Zuzana Švédová: Jak dostat základní živiny a všechny důležité látky do svého jídelníčku

Na blogu jsme si o základních živinách už povídali (viz odkazy na konci článku), nakousli i vitaminy a minerály, ale všichni víme, že jedna věc je teorie, kterou myslím poměrně ovládáme, a pak je tu praxe. Tvrdší oříšek, jenž se nám občas nechce rozlouskávat, zvlášť když jet v zajetých kolejích je tak snadné…

Pak ovšem najednou život zvedne varovně prst – obvykle v podobě nějaké nemoci, nebo „jen“ nadváhy, která nemoc následně může způsobit, a hned se snažíme být více „hodní“ a svému tělu věnovat větší pozornost.

Zuzana Švédová, můj dnešní host, je diabetička 1. stupně a nutriční terapeutka, která důmyslně poskládanou stravou pomáhá nejen sobě, ale také svým klientům. Vyznává tzv. raw food, potraviny v syrovém stavu, případně ohřáté do maximální teploty 42°C, což je hranice, od které se ničí enzymy. Lidé, kteří se řídí těmito pravidly, se nazývají vitariáni.

Zuzana Švédová

Zuzana Švédová

Stravuji se  z 80% vitariánsky a z 20% tepelně upravenou stravou v podobě ovesných vloček, jáhel, celozrnné rýže, pohanky a dalších surovin, na které se ve stravě moderní uspěchané doby tak nějak zapomnělo,“ říká na úvod sympatická brunetka z Ostravy a mě zmíněné téma zapomenutých surovin natolik nadchlo, že jsem i lehce pozměnila původní plány ohledně obsahu dnešního příspěvku.

Když začínám pracovat na článku pro blog a mám přizvaného nějakého hosta, tak si ho ze všeho nejdřív pečlivě „progoogluji“, abych měla dostatek informací nejen pro článek, ale také případné otázky. A nad Zuzkou jsem strávila pěkných pár večerů (smích), protože tato mladá žena je velmi aktivní a o svém životním koníčku natáčí i půvabná a informacemi napěchovaná videa. A nejsou to žádné rychlokvašky.

Základem je na jídlo si udělat čas a hlavně dát sebe sama na první místo, což mi také dlouho trvalo,“ reagovala s úsměvem, když jsem se přiznala, že můj oběd bude někde venku v poklusu – jako ostatně skoro každý den. Takže si udělejte čas a pojďme vyrazit s odbornicí na výživu na nákupv košíku se vám ocitnou samé pro zdraví dobré (a povětšinou asi nezvyklé) věci.

Ovesné vločky

Na rozjezd něco, co zřejmě většina z nás zná, ať se vylekáte hned v úvodu. Moje babička vždycky říkala, že je prezident Tomáš Garrigue Masaryk každé ráno snídal a proto že mu to tak myslelo. Nevím, zda to tak opravdu bylo, ale protože můj prastrýc pracoval v jeho blízkosti, je možné, že to babička od něho skutečně věděla.

V každém případě jsou ovesné vločky navzdory své nízké ceně velmi prospěšnou potravinou. „Obsahují velké množství minerálních látek, mezi nimiž najdeme např. křemík –  tolik potřebný pro naše ledviny, zuby, vlasy a nehty,“ objasňuje jejich přínos Zuzana. „Dále větší množství železa, jehož vstřebatelnost lze přirovnat ke vstřebatelnosti z masa. A nesmím opomenout ani vápník, hořčík, mangan, zinek, měď a draslík,“ vyjmenovává nadšeně žena, která věří hlavně sama v sebe a pak v takové ty malé hezké náhody, které si jí pletou pod nohy.

Ovesné vločky

Ovesné vločky

Ovesné vločky ukrývají ale dokonce i omega 3 a 6 nenasycené mastné kyseliny, které jsou protizánětlivé a mimo jiné snižují hladinu LDL cholesterolu v krvi.  S tím zatočí také vláknina, které najdeme ve vločkách skutečně hezké množství. Říká se, že čím více k severu, tím méně pak ovesné vločky obsahují lepku,“ uzavírá kapitolu ovesných vloček geografickou zajímavostí Zuzana.

Jáhly

Když jsem byla dítě, jáhlovou kaši mi vaříval občas táta. Byla to pro něho taková vzpomínka na dětství, aspoň to říkával.  „Tato skromně vyhlížející, avšak velmi výživná bezlepková potravina, si své místo na jídelníčku Čechů držela celá staletí,“ potvrzuje odbornice na zdravou výživu. Posléze však byly jáhly vytlačeny brambory a ani dnes se kdovíjakému  zájmu prý netěší. „Zkusme si je znova oblíbit, protože obsahují opět nemalé množství křemíku, vápníku, hořčíku a železa, které se vstřebává nejlépe po ránu. Jedná se o zahřívající potravinu se zásaditými účinky, což znamená, že nás zbytečně nepřekyselují a neubírají tolik cennou energii, kterou pak tělo může investovat jinam,“ vysvětluje zkušeně Zuzana, s kterou se můžete setkat i na přednáškách a worshopech. „Jáhly regenerují slinivku, slezinu a upevňují náš zrak. Snižují také hladinu LDL cholesterolu, jenž zbytečně přispívá k ateroskleróze a dalším a dalším závažným chorobám,“ poukazuje znalkyně zdravého stravování na problém, který trápí téměř každého dospěláka.

Pohanka

Pohanku se už nějaký čas snažím propašovat do všech možných jídel – od ranních kaší až po zeleninové polévky. Celkem se mi to daří, i když její chuť není úplně nejskvostnější (ve větším množství) – a po chvalozpěvu, který na její adresu pěla Zuzana budu ve svém úsilí pokračovat: „Osobně ji velmi miluji, a to nejen pro vysoký obsah bioflavonoidu rutinu, jenž  upevňuje naše cévy.“  Rutin kromě pohanky prý najdeme ještě v bílé slupičce citrusů, v šípcích a malé množství také v červené paprice. „Rutin je však termolabilní – to znamená, vyšší teploty jej ničí,“ upozorňuje můj host a jedním dechem dodává, že pohanku bychom měli namáčet do takového množství vody, které je pohanka schopna absorbovat. „Pokud již vodu vyléváme, připravujeme se tak o vitamíny skupiny B, vitamín E, vápník, hořčík, fosfor a draslík,“ uzavírá pohankové povídání Zuzana.

Zuzana Švédová

Zuzana Švédová

Amarant

Tak toto je pro mě zcela neznámá kapitola. Samozřejmě jsem o něm již slyšela, ale k vyzkoušení se ještě nedostala. „Na český jídelníček se amarant dostal teprve nedávno a už jeho druhý název, laskavec, napovídá, že se jedná o velmi výjimečnou bezlepkovou pseudoobilovinu,“ uvádí další důležitou položku našeho nákupního košíku Zuzana. „Doporučila bych ji všem – a v prvé řadě diabetikům 1. a 2. typu, protože díky svému krásnému obsahu vlákniny stabilizuje hladinu krevního cukru,“  vysvětluje žena, která – jak již bylo řečeno, má s cukrovkou osobní zkušenosti. „Dále se amarant vyznačuje silnými protirakovinnými účinky, vyváženým poměrem esenciálních aminokyselin, které, když se zde poskládají v bílkoviny, odpovídají těm živočišným.“ A použití? Můžeme jím prý zahušťovat polévky, chystat výživné kaše, dochutit bylinkami a servírovat jako přílohu k zeleninovému salátu, případně i masu či rybce. Já osobně zkusím. A co vy?

Quinoa

Další nováček v mé komoře. „Quinoa je sama o sobě úžasná již chuťově, nenáročná na přípravu a navíc jako jediná pseudoobilovina obsahuje vyvážený poměr všech esenciálních aminokyselin – a už proto bych ji zařadila do jídelníčku všech, kteří zde vyznávají některý z alternetivních výživových směrů, jako je vegánství, či tolik moderní RAW směr,“ doporučuje oblíbená nutriční terapeutka. Výborně prý chutná na sladko i slano a navíc je ještě zábavná, neboť se během varu mění její struktura. Výsledný efekt má pak podobu kuliček a klíčků, které pobaví nejen naše nejmenší.

Karobový prášek

Přiznám se bez mučení, že jsem neznala – a to je prý lepší než kakao, jenž je dost tučné a navíc je pražené, čímž přichází o celou řadu důležitých látek. „Čerstvý nepražený karobový prášek si v sobě nese celou řadu, pro život nezbytných, makro i mikronutrietnů. Vzpomeňme například hořčík, vápník a železo. Ráda si jej přidávám jen tak do kaše, do ovocných pudinků, které si uchystám tak, že rozmixuji dva banány, půl  avokáda a tři polévkové lžíce karobu. Vydatný zdravý pudink je rázem na světě,“ láká na nečekané chuťové zážitky Zuzana, jež připravuje vzdělávací projekty pro veřejnost s láskou stejně jako své pokrmy.

Lněné semínko

Tak tady si zase jednou mohu oddechnout, neboť když se v roce 1989 otevřely hranice, vozila jsem si lněné semínko z Německa a ve svém určitém životním období hojně používala do jogurtů. „V současné době se živě diskutuje o důležitosti omega 3 a 6 nenasycených mastných kyselin. Ano, jsou skutečně nezbytné, protizánětlivé a navíc pomáhají snížit LDL cholesterol v krvi,“ říká Zuzana a vysvětluje, že aby byly tyto kyseliny účinné, je třeba je konzumovat ve vyváženém poměru. A lněné semínko údajně toto pravidlo splňuje. Jak používat? Prostě si  posypme bohatě každý zeleninový salát, případně pak ranní ovesnou kaši.

Goji – kustovnice čínská

Zřejmě i vy jste tuto moderní záležitost už zahlédli. V prodejnách zdravé výživy ji mají poslední dobou na čestném místě, a tak jsem se ráda nechala poučit: „Úžasná zásaditá superpotravina, která obsahuje vyvážený poměr všech esenciálních aminokyselin. Toto drobné sušené ovoce harmonizuje činnost jater a plic, ulevuje od astmatu, čistí naši krev, upevňuje zrak a má blahodárný vliv na náš, mnohdy překyselený, organismus. Vzpomeňme také ještě na antioxidanty, které vychytávají volné radikály a chrání nás tak před vznikem rakoviny.“

Goji

Goji

Melasa

Na Zuzanu jsem si při své internetové špionáži zjistila, že si melasu přidává ráno do sklenice vody s citrónem. Sama k tomu říká: „Tato veganská potravina – zvaná černý zázrak přírody – obsahuje větší množství snadno vstřebatelného železa. Zajímavé je, že se vlastně jedná o odpad, který vzniká při zpracovávání cukrové třtiny v třtinový cukr. Jak je to úsměvné, že? Cukr je již téměř prost všech minerálních látek, namísto toho melasa obsahuje vápník, hořčík, železo, zinek, fosfor, měď, chrom a téměř celý komplex vitamínů skupiny B.“

Lahůdkové droždí

Poklad našich babiček, které jej znají pod názvem Tebi. Posléze několikrát změnilo svůj název, jednou se na trhu objevilo jako droždí francouzské, posléze opět jako Tebi, když se tu konečně ustálilo pod současným názvem. „Obsahuje širokou škálu vitamínů skupiny B a pokud jej nekoupíme s příměsí ječného sladu, je přirozeně bezlepkové. Ráda používám k dochucení různých pomazánek, polévek, zeleninových salátů a popravdě, jen stěží si bez něj dokážu svůj život představit,“ vychvaluje tuto položku Zuzana.

Himalájská sůl

Jde o další záležitost, o které vím, míjím ji v obchodech se zdravou výživou, ale po povídání s mým dnešním hostem si ji půjdu hned koupit. „Pro svůj vyšší obsah oxidu železitého je zbarvená do růžova. Oproti  běžnému chloridu sodnému obsahuje až 88 minerálních látek a vyznačuje se nevídanou čistotou. Běžná mořská sůl odpočívá v moři, jenž ji omývá – společně se všemi toxickými látkami, kterých je dnes voda bohužel již plná. Himalájská sůl však byla po dlouhá staletí opatrována a hýčkána střechou světa, Himalájemi, jedná se tedy o nejčistší sůl vůbec. Navíc oproti běžné soli kuchyňské získáte i hezkou dekoraci na stůl, protože tato sůl je skutečně krásná.

Nori řasa

A jsme na konci našeho pomyslného nákupního seznamu, v které jsme vám chtěli představit pro vás možná nové a v každém případě zdraví prospěšné potraviny. „Nori řasa je mořská řasa, jež roste pouze v nejčistší vodě. Obsahuje skutečně významné množství jódu, potřebné pro správnou funkci štítné žlázy. Nachází se v ní i chlorofyl, jenž čisti naši krev, betakaroten a celá škála dalších minerálních látek, po kterých naše tělo přímo lační. Pokud se naučíme mořské řasy míchat s luštěninou, zajistíme si tak kompletní příjem esenciálních aminokyselin, které jsou rovněž pro život nezbytné.“

Jak už bylo řečeno na začátku. Spousta z nás by ráda začala jíst zdravěji, ale to „bych“ nás poněkud brzdí. Se Zuzkou jsme se shodly na tom, že na té cestě za zdravím leží hodně překážek – cena kvalitních surovin, nedostatek času, případně pak také skutečnost, že nevíme, z jakého konce to celé uchopit a jak si vlastně ten náš nákupní košík uskládat. Možná po dnešku víte něco víc…

A na pozitivní tečku mě upozornila opět Zuzanka: „Většina těchto produktů je laciných i ve své bio kvalitně.“ Takže teď už jen stačí vyměnit „rád bych“ za „chci“.

A co vy, milí čtenáři, nezapomínáte ve svém jídelníčku na tyto důležité potraviny? Budeme rádi, když nám napíšete do komentářů svoje zkušenosti a postřehy.

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

Komentáře

1

Vladka
17.3.2014 11.19

Dobry den

dekuji za zajimavy clanek a spoustu novych informaci… 🙂

Nektere veci z vyse uvedeneho jsem zkusila, na ostatni jsem narazila v obchode…
Fajn by bylo, kdyby nam Zuzana mohla prozradit i par osvedcenych receptu… Vim, ze na internetu jich najdu kvanta – a to je mozna problem… Jeden radi to, druhy ono a clovek se v tom trochu ztraci… 🙂

Diky

Vladka

2

Eva
17.3.2014 18.52

Super clanek, moc dekuji

3

M. Ber.
17.3.2014 20.14

Zajímavé i pro nedietáře.
Jdu si najít na internetu amarant, o kterém jsem se dosud domnívala, že je jen pěknou okrasnou květinkou…

4

Hanka
18.3.2014 20.01

Ano, ty recepty by urcite nebyly na skodu!

5

Hattori Hanzo
18.3.2014 22.17

Fajn tipy, väčšinu síce poznám, no aj za tie dve – pre mňa nové veci – ďakujem. Mohol by mi prosím niekto vysvetliť v článku nikoľkokrát spomenuté prekyslenie organizmu? Často čítam o akejsi kyselinotvornosti alebo zásadotvornosti potravín, no nikde som nevidel biochemicky vysvetlený princíp, ktorý by moju zvedavosť uspokojil. O pH čoho v tele vlastne ide? Ďakujem.

6

Lumaq
29.3.2014 13.44

Tedy musím nesouhlasit s formulací u pohanky „její chuť není úplně nejskvostnější“. U nás doma všichni pohanku milujeme právě pro tu její chuť a ne proto že obsahuje rutin.

7

Michal
31.3.2014 9.45

Zajímavý článek a tipy, jen je tam určitá nepřesnost ohledně omega3 a omega6 – není pravda, že omega6 působí protizánětlivě, opak je pravdou, protizánětlivě působí jen omega3. Tzn. jde o to mít omega3 a omega6 v rovnováze, vzhledem k typické stravě dnešních dnů si myslím, že omega6 máme až dost a spíše potřebujeme více doplnovat omega3..

8

Milan
9.4.2014 7.40

Výborné informace, děkuji. Přimlouvám se za recepty

9

Marcela Macáková
12.6.2014 22.29

pro Milana a Vladku: Recepty už jsou hotové, budou zde každým dnem 🙂

10

olga
13.6.2014 7.55

Take bych Rada nejaky ten recept videla -:))) diky !

11

Michal D.
12.12.2014 14.39

Dobrý den, v rychlosti jsem pročetl článek. Určitě spoustu zajímavých a poučných věcí. I když sám nejsem velkým vyznavačem těchto směrů. Myslím, že zrovna v ČR ještě nejsme dostatečně ´vybaveni´ (myslím obchody), na to, aby člověk dostal kompletní správnou výživu jen díky RAW. – ikdyž jsou zde asi lidé (viz. paní Inženýrka), kterí to zvládají. Ale to je spíše výjimka – aspon dle mých zkušeností.
Dále jsem zachytil v článku interpretaci, že nějaká z oněch ´pochutin´ snižuje překyselení organismu. Vím, že se tento jev dost často vyskytuje na veřejnosti (jako překyselení žaludku) – ale u paní Ing. mě to zaráží. Žaludek – kvůli trávení – obsahuje HCL – kyselinu chlorovodíkovou – která je samozřejmě kyselá a proto náš žaludek naprosto správně a od přírody obsahuje kyselé prostředí… proto pokud si ještě vzpomenete a třeba byste napsali jak to bylo míněno. Mnohokrát děkuji a s pozdravem!

12

Ing. Macáková Marcela
12.12.2014 20.22

pro Michal D. Děkujeme za komentář a souhlasím s vámi, že žaludek má kyselé prostředí. Na poslední dobou žádané téma „odkyselení organismu“ připravujeme samostatný článek, tak snad se tam vše vysvětlí 🙂 Hezké svátky.

13

Martina
4.2.2015 22.28

Vážená paní Švédová,

musím přiznat, že máte oblíbené podobné potraviny jako já.:-)
Nicméně jsem se chtěla zeptat, jak správně připravovat pohanku.
Ve svém článku uvádíte, že se má namočit do takového množství vody, které stačí absorbovat. Slyšela jsem ale, že se má dvakrát denně proplachovat.
Jak je tedy vhodné postupovat?

Ohledně droždí by mě zajímalo, která značka je bez sladového výtažku, a tudíž 100% bezlepková.

Za Vaše rady mnohokrát děkuji a zdravím

Martina Krausová

14

Katka
30.4.2015 12.10

Clanek je super..o vsech potravinach jsem jiz neco vedela a ted vim zas jeste o neco vic..

Ty recepty by to opravdu chtelo..babicky sice znaji lahudkofe drozdi..ale dnes kdyz se rekne drozdi predstavi si clovek neco jineho..a zrovna tady u toho vubec nevim k cemu je? Pisete na dochucovani.Je to tedy koreni?

Dekuji za odpoved a doudam ze clanek jeste rozsirite ;-).

15

Soňa Weinhartová
13.7.2015 21.43

Kråsně napsaný člånek, vše, v čem jsme tápali, jsme se dozvėdėli, moc dėkujeme.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani provozovatele blogu.

Přidat komentář

Související články