnes si můžete přečíst několik jejích odpovědí na vaše otázky, které jste napsali do komentářů pod zmíněný článek.
A protože jsme se problematice „vánočního nepřibrání“ věnovali i vloni, tak na konci naleznete přehled již zveřejněných příspěvků. Krásné adventní dny a předávám slovo paní doktorce.
Co si paní doktorka myslí o tom, že by se člověk na ten pouhý týden vykašlal na všechny diety a normálně si dopřál vše, co k Vánocům patří. A hlavně si to psychicky nevyčítal. Myslím, že to pak během 14 dnů normálního stravování a přiměřeného pohybu zhubne. Další zkušenost, kterou mám, je ta, že si před jakýmkoliv jídlem dám lžíci jablečné vlákniny. Funguje to, protože pak už se těch pochutin do žaludku tolik nevejde.
Pokud je to jeden týden, tím spíše jeden týden v roce, tak zcela jistě žádné dlouhodobé škody nenastanou. Pokud se stane, že 1-2 kg přiberete, je možné, že shazování kil bude trvat o něco déle než 14 dní. Ale pokud se v následujícím období vrátíte zpět ke zdravé stravě bez převahy vysoce kalorických potravin a pravidelnému pohybu, je reálné, že v únoru budete se svojí hmotností opět spokojená.
Rozpustná vláknina před jídlem je samozřejmě vhodná. Existuje mnoho forem – jak přírodních (psyllium), tak v podobě syntetických polysacharidů (prodávají se v lékárnách v kapslích), které v žaludku zvětší mnohonásobně svůj objem a navozují tak v kombinaci s konzumovaným jídlem pocit sytosti. Je to jedna z konzervativních metod hubnutí s malou, ale statisticky významnou úspěšností.
Jaký je obecně vliv psychického stavu na snižování váhy?
Zajímavý dotaz. Pokud to myslíte tak, že dobrá psychická kondice je optimálním předpokladem k úspěšné redukci hmotnosti, tak máte zcela jistě pravdu. Často je těžké toho docílit. Proto také jednou z nejdůležitějších konzervativních metod v redukci hmotnosti je pravidelná psychoterapie. Ukazuje se, že ji většina obézních potřebuje. Soustavná motivace a opora je při hubnutí nutná. Ne vždy je schopna se jí zhostit vlastní rodina. Pokud otázka zní, jak zhubnutí může ovlivnit psychický stav člověka, tak ne vždy zcela pozitivně. Vidíme to u pacientů po restrikčních (objem žaludku zmenšujících) bariatrických výkonech. Je těžké si zvyknout na malé porce jídla, a to i přesto, že zmenšením žaludku je odstraněn hlad. Jídlo nám dělá dobře, přináší krátkodobé příjemné pocity a snížíme-li porce tak, jak to musí udělat lidé s bariatrií, může to s sebou přinášet i psychickou stísněnost. Zde je pak opět na řadě psychologická intervence.
Paní doktorko, docela by mě zajímalo, jestli nějaké cukroví pečete Vy. Máte nějaký oblíbený recept? A jak vypadají Vánoce u Vás doma (myslím z pohledu zdravého životního stylu)?
Harmonie ducha a těla je pro mě prioritou po celý rok. Udržuji si štíhlou postavu a v porovnání s vrstevnicemi mám nadprůměrnou fyzickou zdatnost (věnuji se zejména rekreačnímu běhu, ale také lyžování, cyklistice, volejbalu; sportuji celý život). Cukroví vůbec nejím, na Štědrý den se postím a večer si dám malý kousek kapra v trojobalu a odlehčený bramborový salát bez majonézy s pár kapkami olivového oleje. Vánoce pro mě nepředstavují v tomto směru rizikové období. Disciplinovanost v jídle je mi přirozená a nikdy o Vánocích nepřiberu.
Paní doktorko, vaše konstatování, že když už vánoční cukroví, tak jako hlavní jídlo, mi připomnělo, že jsem se kdysi setkala a názorem jedné poměrně štíhlé dívky v baru, že coca-colu nikdy nepije k jídlu, ale někdy jen tak pro chuť si ji dá – a to celkem často, vždy však bez jídla. Tázala jsem se na to asi dvou výživ. poradců a ti mi řekli, že je to blbost, že jednou je kalorická hodnota nápoje taková a maková a je celkem jedno, kdy ji přijmeme. A vždy je to vzhledem k nemalému číslu špatně. Můj dotaz tedy zní: skutečně si myslíte, že když si dám nějaké sladké jídlo/nápoj takto zvlášť, je to menší zlo, než když je zkombinuji s jídlem? A je pro to nějaké logické vysvětlení? Kdyby ano, docela by mě to potěšilo, protože si myslím, že existují i jiné zákonitosti, než jen slepé počítání kalorických hodnot.
Jedinou zákonitostí je příjem a výdej energie. Žádná kombinace jídel nehraje roli (viz různé diety založené na dělené stravě). Cukroví místo snídaně či večeře je mimořádným opatřením, jehož cílem je právě nezvyšovat denní energetický příjem, tj. nenavyšovat jej ještě o to cukroví. Představte si, že si k večeři dáte sendvič a pak ještě cukroví; takhle si dáte „jenom“ cukroví. Tento postup lze doporučit jen občas, např. o Vánocích.
Děkujeme za dotazy i odpovědi.
Přeji pěkné adventní dny se spoustou krásných zážitků, chutí a vůní….
9.12.2013 Ing. Macáková Marcela Články, Jak zhubnoutUž tě nebaví nekonečný kolotoč diet a zákazů?
Možná je čas přestat hledat zázračné řešení a začít se dívat na jídlo jako na něco, co ti má pomáhat, ne tě omezovat.
Celý článek 14.4.2025
Když člověk začne hubnout, obvykle to doprovází silná motivace, snaha o změnu a odhodlání „něco konečně dělat“.
Jenže výsledky nejsou vždycky hned rychlé a reálný život s sebou přináší spoustu práce, aktivit, povinností, překážek i návraty ke starým návykům. Proto pokud jste se snahou o zhubnutí stále na začátku, můžou vám pomoct následující tipy, které vás podrží na cestě vpřed.
Celý článek 9.11.2025
Kdysi dávno lidstvo přišlo na to, že smícháním mouky a vody vznikne těsto, a začalo z něj péct chleba. A potom někoho napadlo dát do těsta náplň, zabalit a těsto uvařit či osmažit.
Časem dokonce vznikly i nové varianty těsta jako listové nebo odpalované.
Celý článek 6.11.2025
Četl/a jste článek „Nechtěné myšlenky – tichý sabotér naší snahy zhubnout“?
Pokud ne, nezapomeňte se na něj později juknout. Teď se podíváme opět na myšlenky – tentokrát na první pohled pozitivní, jež mají ovšem také své ale…
Celý článek 3.11.2025
Gochujang, možná znáte pod slovním spojením „pasta z červené chilli papričky“. Je to sladko-slané fermentované koření velmi oblíbené v korejské kuchyni.
V poslední době začíná být velmi populární nejen kvůli svému exotickému názvu, ale také pro zajímavé spektrum chutí, které dodá běžným pokrmům.
Celý článek 31.10.2025
Dnešní potravinářský průmysl dokáže hotové zázraky. Umí vyrobit potraviny, které vypadají skvěle, chutnají božsky a ještě se tváří jako něco, co prospěje našemu zdraví.
Krásný obal, lákavé slogany, sliby o zdraví, a to s hlavním cílem – přesvědčit nás, že kupujeme něco dobrého pro naše tělo.
Celý článek 28.10.2025