Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Nový výpočet bazálního metabolismu a další novinky v aplikaci Kalorické tabulky

Jak jste si jistě všimli, snažíme se aplikaci Kalorických tabulek neustále a průběžně vylepšovat. Některé změny však nejsou patrné na první pohled.

Tady je stručný přehled a vysvětlení těch zatím posledních.

Základní výpočet bazálního metabolismu

Hlavní a velkou změnou je výpočet BMR, což je zkratka z anglického basal metabolic rate. Česky říkáme bazální metabolismus, i když přesnější je výraz bazální (základní) metabolický výdej. Jde prostě o výpočet hodnoty energie, kterou tělo vydá v klidovém stavu, tedy energie, kterou spálí, když nic neděláme, ani netrávíme zrovna jídlo. Existuje několik metod výpočtu.

novinky v aplikaci Kalorické tabulky

První vzorec se objevil v roce 1918 a má označení Harris-Benedictův vzorec. Hodnotu BMR vypočte z povrchu těla (na základě výšky a váhy), věku, pohlaví a hodnot kyslíku a oxidu uhličitého. Tento vzorec, v později upravené a upřesněné verzi, jsme na Kalorických tabulkách původně používali také.

Existuje však jeden ještě přesnější, a to rovnice Mifflin-St. Jeor z roku 1990. Pokud je použita pro výpočet při běžném BMI uživatele (tedy v rozmezí indexu 19 – 25), kdy není nutné znát procenta tuku, je tato rovnice v současné době nejpřesnější.

  • Pro uživatele s BMI mimo běžné rozmezí pak využíváme vzorec Katch –Mcardle, který počítá i s tělesným tukem.

Vstupy do výpočtů

Další změnou prošly také položky výpočtů, které nyní navíc obsahují tyto vstupy: tělesný tuk (pro výše zmíněný výpočet BMR pomocí vzorce Katch-McArdle), tělesnou aktivitu (sedavá, lehce aktivní, středně aktivní, velmi aktivní, extrémně aktivní, žádná aktivita) a cíl, kde najdeme další tři podpoložky:

  • Zhubnout (odečítá se 15 % z celkových kalorií),
  • Nabrat svaly (připočte se 10 % celkových kalorií),
  • Být fit (výpočet se nemění).

Základ cíle

Pozměnili jsme i poměr živin neboli makronutrientů právě na základě cíle, jakého chce uživatel dosáhnout. Prošli jsme několik desítek dostupných zdrojů jak ze Světové zdravotní organizace, tak z doporučení odborníků v oblasti fitness a hubnutí, abychom nastavili hodnoty co nejpřesněji:

  • U cíle Být fit tak tvoří bílkoviny 25 %, sacharidy 47 % a tuky 28 %,
  • u položky Zhubnout činí bílkoviny 28 %, sacharidy 43 % a tuky 29 %,
  • a konečně je zde cíl s názvem Nabrat svaly – bílkoviny 25 %, sacharidy 49 % a tuky 26 %.

Další změny ve výpočtech

Další změny pak proběhly ve výpočtech cukrů, tekutin, soli a nasycených mastných kyselin:

  • U cukrů vychází výpočet z doporučení Světové zdravotnické organizace, kdy by měl tvořit u muže maximálně 8 % denního příjmu a u žen 7 %.
  • Výpočet tekutin je rozdělen zvlášť na muže, a na ženy, a dále podle váhy a aktivit. Pitný režim pro ženy by se tak měl pohybovat v rozmezí od 2 do 3,1 litrů denně, u mužů 2,5 až 4 litry denně.
  • Doporučený denní příjem soli jsme na základě informací Světové zdravotnické organizace snížili ze 6 gramů na 5 g.
  • U původního výpočtu nasycených mastných kyselin jsme měli pevně danou hodnotu, nyní by jejich poměr neměl přesáhnout 10 % z denního příjmu.

Prokonzultovat individuální nastavení jídelníčku můžete také v naší uzavřené facebookové skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami.

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

20.6.2019 Jan Lipšanský Články, O kaloriích nevážně

Z archivu

Novinka v aplikaci Kalorické tabulky: Recepty, jež obsahují nutriční hodnoty. Inspirujte se a používejte!

Postupně vám zde podrobněji představíme novinky v Kalorických tabulkách.

Dnes to budou recepty.

Celý článek 7.10.2018

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner