
Kořením k hubnutí? Může být…
Jednou z mnoha možností, které pomáhají při hubnutí, je překvapivě koření.
Začnu příběhem…
Celý článek 16.5.2022 0
Jak jste si jistě všimli, snažíme se aplikaci Kalorických tabulek neustále a průběžně vylepšovat. Některé změny však nejsou patrné na první pohled.
Tady je stručný přehled a vysvětlení těch zatím posledních.
Hlavní a velkou změnou je výpočet BMR, což je zkratka z anglického basal metabolic rate. Česky říkáme bazální metabolismus, i když přesnější je výraz bazální (základní) metabolický výdej. Jde prostě o výpočet hodnoty energie, kterou tělo vydá v klidovém stavu, tedy energie, kterou spálí, když nic neděláme, ani netrávíme zrovna jídlo. Existuje několik metod výpočtu.
První vzorec se objevil v roce 1918 a má označení Harris-Benedictův vzorec. Hodnotu BMR vypočte z povrchu těla (na základě výšky a váhy), věku, pohlaví a hodnot kyslíku a oxidu uhličitého. Tento vzorec, v později upravené a upřesněné verzi, jsme na Kalorických tabulkách původně používali také.
Existuje však jeden ještě přesnější, a to rovnice Mifflin-St. Jeor z roku 1990. Pokud je použita pro výpočet při běžném BMI uživatele (tedy v rozmezí indexu 19 – 25), kdy není nutné znát procenta tuku, je tato rovnice v současné době nejpřesnější.
Další změnou prošly také položky výpočtů, které nyní navíc obsahují tyto vstupy: tělesný tuk (pro výše zmíněný výpočet BMR pomocí vzorce Katch-McArdle), tělesnou aktivitu (sedavá, lehce aktivní, středně aktivní, velmi aktivní, extrémně aktivní, žádná aktivita) a cíl, kde najdeme další tři podpoložky:
Pozměnili jsme i poměr živin neboli makronutrientů právě na základě cíle, jakého chce uživatel dosáhnout. Prošli jsme několik desítek dostupných zdrojů jak ze Světové zdravotní organizace, tak z doporučení odborníků v oblasti fitness a hubnutí, abychom nastavili hodnoty co nejpřesněji:
Další změny pak proběhly ve výpočtech cukrů, tekutin, soli a nasycených mastných kyselin:
Prokonzultovat individuální nastavení jídelníčku můžete také v naší uzavřené facebookové skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami.
20.6.2019 Články, O kaloriích nevážně
Jednou z mnoha možností, které pomáhají při hubnutí, je překvapivě koření.
Začnu příběhem…
Celý článek 16.5.2022 0
K měsíci květnu se podle TČM váže naše srdce, patří mu element ohně a emoce radosti.
A také o něm východní medicína říká, že je „císařem“ mezi orgány. Srdce má na starosti proudění krve, jeho stav ovlivňuje kvalitu tepen a žil, kvalitu celého našeho života.
Celý článek 29.4.2022 0
Sice víme, že vařené jídlo může vážit víc i míň než syrové, ale kolik a jak konkrétně?
Jde o problém, se kterým se v diskuzích na Kalorických Tabulkách setkáváme nejčastěji. Jak si zapisovat jídlo do tabulek? Má si člověk zapsat rýži v syrovém stavu, nebo po uvaření? Co špagety – syrové, nebo už vařené?
Celý článek 10.4.2022 8