Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Iva Hejkrlíková: Jak snížit svůj metabolický věk

Při své profesi redaktora vyzkouším na vlastní tělo kdeco. Občas jsem z výsledku nadšená, jindy zaražená a v mnoha případech si řeknu, že do toho jsem fakt neměla jít.

No a trochu nepříjemně překvapená jsem byla nedávno, když mi „chytrá váha“ naměřila o deset let vyšší metabolický věk, než je můj skutečný, zvlášť když mám někdy pocit, že puberta ještě neodešla…(smích).

A protože se říká, že jsme tak staří, jak se cítíme, začala jsem otravovat své okolí a vyžadovat po něm nějaké vysvětlení. Metabolický věk je totiž většinou vyšší u lidí s nadváhou, nebo těch, které dlouhodobě sužují nějaké nemoci.

Můj trenér mi řekl, ať se vykašlu na takové teoretické blbosti a raději pořádně makám,  protože žádný věk není omluvou na to, abych se flákala u posilování břišních svalů (vyprávěla jsem mu to totiž pří tréninku a neustále pauzírovala, abych mohla máchat rukama a dodat celé situaci patřičné dramatičnosti). Jeho slova mě sice trochu uklidnila, ale pátrala jsem dál, protože informace, že metabolický věk určuje náš skutečný věk, resp. skutečné stáří těla, mě stále znervózňovala, zvlášť když pro mě vyzněl tak nelichotivě.

Co je metabolický věk

Metabolický věk se totiž počítá z množství svalů, vody a tuku v těle a vyjadřuje svým způsobem hodnotu bazálního metabolismu, o kterém jsme se zde již bavili. Nakonec jsem odchytla Ivu Hejkrlíkovou, DiS. ze Studia zdraví a krásy v Litomyšli, která mimo jiné zjištění metabolického věku nabízí jako jednu ze svých služeb.

Iva Hejkrlíková

Iva Hejkrlíková

V první řadě bych zdůraznila, že klientům má být vysvětlen postup získání údajů a následné vyhodnocení všech hodnot měření, nejen samotný metabolický věk,“ začíná své vyprávění na toto téma Iva. „Metabolický věk obvykle zajímá především ženskou část klientely, ale až poté, co se dozví odpověď na svou otázku ohledně množství tuku v jejich tělech,“ dodává poznatek ze své praxe.

Metabolický věk jim pak představím jako jednu z měřených hodnot, která slouží do určité míry jako měřítko opotřebovanosti lidského organismu, protože jak již bylo řečeno, představuje  skutečné stáří organismu,“ říká odbornice na zdraví a doplňuje informaci o logický závěr, že čím nižší je metabolický věk v porovnání s tím reálným, tím lépe.

  • Prý to může být až o 15 let, ale s takovou záležitostí se setkává jen zřídka.

Můžeme si metabolický věk určit i jinak?  „Vzhledem k tomu, že ho ovlivňuje spousta faktorů nejen tělesných, tak bych jinou možnost než změření tělním monitorem vyloučila. Kdo se o své zdraví chce skutečně starat, má možnost si takový monitor (laicky váhu) zakoupit. Já pracuji s Tanitou BC-545.V dnešní době jsou už i vyvinutější. Cenově se pohybují cca od pěti tisíc korun,“ říká svůj názor ohledně různých teoretických výpočtů Iva.

Zde bych ráda upozornila, že čeho je moc, toho je příliš. Pokud bychom tomu podlehli a metabolický věk si kontrovali každý den, může nás to dostat do stresu jako některé jedince pouhé sledování váhy. Jsou takoví exper ti, kteří se váží pětkrát denně, což uznejte, je už trochu za hranicí zdravého rozumu. Navíc v každém městě je už k dohledání výživový poradce, který zjištění metabolického věku pravděpodobně nabízí – a většinou v rámci orientačního testu zdarma.

  • Takže ušetřete pět tisíc a investujte je do něčeho smysluplného, třeba nějakých pomůcek na cvičení.

Pokud má někdo problém dojet z okolí do mého studia, jsem ochotna zajet až k němu,“ upozorňuje Iva Hejkrlíková. Vše je o domluvě a dnes služby v této oblasti fungují již opravdu luxusně.

Jak můžeme snížit metabolický věk?

Jak jsem již uvedla, metabolický věk je ovlivněn několika faktory, z nichž nejdůležitější je věk, pohlaví a množství svalů. Svou důležitou úlohu však hraje i stres, různá onemocnění či prodělané redukční diety. Je tedy potřeba především zlepšit svůj životní styl, změnit způsob stravování a zvýšit poměr svalové hmoty na úkor tuku,“ vysvětluje logické souvislosti Iva.

Existuje obecná rada na snížení? Iva Hejkrlíková zastává tento názor:  „Každý klient, každá osůbka je příběh a zkušenost sama o sobě. Přístup musí být velmi individuální, neboť každý má svůj problém a své možnosti jak ten problém řešit. Ať už je to mladý, nebo starší člověk. Sportovec, rekreační sportovec nebo tzv. gaučák. Hubený, s nadváhou nebo vyloženě obézní. Nebo člověk s nějakým onemocněním. Žádný univerzální plán nebo návod není. A velmi mě překvapuje, že lidé pořád dávají přednost radám z časopisů, které nikdy nemohou platit pro všechny, před návštěvou odborníka, jenž šije programy na míru.

Iva Hejkrlíková

Iva Hejkrlíková

Jak vypadá stravovací a pohybový režim mého hosta?

Jak jsem uvedla, jde o věci velmi individuální, takže doufám, že můj plán nebude pravidlem pro jiné. Od dětství jsem sportovala. Vesnický fotbálek, tradiční zálesácké tábory, turistika, kolo. Nakoukla jsem i do ženského fotbalu a hokeje a chvilku floorbal. Nyní se již několik let  aktivně věnuji trailu a ultratrailu. Hodně ve zkratce – je to běh převážně v terénu na vzdálenost větší než je maratonská. Většinou se začíná někde kolem 60 km a více, ale převážně kolem 100 km. Závisí též na převýšení. Z české špičky jmenujme třeba tyto osobnosti: Honza Zemaník, Tomáš Petreček nebo Zbyněk Cypra, za ženskou část třeba Klára Rampírová, Kristýna Hájková a spousty dalších. Právě tento sport 100% ovlivňuje můj volný čas. Je potřeba denně nějaký ten výběh, minimálně na hodinu a ani to není dostatečné k tomu, abych natrénovala právě třeba těch 100 km.  Sem tam vsunu kolo, které mám spíše jako přibližovátko. Co se stravování týče, tak i to je tomuto sportu pořízeno. Mám v podstatě dva režimy – běžný den a závodní den. Závodní den nemá smysl rozmazávat,“ vysvětluje Iva.

Když Iva začínala s prací výživového poradce, tak v podstatě byla sama sobě svým prvním klientem. Získala tak konečně přehled o sobě samé a mohla si podle toho stavět jídelníček a hlídat si tak své hodnoty.  Okamžitě brutálním způsobem překopala veškeré návyky. Dříve  vynechávala snídaně, svačiny byly ohromné, přecpala se na obědě a večeře šidila a nebo jedla až třeba v deset hodin večer u televize.Pitný režim jsem si bláhově myslela, že je v pořádku,“ směje se.  Ale dva litry černého čaje prý asi to pravé ořechové opravdu nebylo. Navíc bojovala i různými zdravotními zdravotní problémy. „Prostě krásný vzorek,“ komentuje sama sebe.

Nyní má načasováno až šest jídel, černý čaj si dává velmi omezeně a ví, kdy si může dát sladké, kdy ovoce, kdy zeleninu. Vše tohle navíc podpořila speciálním výživovým programem, který též nabízí svým klientům. „Zlepšila se mi kondice, zvýšilo množství energie, některé zdravotní problémy zmizely, ale hlavně je mi 16 let!“ výská s úsměvem Iva.

Pokud chcete snížit svůj metabolický věk, vězte, že je to dlouhodobý proces a jde ruku v ruce převážně s hubnutím, resp. se změnou životního stylu. A zase se budeme bavit především o výživě, pohybu a stresu.  „Naše studio například nabízí například různé programy, ať už zdravou výživu, péči o pleť, cvičení, hromadné akce, ochutnávky, vzdělávací akce,“ vyjmenovává Iva, jež si myslí, že změna, pokud má být úspěšná, měla by zahrnovat opravdu komplexní přístup a radikální změnu návyků a zájmů.

A co je důležité, abyste vydrželi? Iva Hejkrlíková pro vás připravila pět podstatných bodů:

Motivace

Bez ní nemá smysl začínat. Motivace musí hnát klienta dopředu za vytyčeným cílem. Může být jakákoli – zhubnout několik kil, přibrat, zpevnit postavu, získat více energie, uběhnout 5 km, půlmaraton …

Dobře sestavený jídelníček

Přiznat si nároky, který na mne den klade a podle toho se řídit. Plánovat nejen jídlo, ale i ostatní činnosti.

Pravidelný pohyb

Pohybu se věnovat alespoň 30 minut denně, pokud to zdraví dovoluje. Začít pozvolna a nepřetěžovat se.

Relaxace a regenerace

Masáže,  sauna – hlavní je být psychicky v klidu

Podpora okolí

Ve dvou se to lépe táhne. Zná to asi každý. Zde je hodně důležité, když se k vám přidají vaši nejbližší v rodině – manžel, manželka, přítel, přítelkyně, děti, rodiče … Přece jen je změna životního stylu zásah do vašeho života, a v něm je součástí i několik velmi blízkých lidí. Horko težko budete večer odolávat sladkým večeřím partnera, nebo si odpustíte mlsání u televize. A na druhou stranu lehčeji se vám půjde na procházku s někým než samotnému!

Vizitka hosta

Iva Hejkrlíková, DiS., Studio zdraví a krásy
Tyršova 237, 570 01 Litomyšl
721 785 781, Iva.Hejkrlikova@seznam.cz

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jak si zorganizovat kuchyň při hubnutí?

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

24.2.2014 Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024