Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jak si uspořádat ledničku a správně skladovat potraviny

Hledal jsem tuhle cosi v ledničce. Otevřu dveře a vykouknul na mne naprostý zmatek. Ve dveřích mlíčka na kávu, v držáku na vajíčka majonéza, na talířcích zbytky bramborového salátu, ale to máslo jsem nemohl najít. A tak jsem začal hledat, jak si má člověk správně uspořádat ledničku.

Většina návodů mne zklamala. Protože si články zaplatili reklamní partneři, předpokládalo se, že máme doma ledničku přes dva metry vysokou, s dvoukřídlými dveřmi, a samozřejmě s mrazákem, za který by se nestyděl ani Zdeněk Pohlreich nebo Gordon Ramsay v práci.

Naše lednice je však normální. Má jen jedny dveře a v těch tři přihrádky. V hlavní části dole jsou dva šuplíky. Nad nimi pak také tři přihrádky, z toho jedna má držák na položenou láhev vína. A dole pod ledničkou malý mrazák se třemi šuplíky. Takže na tuhle variantu ledničky jsem nakonec hledal informace a zkompiloval si je právě pro tuto nízkotonážní verzi.

Vyznáte se ve své ledničce?

Vyznáte se ve své ledničce?

Další věcí, s níž jsem se u článků o uspořádání věcí v ledničce musel vypořádat, byla poněkud nesmyslná nabídka toho, co bych měl do ledničky cpát. Avokádo, meloun, liči, ananas a kdovíco ještě. S takovými návrhy mi jděte k šípku, nebo spíše na Havaj.

  • My do ledničky dáváme šunku nebo nějaký salám, vajíčka, mléko, máslo, sýry plátkové a někdy i mazací, jogurty, paštiku, zeleninu, marmelády, kečup, hořčici a podobně.

CO DO LEDNIČKY NEPATŘÍ

První věc, s níž jsem se musel k velkému svému překvapení popasovat, byla skutečnost, že mnohé věci do ledničky nepatří, nemají tam co dělat. Skutečně.

Asi je víceméně jasné, že do ledničky nepatří brambory, cibule a česnek – ty stačí mít ve spíži dole u země, případně na balkóně nebo na chodbě, pokud nemáte sklep. My sice sklep máme, ale jezdit v paneláku výtahem pořád dolů a nahoru kvůli bramborám mi přišlo poměrně otravné.

  • Do ledničky nepatří ani ovoce, které nesmí být vystaveno teplotě pod 10 °C, jinak ztrácí chuť. Jde např. o melouny, banány, ananas, ale také o citrony a rajčata. Tohle jsem vskutku nevěděl!

Ještě více mne překvapilo, že do ledničky nepatří ani hořčice, kečup, některé ještě neotevřené paštiky nebo plechovky s tuňákem. Ani sem nepatří plechovky s nakládanou zeleninou či fazole nebo hrášek v plechovce. Nepatří sem marmelády a džemy! Natož med. Dokonce ani čokoláda, která mrazem má tendenci hořknout.

Upozorňuji jakožto kávofil na další častý omyl – do ledničky nepatří ani káva. Káva totiž nesmí zvlhnout, nesmí nikde nabrat vlhkost. A co si myslíte, že se s kávou stane, když ji máte vedle dejme tomu nějaké zeleniny, nebo když ji vyndáte na teplý vzduch ven? Na kávu si raději pořiďte vakuovou sklenici, z níž se dá vypustit vzduch.

Ty brďo, říkal jsem si, to se mi pěkně ta lednička vyprázdnila, když jsem kečup, hořčici, tuňáka a fazole v plechovce a marmeládu přesunul do spíže, kde se na ně místa našlo dost. Jedna z rad ohledně ledniček říká: Nepřeplňujte lednici ani mrazák, protože kolem potravin má chladný vzduch cirkulovat.

SPODNÍ ŠUPLÍKY

Takže mám před sebou ledničku a úplně dole jsou dva šuplíky. Co do nich? Jde o boxy na zeleninu a ovoce. Protože mnohé ovoce a zelenina nemá v ledničce co dělat, budou boxy nakonec zcela dostačující na ten ledový salát, květák, brokolici, kapustu nebo růžičkovou kapustu, mrkev, celer a petržel. Případně řepu a tuřín, ale to asi mnozí z nás tak často doma nemívají.

SPODNÍ PŘIHRÁDKA

Nad spodními šuplíky je spodní přihrádka nebo řekněme polička. Protože zde je -2 °C až 4 °C, patří sem tedy syrové maso, drůbež a ryby, ale vydrží maximálně tři dny. Maso by mělo být v uzavřených nádobách nebo přikryté celofánem, aby hnilobné procesy probíhající i tak v mase nepřeskočily na další potraviny v ledničce. Maso vydrží déle, když je zalijeme olivovým olejem.

PROSTŘEDNÍ PŘIHRÁDKA

Zde je teplota 4 °C až 6 °C a patří sem otevřené paštiky, uvařené maso, šunka, uzeniny. Je možné sem dát i máslo, plátkové nebo tavené sýry, jogurty, čerstvé mléko, avšak nezapomeňte, že masné a mléčné výrobky musejí být od sebe pečlivě odděleny.

  • Není to proto, že takto to hlásá židovské náboženství, ale protože jejich mikroorganismy se vzájemně rády navštěvují, což skutečně není to nejlepší pro naše zdraví.

Pokud máte prostřední přihrádku dělenou, dejte tedy dolů uzeniny, salámy a šunku, do horní části sýry, máslo a jogurty. Jestliže nemáte prostřední přihrádku dělenou, dejte šunku a salám do spodní poličky, uzeniny do horní poličky, a tu prostřední tedy nechejte na mléčné produkty. Máslo a margarín je rovněž možné dát do dveří ledničky, nahoru nebo do prostřední části dveří.

  • U uzenin a sýrů tedy nejvíce platí, že by měly být pečlivě zabaleny v alobalu, celofánu nebo v nejhorším případě v krytých nádobách.

HORNÍ PŘIHRÁDKA

Tady nám panuje příjemných 7 – 8 °C a polička se hodí na již hotová jídla (ta však dávejte do ledničky vychladlá, nikoliv ještě teplá!), uzeniny, jogurty, tvrdé sýry. Hotovými jídly myslíme omáčky, guláš, polévky, pudingy, ale také dorty, zákusky či chlebíčky. Předpokládá se samozřejmě, že toto jídlo brzy dojíme, nikoliv, že zde stráví několik týdnů.

DVEŘE LEDNIČKY

Jsou nejteplejším místem v ledničce – teplota se tady drží na zhruba 10 – 11 °C.

  • Do dolní, nejvyšší části dveří, patří nápoje – trvanlivé mléko, džusy, minerálky, pivo, otevřené láhve bílého vína. Červené víno totiž do ledničky vůbec nepatří, a zavřené bílé víno se ukládá naležato do speciálního držáku v prostřední části samotné ledničky.

Prostřední část dveří by měla obsahovat držáky na vajíčka, která sem patří. Prý se mají do otvorů držáku ukládat špičkou dolů, prý neprasknou.

  • Každopádně se radí nedávat do ledničky ten papírový obal, v němž jste vajíčka koupili v krámu. Obsahuje už takhle hromady nezdravých mikroorganismů, které v ledničce na ostatním jídle nechceme.

Horní část dveří může pojmout krabičku s máslem, některé konzervy nebo plechovky, otevřené marmelády, někteří sem dávají i léky nebo baterie, ale to přece jenom není to nejvhodnější řešení.

Někde zase radí dávat zcela nahoru do dveří vajíčka a máslo a margarín do střední části, ale popravdě řečeno, o moc velký rozdíl nejspíše nepůjde.

Co nepatří do ledničky?

Co nepatří do ledničky?

MRAZÁK

Cokoliv budeme potřebovat za dobu delší než dva tři dny, vložíme do mrazáku. I zde však platí, že nesmí být přecpán a že by potraviny měly být dobře zabaleny. Můžeme sem dát maso, rohlíky, chleba.

U masa je dobré je rozporcovat na menší kusy, zabalit, a popsat si balíčky, abychom posléze věděli nejen, co je uvnitř, ale také jak dlouho.

Takové ty rady, že jednou rozmražené jídlo už se opět nezmrazuje, že se zmrzlé maso nerozmrazuje pod horkou tekoucí vodou, ale nechá v pokojové teplotě, dokud není rozmrzlé, ty asi nemá smysl opakovat, ty nejspíše každý zná. Nebo tu rada, že jakmile se v ledničce u čehokoliv objeví plíseň, je nutné to hned vyhodit a nejíst a ledničku vymýt a vytřít.

SPOKOJENOST

Jak jsem již psal, co do ledničky nepatří, to máme ve spíži – brambory, cibuli, česnek, kečup, hořčici, tuňáka, marmelády, rajčata, červené víno, citrony, med, čokoládu a paštiky.

V ledničce dole v šuplících máme kořenovou, listovou a košťálovou zeleninu, na spodní poličce syrové maso, a když se někdy plácneme přes kapsu, pak i ryby, uprostřed salámy a šunku, nad nimi máslo, sýry, jogurty, čerstvé mléko, a úplně nahoře zbytky od oběda či večeře. No a ve dveřích dole trvanlivé mléko, pivo, nad tím vajíčka a nahoře máslo a konzervy. Jednoduché, ne?

Nedalo ani moc práce si tohle zapamatovat, a kupodivu, když člověk ví, kam co dát, vypadá ta lednička i přehledně! Jen nesmí člověk zapomenout, že všechno to jídlo je tam k tomu, aby se stejně jednou snědlo, a na výstavu si zajít do galerie.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jak přistoupit ke změně životního stylu, po které toužíme?

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

13.1.2014 Články, O kaloriích nevážně

Komentáře

1

babča

13.1.2014 19:47

Vyndala jsem vajíčka z papírového obalu a naskládala je do dveří, vyndala hořčici a kečupa a zívá na mne poloprázdná lednice 🙁

2

lencika

14.1.2014 15:50

Ma to este jeden hacik niektore chladnicky ako je aj ta co my mame doma je usposobena tak ze spodny suplik je vymeneny tak aby mal presne nulu a ziadne dalsie supliky neobsahuje. Treba pozriet obcas aj navod 😀 tam je presne popisane podla kategorii ako ich tu mate uvedebne kde sa dana zona nachadza vo vasej chladnicke 😀

3

krysta

14.1.2014 21:02

Udivuje mě to překvapení nad tím, co nemusí být v lednici 😀 copak v obchoě je hořčice, kečup, paštiky a další v lednicích?

4

David

16.1.2014 23:40

Zdravím, děkuji za článek a jen by se chtěl zeptat, kde autor k těmto tvrzením přišel nebo jak k nim dospěl?

5

mamča

17.1.2014 11:11

když vytáhnu hořčici, kečup a tatarku, k tomu konzervy s rybičkama a rajčata, budu na tom podobně 😀

6

Ludka

25.1.2014 11:41

Chtěla jsem se zeptat píšete že džem a marmeláda nepatří do lednice .Ale pokud už je otevřená tak ano přece se musí uchovat po otevření v chladu.Jinak by chytla plíseň né.

7

sylva

25.1.2014 12:57

Pozor – ty rady ohledně hořčice, kečupu, nakládané zeleniny apod. platí jen pro věci nenačaté – a ty snad nikdo do ledničky nedává. Jenže tyhle potraviny se většinou nesnědí najednou, takže v ledničce běžně jsou a mají tam své místo. Zkuste nechat otevřený kečup, nakládanou zeleninu, kyselé okurky, džem…venku – za pár dnů je na nich plíseň – a v ledničce vám vydrží docela dlouho

8

wendy

25.1.2014 14:20

každý článek říká něco jiného….na obrázku jsou v lednici banány a ty opravdu do lednice nepatří,tak komu věřit?????

9

Jan Lipšanský

25.1.2014 20:11

David: Jde o výcuc z asi dvaceti článků českých i zahraničních, z nichž jsem se snažil „vyzobat“ to, co jsem potřeboval pro naši ledničku normální velikosti a neexotická jídla, co do ní dáváme.
Ludka a sylva: Snažil jsem se to v článku napsat, ale asi to nevyznělo jasně. Ano, otevřené konzervy nebo zavařeniny už je lepší dát do lednice. Ale je pak nutné je rychle dojíst.
wendy: Fotky jsou jen ilustrační, tedy z nějaké komerční databáze.

10

T. Kučerová

26.1.2014 18:54

Moje kamarádka pracuje ve výzkumném oddělení Karlovy univerzity. Občas jim lidé zasílají nejrůznější dotazy. Jeden pán chtěl, aby mu vědecky pomohli přesvědčit manželku, že nemá plnit ledničku zbytečnostmi, neboť se domníval, že pak má lednička větší spotřebu.
Bohužel ho ale museli zklamat, jelikož je tomu prý přesně naopak. Výplně typu: džemy, kečupy, atd. mají v chladicím prostoru akumulační význam. Když otevřeme poloprázdnou ledničku, vnikne do ní mnohem víc teplého vzduchu než do ledničky, kde na vzduch žádné místo nezbývá.
Větší spotřeba by nastala pouze v tom případě, že by člověk ty kečupy atd. při každém otevření dveří vyměnil za jiné, nevychlazené. Což se tedy většinou opravdu neděje.
Závěr: kdo několikrát denně otevře a zavře poloprázdnou ledničku, spotřebuje víc proudu, než ten, kdo v ní má plno zbytečností.
Nejlevnější ovšem je, neotvírat ji vůbec !! :)))

11

Pavel

15.8.2015 18:16

To co se do lednicky nehodi viz. banany, ananas je urcene predevsim teplotou uvnitr lednicky. Kdyz tam budete mit 10°C a vic tak by to nemelo temhle vecem uskodit. Kdyz chladite na 0°C tak to muze byt pro nektere druhy ovoce zvlaste tropickeho ne moc dobre … viz.
http://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/76483.aspx

12

Tea

13.1.2016 08:41

Dobrý den, vlastně jsem původně hledala návod jak a v čem uskladňovat nejlépe ovoce a brampory na zimu, nakonec jsem si nakoupila takové šikovné bedýnky, jak bývají na brambory ale nižší a ty budou myslím na jablka brambory a mrkev dokonalé. Tenhle článek o uskladnění potravin mě ale tak nadch, že jsem hned začala dělat v lednici ordnug a musím říct, že hned sse na to líp dívá…Ale i tak přítek chodía hlásí my zase nemáme ….a já sáhnu do ledniceadanou vec mu podám, nějak ho obtěžuje se pořádně podívat!

13

Lada

5.9.2016 18:59

Jo, jo, článek je to pěkný a užitečný, jen bohužel nerozumím následující větě: Jestliže nemáte prostřední přihrádku dělenou, dejte šunku a salám do spodní poličky, uzeniny do horní poličky, a tu prostřední tedy nechejte na mléčné produkty. Nejsou šunka a salám čistě náhodou uzeniny? Nemělo by být dole v lednici spíš maso a uzeniny nahoře? Fakt jsem nechtěla šťourat, ale nedalo mi to 🙂

14

Kristina

18.3.2018 22:06

No.. úplně se vším nesouhlasím. Třeba zrovna otevřená marmeláda, či džem do lednice rozhodně patří. Ta v teple rychle podlehne zkáze. Naopak pochutiny, které v sobě obsahují sůl v lednici být nemusí.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani provozovatele blogu.

Přidat komentář

Související články

Jak se na krizi připravovala Kuchařka ze Svatojánu

Jak se na krizi připravovala Kuchařka ze Svatojánu

Krize, o které mluvili jen někteří z ekonomů, politologů nebo přírodovědců, se nakonec dostavila v té nejméně očekávané podobě.

Pandemie koronaviru, a s ní spojené ekonomické propady, sociální izolace, nejistota, deprese a strach měly určitý vliv téměř na každého z nás…

Celý článek 5.7.2020 0